Închide

Pentru că spectacolele sunt „sold out”, o instituție de cultură din Cluj scoate la vânzare bilete la repetițiile cu public, prima e joi

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 10, 2017 1 807

Mai rar: pentru că mare parte din spectacolele sale se joacă cu casa închisă, o instituție mare de cultură din Cluj scoate la vânzare bilete la … repetiții.

Opera Națională din Cluj-Napoca joacă în sala consacrată de o sută de ani, în fața unei asistențe de sute de persoane, cât permite auditoriul; cum mare parte din spectacole sunt sold-out, instituția scoate acum la vânzare și bilete la repetițiile generale. Prima astfel de repetiție e joi la ora 10 dimineaá, e vorba de repetiția generală a spectacolului „Carmen”. Urmează repetițiile generale pentru „Zorba” joi 19 octombrie, „Nabucco” luni seara, din nou „Zorba” în 28 octombrie cu o zi înainte de spectacol, „Rigoletto” în 2 noiembrie, „Fata babei și fata moșului” în 4 noiembrie și, în fine, două zile mai târziu „Lacul lebedelor”.

Pentru „Carmen”, prima repetiție cu public, biletele costă 30 de lei, indiferent de zonă. Spectacolul, dedicat regizorului Emil Strugaru, e o operă în patru acte pe un libret de Henry Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.

Ultima și cea mai importantă dintre operele compozitorului francez Georges Bizet (1838-1875), Carmen s-a bucurat de o recunoaștere crescândă, în ciuda ostilității și atitudinii critice cu care a fost întâmpinată în seara premierei sale – 3 iunie 1875 – la Opéra Comique din Paris. Se pare că îndemnul lui Camille du Locle – managerul instituției la acea vreme – de ,,a face genul să evolueze” s-a materializat într-o lucrare de un realism fără precedent, care redă tulburătoarea poveste a țigăncii Carmen și a soldatului Don José, distruși în final de propriile patimi și slăbiciuni. Într-adevăr, optarea lui Bizet pentru subiectul nuvelei omonime a povestitorului și dramaturgului francez Prosper Mérimée (1803-1870) avea să determine apariția unei lucrări cu un impact răsunător în rândul publicului parizian, obișnuit cu conveniența și atât de entuziasmat de piesele amuzante și finalurile fericite atotprezente în repertoriul teatrului de operă.

La trei luni după premiera operei Carmen, Georges Bizet, în vârstă de doar 36 de ani, s-a stins din viață, înainte de a se bucura de reacțiile entuziaste ale publicului de la Viena, Bruxelles, Budapesta, Sankt Petersburg, Stockholm, Londra, Dublin, New York, Philadelphia și altele.

La spectacolul „Carmen” de vineri 13 octombrie au mai rămas la vânzare, la ora publicării acestei știri, șapte bilete – șase într-o lojă de rang II, cu 60 de lei bucata, și un al șaptelea într-o altă lojă în care restul de cinci locuri sunt ocupate, cu 45 de lei.

Un comentariu

Scrie un comentariu