Închide

Patru zile a fost închis Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj. În cazul unei tragedii, ce s-ar fi întâmplat?

ActualitateSănătateTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 16, 2017 0 329

Angajații Centrului de Transfuzie Sanguină beneficiază de vacanță în toate sărbătorile, astfel că unitatea medicală, deși are o importanță capitală pentru întreaga regiune de Nord-Vest, nu doar pentru Cluj, a avut porțile închise de Sf. Marie. Timp de patru zile, nimeni n-a lucrat în acest Centru, iat deputatul USR, Emanuel Ungureanu a ținut să semnaleze că o asemenea situație nu mai poate fi tolerată. „Din păcate noi am ajuns să ne sesizăm de gravitatea acestor situații din sistemul medical doar atunci când se întâmplă câte o tragedie, doar atunci când avem câte un Colectiv  (aluzie la incendiul din Clubul Colectiv n.red), iar acest lucru nu e normal. E de neonceput ca singurul Centru de transfuzie din regiune să stea închis timp de 4 zile. Nici nu trebuie să luăm în calcul că se putea întâmpla vreo dramă, dar ce facem cu bolnavii internați care au nevoie de sânge, cu oameni care poate trebuie să fie operați în regim de urgență. Ce facem cu ei? Moartea nu așteaptă să treacă zilele de concediu ale bugetarilor. Oamenii aceștia au nevoie de sânge, Centrul de transfuzii nu poate fi închis niciodată”, a subliniat Emanuel Ungureanu. El susține că a fost sesizat de rudele unor bolnavi, care voiau să meargă să doneze sânge. „Au mers să doneze sânge și au găsit porțile închise. Cum să ții închis un centru regional care deservește mai multe județe. Dacă era o urgență majoră la Sălaj să zicem, sau în altă parte? Sunt zeci poate sute de bolnavi care au nevoie permanent de sânge, oamenii aceștia ce să faca?”, s-a revoltat deputatul.

Centrul de Transfuzii nu dispune de unitate de Urgențe

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, de pe strada Nicolae Bălcescu nr.18, se află sub autoritatea Ministerului Sănătății și nu dispune de o unitate de primiri urgențe.  Deputatul Emanuel Ungureanu spune că e conștient că angajații din cadrul Centrului trebuie să beneficieze de aceleași drepturi de care se bucură toți bugetarii, dar că acest lucru nu trebuie să fie o scuză pentru a nu se asigura permanența medicală în zilele de sărbătoare.  „Probabil că vin cu scuza că nu au destul personal, însă, aceasta e o scuză rușionasă. Ministerul Sănătății n-are decât să facă ce știe mai bine și să angajeze oameni care să asigure permanența medicală, pentru că vorbim despre singurul punct din regiune în care se poate dona sânge”, a completat Ungureanu. Situația Centrului de Transfuzii va fi expusă în Parlament, a dat asigurări deputatul clujean, apreciind că Ministerul nu mai poate comite pe viitor o asemenea eroare.

Direcția de Sănătate Publică nu a emis încă un punct de vedere cu privire la situația semnalată de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Vomr reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu