Închide

Patronii se plâng că nu mai au cui să dea de muncă. Cer muncitori străini

ActualitateEconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - aug. 11, 2017 0 708

„Avem o gravă problemă privind lipsa de forță de muncă, mai ales în regiunea de Vest a țării”, a atras atenția un cunoscut om de afaceri, în cadrul unei conferințe tematice – realtează Hotnews.  Este vorba despre fondatorul FAN Courier, Felix Pătrășcanu (foto sus), care a subliniat că este foarte grav ce se întâmplă în acest moment în România. El a adăugat că împreună cu alți parteneri fac demersuri la autorități pentru ca pe piața românească să poată fi aduși muncitori din țări precum Ucraina, Moldova și chiar din Asia.

„Patru milioane de români sunt plecați afară. Ceva pare foarte greșit în această țară din moment ce am ajuns pe locul al doilea, după Siria, din acest punct de vedere. Poate suntem și noi de vină că nu ne-am aliniat mai repede tuturor lucrurilor care se petrec în Europa. Trăim o dramă a businessurilor noastre. Noi la firmă avem o mulțime de proiecte dar nu mai avem cu cine să le aplicăm. Avem o gravă problemă a lipsei forței de muncă mai ales în partea de Vest: Cluj, Timisoara, Arad, Oradea – unde serviciile noastre nu ating calitatea celor pe care ni le dorim și si-o doresc și clienții noștri din această cauza”, a explicat Felix Pătrășcanu.

Patronii vor muncitori străini

Pătrășcanu a mai adăugat că România a pierdut anual cam 80.000 de oameni, adică un oraș de dimensiuni medii. E nevoie de forță de muncă, iar țările mai slab dezvoltate sunt o soluție pentru patronii români.

„Pleacă oameni de muncă cu medie și înaltă calificare. Am căutat împreună cu alți parteneri – FIC, AOAR, AmCham- să găsim soluții. Pe termen scurt și mediu ar fi foarte util să-i aducem acasă pe acești români plecați. Și nu ne gândim doar la românii plecați în țările UE, ci și la cei din spațiile extra-comunitare: Moldova, Serbia, Ucraina. Suntem în discuții cu institutiile Statului pe această temă. Aceleasi institutii ale Statului care sunt insa reticente in a aduce oameni straini in Romania, desi multe firme au inceput sa aduca. Ma refer la lucratori din Asia dar nu numai de acolo”, spune patronul FAN Courier.

În Italia, mai precizează Pătrășcanu, traiul de zi cu zi e o problema: „E o criză acolo, tocmai m-am întâlnit cu un prieten care lucrează la ei. Salariile au început să scadă. Salariul unui șofer de autobuz în Roma e de 1.100 e euro. La mine, un șofer are 8-900 de euro. Sigur, la noi salariile erau mici. Trebuiau marite, dar creșterea trebuie să fie sustenabilă. Putem înțelege că o creștere de salariu îl face pe om să cumpere un frigider nou, poate ia taxiul să-l care acasă sau îl trimite prin curier- câștiga mai multe domenii așadar, dar repet, aceste creșteri trebuie făcute durabil. Nu să le dai acum și la anul să le tai, cum știm ca s-a mai întamplat…”.

Noi am ajuns sa recrutam din Urziceni, Giurgiu, Fierbinti, spune un reprezentant al unei companii rivate din zona retailului. „Ne batem cu alti retaileri care au si ei nevoie de oameni, ne mai batem cu eMag, care in urma cresterii e-commerce-ului, au nevoie de noi angajati…dar nu gasim. La un moment dat ne-am trezit cu un grup de candidati dintr-un sat care voiau sa se angajeze, dar cu conditia sa fie platiti cash, in fiecar zi de vineri. Oamenii lucrasera pe un santier, ramasesera fara loc de munca si voiau sa ia banii ca acolo, probabil: la plic, in ziua de vineri. Cand le-am explicat ca la noi se fac carduri de salariu si ca se vreaza de doua ori pe luna banii, ce credeti ca au facut? Au dat din cap ca nu-i intereseaza si au plecat cu totii pe poarta, intr-o viteza de n-am mai putut sa-i opresc”, mai spune antreprenorul roman.

„Am orase în care angajatii îmi pleacă câte 5-6 odată” – a relatat un alt antreprenor din zona de curierat rapid, în cadrul aceleliași conferințe. „Se duc în Germania, unde iau net circa 1500 de euro/luna. Numai că acolo sunt munciți la maxim de patron, stau câte 5-6 într-o cameră ca sa iasă mai ieftin la chirie, iar la final de lună se trezesc că pe fluturașul de salariu le apar imputate ba un far, ba lichid de frână, ba te miri ce. Și după 4-5 luni se întorc să-i reangajam”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare