Închide

Verdict final în dosarul Fany: ani de închisoare pentru mită, spălare de bani și alte infracțiuni

ActualitateTop News by Actual de Cluj - Mai 19, 2017 0 977

După ani de procese, patronul unei firme de transport public din Cluj își primește sentința – e condamnat la mai bine de trei ani de închisoare, în regim de detenție, pentru dare de mită.

E vorba de soții Olezia și Eronim Cadar, patronii firmei de transport Fany, acuzați de dare de mită într-un dosar alături fosta șefă în cadrul Autorității Rutiere Române Daniela Dobrilă. Curtea de Apel Cluj a decis azi ca Eronim Cadar să fie condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în regim de detenție. Instanța a decis azi să desființeze parțial sentința instanței inferioare, Tribunalul Cluj, de exemplu a ridicat sechestrul asigurător și confiscările extinse, despre care spune că au fost aplicate greșit.

Faptele reținute în sarcina celor trei inculpați au fost de asemenea încadrate juridic diferit: Eronim Cadar e acuzat de dare de mită în formă simplă, iar Daniela Dobrilă – luare de mită în formă simplă în loc de forma agravantă de luare de mită în formă continuată. Cadar a fost condamnat pentru mai multe infracțiuni: pentru dare de mită 1 an și 8 luni de închisoare, pentru spălare de bani – 2 ani, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator – 6 luni, pentru infracțiunea de punere în circulaţie pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat – 10 luni, pentru punere în circulaţie pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals – un an și 2 luni de închisoare. Instanța a constatat că infracțiunile sunt concurente și a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de doi ani închisoare, plus un spor de două luni. Într-un alt dosar judecat la judecătoria Baia Mare acesta a fost condamnat la un an și două luni de închisoare, astfel că în total Cadar va executa o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și patru luni în regim de detenție.

Restul deciziilor luate de instanța inferioară, Tribunalul Cluj, au fost menținute: soția sa a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, iar șefa ARR Daniela Dobrilă – 3 ani de închisoare cu executare.

Amintim, procurorii anticorupție l-au trimis pe Cadar în judecată în stare de arest preventiv după ce, spun ei, la sfârșitul anului 2013 în înțelegere cu soția sa Olezia a oferit, în repetate rânduri, inculpatei Daniela Dobrilă bani și bunuri în valoare de peste 10.000 de euro pentru ca aceasta să emită acte și să furnizeze informații, deținute în virtutea funcției de director la Direcția licențe și autorizări ARR București, care să permită societății inculpatului Eronim  Cadar să obțină, la licitația organizată în noiembrie-decembrie 2013, un număr cât mai mare de trasee de transport persoane. „La data de 28 octombrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Ștefan, în numele societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în înțelegere cu inculpatele Cadar Olezia și Dobrilă Daniela, a dat dispoziție unei angajate să întocmească o factură și o chitanță, prin care se atestă în fals o convenție comercială de vânzare cumpărare a unui autoturism. Aceste acte au fost folosite pentru a crea aparența remiterii licite a acestui autoturism către inculpata Dobrilă Daniela, pentru a disimula adevărata natură a provenienței bunului. În perioada noiembrie 2011 – decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de înmatriculare (aproximativ 20.000 euro), inculpații Cadar Eronim Ștefan și Kelemen Paul Ovidiu au pus în circulație pe drumurile publice două autovehicule de transport călători, cunoscând că acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea și sudarea seriilor de șasiu de pe mașinile originale pe cele două autobuze achiziționate în acest scop, fără ca ele să fie înmatriculate potrivit legii”, arată procurorii în rechizitoriu.

__________________________________________________________________________________________________________________

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriul DNA este următoarea:

La data de 29 noiembrie 2013, la nivel național s-a declanșat procedura de licitație pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele județene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019.
În acest context, inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, asociat și respectiv asociat – administrator al societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, director la Direcția Licențe și Autorizări din ARR București, pentru ca, prin prisma funcției deținută de aceasta, să le înlesnească câștigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitație.
Tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obține acte necesare câștigării procesului intentat împotriva Consiliului județean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.
În vederea câștigării licitației, inculpatul Cadar Eronim Ștefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la București pentru „a rezolva” din timp licitația, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.
Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat și ar fi primit de la inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, bunuri și bani cu titlu de mită. Astfel, în perioada noiembrie – decembrie 2013, soții Cadar, nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei Dobrilă Daniela suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo aparținând societății Fany Prestări Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player și mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 34.550 lei).
În același scop, inculpata Dobrilă Daniela ar mai fi pretins de la cei doi inculpați remiterea a două laptopuri marca Apple, în valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro.
În vederea achiziționării televizorului pretins de inculpată, Cadar Ștefan s-ar fi deplasat în repetate rânduri la mai multe magazine din București, însă nu a reușit să realizeze achiziția, deoarece pretențiile inculpatei Dobrilă Daniela legate de performanțele aparatului ar fi tot crescut. Dacă inițial televizorul vizat era unul marca Samsung la promoție, al cărui preț se ridica la 2.000 lei, pe măsură ce aparatul era căutat pentru achiziție, inculpata ar fi solicitat ca acesta să fie mai performant(3D, cu diagonală mai mare, din ultima generație de televizoare Samsung 8000, fără telecomandă), al cărui preț se ridică pe piață la suma de 8.000-9.000 lei. Cum televizorul nu a fost găsit de inculpatul Cadar Ștefan în timpul celor 3 căutări consecutive efectuate la magazinele de profil din câteva mall-uri din capitală, acesta ar fi lăsat inculpatei Dobrilă Daniela contravaloarea televizorului pentru ca funcționara să facă achiziția atunci când aparatul era găsit.
Televizorul ar fi fost efectiv cumpărat la data de 5 decembrie 2013 cu suma de 6.299 lei.
La data de 18 noiembrie 2013, pentru a se ascunde proveniența ilicită a autoturismului VW Polo, acesta ar fi fost înmatriculat pe numele tatălui inculpatei Dobrilă Daniela (ce nu deținea permis de conducere la acea dată), fiind emise, în acest sens, în numele SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, o factură și o chitanță, prin care se atesta o operațiune comercială de vânzare – cumpărare.
Consecutiv acestor activități, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare și ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datorită căruia, la data de 25.11.2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Județean Cluj, soluție favorabilă SC Fany Prestări Servicii SRL. Consecința directă a acestei hotărâri, urmărită de soții Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitație a unor trasee de transport persoane.
În vederea câștigării licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ștefan date confidențiale, ce nu sunt destinate publicității, din bazele de date ale instituției unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalți operatori de transport persoane, concurenți ai societății Fany Prestări Servicii SRL (privind flota de mașini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizând astfel, societatea comercială a inculpatului, în procedura de licitație.
La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Județean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR București, a constatat că există erori privind introducerea unor parametri în sistem, în sensul că datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale și nu pe grupe de trasee, opinând în continuare că licitația trebuie anulată, însă luarea unei decizii a fost amânată pentru a doua zi.
Aflând de posibilitatea anulării licitației care ar fi atras demararea unei proceduri în care punctajele erau defavorabile societății sale, inculpatul Cadar Eronim Ștefan ar fi luat legătura cu inculpata Dobrilă Daniela și i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind să se întâlnească într-un local din Brașov. În contextul acestei întâlniri, inculpatul Cadar Eronim Ștefan a cumpărat un mp3 player pentru fiul inculpatei Dobrilă Daniela, în valoare de 250 lei și i-a promis acesteia că-i va duce fiul la schi în Austria, în timpul vacanței de iarnă (lucru care s-a și întâmplat la finele lunii ianuarie 2014).
Cu această ocazie, inculpata ar fi luat legătura telefonic cu unul din membrii comisiei și i-ar fi cerut să procedeze la finalizarea atribuirii exact pe varianta stabilită de Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională (CNMSI), fără modificări, asigurându-l că, este perfect legal.
Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 și validată de Consiliul Județean Cluj în ședința din aceiași zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor de 53.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline și 800 USD, aparținând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării.
Totodată, s-a dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra autovehiculului Volkswagen Polo, aparținând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării speciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare