Închide

Pe ce mizează partidul mic al președintelui Băsescu la localele din Cluj. Bancuri, blonde și…fair-play-ul lui Boc

ActualitatePoliticaTop News by Luminiţa Silea - feb. 21, 2016 0 518

A sughițat primarul Emil Boc? Sâmbătă, a fost pomenit mult la întâlnirea de lansare a candidaților Partidului Mișcarea Populară. A fost numit „prieten” când Băsescu a trecut în revistă rezultatele bune ale PDL-ului la guvernare, sau „bietul Boc” când a aminti cum premierul și-a sumat răspunderea pe legea briliant a educației. Și a fost numit candidat principal, dar „om cinstit”, cu fair-play, când a venit vorba de lupta electorală pentru primăria Clujului unde a fost aruncat drept contra candidat un fost un fost coleg al său de partid pe care chiar Boc l-a propulat „sus”, consilier și deputat.

Pentru locale, Băsescu a avansat ținta de 12-15%. În schimb, la parlamentare a spus că țintește 20% și are ambiția ca la viitoarele alegeri, după 2020, să pună un președinte de țară din partidul său, pe care l-a preluat pentru că are mai mult decât obligația de a-i transfera experiența sa politică.

Marea lansare a candidaților Partidului Mișcarea Populară la alegerile locale pentru primăriile de orașe din Cluj a avut loc sâmbătă după-amiaza, la Casa de Cultură a Studenților din Piața Lucian Blaga, în prezența fostului președinte al României, acum președinte de partid, Traian Băsescu. Pe vremuri, PDL-ul l-a primit la Cluj în aceeași piață unde se află clădirea cu vedere la turnul primăriei de pe Moților cu mii de susținători sau cu chermeze cu muzică românească, organizate într-un hotel cu ștaif din Cluj. Acum, noul partid, închegat în Cluj cu doi oameni din fostul PDL (Rareș Rusu și Adrian Gurzău) a strâns, cu chiu cu vai, o sală de susținători.

IMG_1208

 

În față adunării de oameni simpli și oameni dichisiți (unii coafați special pentru eveniment) din Sala Europa a Casei de Cultură a  Studenților, președintele a remarcat, însă, tendința bună pe care o are partidul: o sală cu multe blonde care continuă tradiția fostului președinte al partidului, Elena Udrea, care din păcate nu mai este alături de acesta. Tendința s-a confirmat și la Baia Mare și Satu Mare de unde a sosit Băsescu la Cluj, după cum acesta a ținut să adauge. Și blondele din sală n-au contenitit să-și și să-i facă poze președintelui. N-a putut să evite Clujul, având în vedere istoria cu fost organizație, și să se urce pur și simplu în avion fără să salute membrii noul său partid de aici. „Ar fi fost așa, o impietate, să nu spun bună ziua organizației. Nu încăpea în programul meu”, a adăugat.

IMG_1184

Candidații la locale s-au prezentat singuri, ultimul fiind candidatul pentru primăria Cluj-Napoca. Nimeni altul decât fostul consilier local, ales deputat pe listele PDL, Adrian Gurzău, de altfel și finul Elenei Udrea. Cel care trăiește, potrivit ultimei declarații de avere în calitate de parlamentar, din indemnizația aferentă funcției și mai are și o datorie la bancă de 40.000 de euro, contractată din 2006. Și e și săcat lipit, n-are proprietăți, nici mașină, potrivit aceluiași document. Și care, în discursul său spune că a învățat de la Băsescu, la școala sa politică, onestitatea, căruia i-a mulțumit că promovează tinerețea în partid și i-a promis că va face la fel și în plus, că meritocrația va sta la baza promovării oamenilor în organizația județeană.

Ca o amintire a trecutului politic a lui Gurzău, merită amintit că a fost parlamentarul care și-a propus ca obiectiv „scăderea prețului la gaz” și demascarea băieților deștepți din energie. Deputatul scade prețul la gaz, între timp, a abandonat obiectivul.

Înainte de Gurzău, a luat cuvântul și consilierul județean Rareș Rusu, ajuns în politică tot pe listele PDL-ului. Rusu a recunoscut că s-a format la școala lui Emil Boc, dar a ținut să spună că adevăratul director al școlii e Traian Băsescu. Rusu a spus că e pregătit să se bată cu USL-ul rău (PSD) și cu USL-ul bun (PNL) și crede că așa cum PDL a fost un partid mic și s-a ridicat sus-sus, așa se va întâmpla și cu noul partid a lui Băsescu. Ba Rusu l-a văzut din nou pe Băsescu premier, în finalul întâlnirii, propunerea avansată fiind catalogată de președinte ca „prostii spune într-o zi de sâmbătă”.

base2

În schimb, președintele Traian Băsecu a ținut să enunțe obiective majore ale partidului său. Cap de listă: Unirea (cu mențiunea nesusținută de actualul președinte Iohannis) cu Republica Moldova (prin vot democratic a parlamentelor celor două țări, respectând acordul de la Helsinki). Apoi 20%, scor la alegerile parlamentare. Și să dea un viitor președinte de țară. În discursul său, Băsescu a ținut să aducă în discuție numele lui Boc – premier parterener, pentru a ilustra reușitele sale cu privire la Republica Moldova: 5000 de burse pentru studenții și elevii moldoveni, simplificarea procedurilor de obținere a cetățeniei. Pe Boc l-a numit „prietenul său”. Ca să trezează mândria simpatizanților a invocat și „legea briliant” făcută de clujeanul Miclea, amendată de peste 90 de ori de PSD prin Ecaterina Andronescu, după ce „bietul Boc a luat-o în spate și și-a asumat răspunderea în Parlament”.

A criticat și miercurea neagră în care statul de drept a fost înfrânt – președintele Iohannis a pus la îndoială o hotărâre judecătorească, în apărarea Antenelor, Camera Deputaților nu a aprobat ridicarea imunității unui parlamentar pentru care exista mandat de arestare (din lipsă de cvorum). S-a referit chiar și la țara plină de doctori făcuți pe bandă rulantă,  plagiatori, față de adevărații doctori, numind la capitol pe Pleșu, pe Liiceanu, etc și, desigur, pe fostul membru Adrian Papahagi, exponent al partidului Monicăi Macovei. A spus chiar că nu mai are ambiții sau obiective politice pentru el pentru că a deținut toate funcțiile posibile. „Nu mai vreau nimic pentru mine, nu mai am obiective politice. Decizia mea de a reveni în politică vine pentru că simt că am mai mult decât obligația de a-mi pune experiența între coperțile unei cărți sau de a-mi scrie memoriile de la Cotroceni sau primărie sau Ministerul Transporturilor. Am obligația să transfer această experiență unui partid”, a spus Băsescu la Cluj.

Cum sala nu exalta, Băsescu a spus și un banc pentru a ilustra rezultatele slabe ale sistemului. Bancul l-a primit de la un simpatizant, după cum a subliniat și la spus și la Sata Mare, unde a fost prezent înainte de a ajunge la Cluj pentru a lansa și acolo candidații la locale. „N-a ajuns încă aici?” și a spus printre grimase bancul cu pacientul cu cuiul în cap care merge la doctor și, pentru că n-are euro și doar asigurare de stat, medicul îi propune să-i îndoie cuiul ca să-i stea bine căciula.

Sala râde cu poftă. Și își și păstrează rânjetul preț de câteva minute.

Despre alegerile locale din Cluj, Băsescu a ținut să menționeze că listele complete vor fi gata în luna aprilie. Despre promovarea tinerilor în PMP, Băsescu a spus că nu tinerețea face valoarea partidului ci experiența. Vârsta și experiența politică fac diferența.

Despre primăria Clujului, a spus că mizează pe fair-play-ul principalului candidat al PNL, Emil Boc pentru că știe că „e un om cinstit”. „Depinde de noi cât vom reuși să convingem la Cluj și în județ că suntem o alternativă la celelalte partide”, a adăugat Băsescu.

După întâlnire, a fost momentul „poze cu Băsescu”. Nici Gurzău nu l-a rat și și-a făcut clasica poză, mână în mână cu Băsescu, cu panoramă prin geamul Casei de Cultură a Studenților spre primăria lui Boc.

sustinatori PMP, după întâlnirea cu președintele

sustinatori PMP, după întâlnirea cu președintele

Masina în care s-a urcat președintele PMP după întrevederea de la Cluj

Masina în care s-a urcat președintele PMP după întrevederea de la Cluj

blonde simpatizante, după întrevedere

blonde simpatizante, după întrevedere

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.