Închide

Parlamentar european propune ca două reuniuni ale miniștrilor din Europa, în 2019, să fie la Cluj

Politica by Actual de Cluj - sept. 14, 2017 0 828

Europarlamentarul Siegfried Mureșan propune ca una sau două dintre principalele reuniuni ale miniștrilor din Uniunea Europeană să fie organizată la Cluj.

Siegfried Mureșan spune după discursul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în Parlamentul European, privind Starea Uniunii Europene (UE), că e cazul ca mai multe dintre întâlnirile programate în 2019, când România deține președinția Consiliului Europei, să fie organizate în afara Bucureștiului. „Prin Președinția română a Consiliului, programată în primul semestru al anului 2019, trebuie să aducem Uniunea Europeană mai aproape de România și să informăm românii cu privire la UE, trebuie să punem toată țara pe harta Uniunii. De aceea, am spus încă de la început că este o mare greșeală decizia Guvernului din luna iulie de a organiza toate întâlnirile informale la nivel ministerial ale Consiliului în Palatul Parlamentului. România este mai mult decât Casa Poporului, este al șaptelea stat ca populație la nivelul UE. De aceea, am propus Guvernului să organizeze reuniunile ministeriale în mai multe orașe din țară. De ce să nu avem reuniunea miniștrilor Apărării la Constanța, în apropiere de baza militară de la Kogălniceanu, unde să vorbim despre securitate în Europa, sau unde este mai potrivit să se desfășoare reuniunea miniștrilor Energiei dacă nu tot la Constanța, unde te gândești să construiești un terminal de gaz lichefiat? De asemenea, propun ca reuniunile pe Educație să fie organizate într-un centru universitar cu tradiție și prestigiu, de ce nu, la Cluj-Napoca sau Timișoara, iar reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe să se organizeze la Iași, lângă granița cu Republica Moldova, unde să vorbim despre Vecinătatea estică și pericolele venite dinspre Federația Rusă. Nu în ultimul rând, reuniunea miniștrilor Competitivității poate fi organizată cel mai bine la Cluj-Napoca, devenit un adevărat centru regional pentru tinerii inovatori”.

Amintim, Jean-Claude Juncker a anunțat în urmă cu două zile în discursul său privind starea Uniunii că România va organiza la Sibiu în 2019, anul în care deține prin rotație președinția Consiliului Europei, chiar a doua zi după ce Marea Britanie părăsește UE în mod oficial. „Lansez un apel către România, care va exercita președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, de a organiza un summit special în 30 martie 2019. Mi-ar plăcea ca summitul să aibă loc în frumosul oraș Sibiu, cunoscut și sub numele de Hermannstadt. E momentul potrivit de a ne reuniuni pentru a lua deciziile necesare construirii unei Europe mai unite, mai puternice, mai democratice”, a transmis Juncker.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu