Închide

Pas final pe hârtie pentru mirajul viitorului Spital Regional de Urgență: terenul e în curtea Ministerului Sănătății

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 01, 2017 1 798

Între zece declarații sforăitoare și actualizat de hârtii în telenovela mirajului viitorului Spital Regional de Urgență de la Cluj, terenul pe care ar urma să fie construit acesta a fost predat azi Ministerului Sănătății.

Predarea a făcut-o Consiliul Județean Cluj și reprezintă, spune președintele instituției Alin Tișe, „ultimul pas procedural legal”. „Consiliul Județean Cluj își îndeplinește în acest fel toate obligațiile ce îi reveneau în ceea ce privește edificarea acestui obiectiv medical de importanță strategică pentru județul Cluj și pentru întreaga regiune de Nord-Vest a țării”, spune el. Ca să ajungă la acest protocol de predare-primire, mai arată Tișe, a fost nevoie de o procedură „extrem de complexă”: „Consiliul Județean a pus la dispoziția Ministerului Sănătății un teren cu o situație juridică pe deplin clarificată și fără niciun fel de probleme, nesupus nici unor cereri de revendicare, negrevat de sarcini și care nu face obiectul niciunui litigiu”.

Pentru a se putea ajunge în această etapă finală, Consiliul Județean a derulat o procedură laborioasă de mutat hârtii: a dezmembrat cadastral terenul, a evaluat suprafața pentru consturirea spitalului, în vară a aprobat o hotărâre de CJ de modificare a altei HCJ emisă în noiembrie anul trecut, prin care terenul a fost transferat din domeniul public al județului Cluj în domeniul public al Statului Român, după care a înscris în Cartea Funciară dreptul de proprietate asupra terenului în favoarea Statului Român. În final a casat și demolat construcțiile dezafectate.

Reamintim că proiectul ce viza construcția unor spitale regionale de urgență, în principalele mari orașe din țară – Cluj-Napoca, Iaşi, Prahova, Constanţa, Timișoara, Braşov, Craiova și  Bucureşti – a demarat înainte de 2007, pe când premier al României era Călin Popescu Tăriceanu. Niciodată, însă, nu au fost prevăzute fondurile necesare pentru demararea lucrărilor, deși scopul era extrem de bine definit: înlocuirea sistemului medical de tip pavilion, astfel încât să nu mai fie necesar ca bolnavii să fie plimbați de la o unitate medicală la alta. Un spital regional urma să asigure tratament multidisciplinar și asistență medicală pentru orice caz de urgență.

În ciuda faptului că nu s-au găsit soluții de finanțare pentru aceste spitale, Consiliul Județean Cluj nu a renunțat la proiect. Din 2009 s-au făcut demersuri pentru identificarea unui teren potrivit pentru un astfel de obiectiv. În 2011, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, reușea să preia din custodia Unității Militare din Florești, un teren de peste opt hectare. Planul administrației județene era acela de a demara construcția pe cont propriu. Între timp, Guvernul Victor Ponta s-a angajat să relanseze proiectul spitalelor regionale pentru trei mari orașe, Cluj, Iași și Craiova, în baza unor finanțări europene.

Citește aici toată telenovela spitalului regional de urgență din Florești

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare