Închide

Păcăleală în Clujul imobiliar: au dat zeci de mii de euro pentru apartamente care, oficial, nu există

Actual de ClujActualitateTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - iul. 09, 2015 3 1553

36 de familii așteaptă de câțiva ani să se multe în apartamentele pe care le-au plătit, integral sau parțial, unui constructor intrat în faliment. Numai că cetățenii au dat bani pentru niște locuințe care, legal,  nici nu ar fi trebuit să existe. Ansamblul în care au decis să se mute cumpărătorii de apartamente aveau autorizații de locuințe unifamiliale.

A construit ilegal de trei ori mai multe locuințe decât erau autorizate și acum a dispărut. Constructorul unui ansamblu de pe strada Mârgăului a vândut 36 de apartamente în imobile cu lucrări care nu respectă autorizațiile, iar familiile care au dat deja banii pentru locuințe plătesc credite, stau în chirii de câțiva ani și nu se pot muta în locuințele lor care, oficial, nu există. Reprezentanții familiilor care au cumpărat apartamentele au venit azi la ședința Consiliului Local să ceară ajutor primarului: să se facă demersuri pentru intrarea în legalitate și reluare lucrărilor nefinalizate.

Mai precis, Brokart Construct a primit în 2007 autorizație de construire pentru 17 locuințe unifamiliale înșiruite, cu demisol, parter și etaj pe strada Mârgăului. Numai că „dezvoltatorul” a decis să „dezvolte” mai mult și să transforme cele 17 locuințe unifamiliale în locuințe colective și să facă câte trei apartamente în fiecare imobil.

De această situație sunt afectate 36 de familii, dintre care 26 au plătit integral, alte 15 apartamente rămânând nevândute. Brokart Construct e în faliment, cu BCR creditor principal, iar ansamblul e ridicat, dar încă nefinalizat: a ajuns la 95%. Cumpărătorii locuințelor ilegale se consideră înșelați și solicită acum aprobarea reautorizării proiectului și continuarea lucrărilor pentru finalizarea ansamblului și întabularea locuințelor.Alături de familiile acum disperate a venit și reprezentantul Casei de insolvență Solvendi, lichidator judiciar al firmei aflate în faliment.

De ce primăria nu a făcut verificări? De ce banca a acordat credite pentru apartamente într-un ansamblu cu lucrări în afara legii? Sunt întrebările pe care le-au lansat acum de pe margine cetățenii care au decis să plătească zeci de mii de euro pentru apartamente într-un ansamblu cu autorizații de locuințe unifamiliale.

Cumpărătorii spun că au ajuns în situații disperate în urma acestor achiziții.

O tânără familie a plătit până în 2008 53.000 de euro în baza unui antecontract pentru un apartament care urma să fie finalizat în 2009. Din banii de nuntă, de la părinți și împrumuturi, după cum precizează aceștia într-un document trimis primăriei. Între timp, familia de doi membri a crescut la patru, continuând să locuiască într-o garsonieră. „Considerăm că am plătit destul pentru naivitatea noastră”, spun cumpărătorii. O altă „promitentă cumpărătoare” care a achitat bani pentru apartamentul din ansamblul realizat cu lucrări ilegale are un soț în șomaj, rată la bancă și un salariu de 2000 de lei pe lună. Un alt cetățean a luat în 2008 un credit bancar în valoare de 93.500 franci elvețieni pentru a-și cumpăra un apartament în ansamblul de pe Mârgăului. A decis să plătească 90% din valoarea acestuia. Acum are o rată lunară de 3.200 de lei, pentru un credit luat pentru un apartament nelocuibil.

Consultă informarea transmisă consilierilor locali de Casa de Insilvență Solvendi, lichidator judiciar al firmei Brokart Construct, și în numele promitenților cumpărători.

Primarul Emil Boc le-a promis cetățenilor supărați că se va căuta o soluție într-o lună de zile pentru cazul lor, urmând să aibă loc întâlniri cu reprezentanții lor și cu cei din administrație dar și cu casa de insolvență desemenată să lichidere firma care s-a ocupat de acest proiect.

 

Kristina REȘTEA, Luminița SILEA

 

3 comentarii

  1. Îmi pare rău de oamenii ăștia escrocați, dar din păcate nu cred că soluția e intrarea în legalitate a ansamblului. Cum zice și în articol, ar trebui ca să plătească cei de la bancă, dacă au dat credite pe o documentație incompletă sau neconformă cu realitatea.

Scrie un comentariu