Închide

Orașul electric – o modă europeană. Posibila explicație pentru luminițele alese pentru Cluj. Specialiștii spun altceva

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 19, 2014 0 356

Londra sau Marseille-fostă Capitală Cultural Europeană în 2013 au luminițe electrice care se aprind în albastru. Așa cum se apride și la noi orașul în această iarnă. Sunt la modă spune Ovidiu Câmpean, șeful Direcției de Comunicare, Relații Comunitare și Tursim a primăriei pe pagina s-a de Facebook. Problema principală nu este culoarea în care se aprinde festiv orașul ci faptul că nu există un concept. Albastrul de la Cluj nu e integrat în oraș – au criticat reprezentanți ai societății civile printre care PR-ul Festivalului Electric Castle, Andi Vanca. Prea electric. Înainte ca luminețele să se aprindă s-au făcut socitări pe pagina oficială de Facebook a primarului Emil Boc, să se renunțe la culorile tari, electrice. orasele europene fotografii cu Londra sau Marseille preluate de pe  www.marches-noel.orghttp://www.londonperfect.com,
http://londonist.com/christmas-in-london-2014 Albastrul, ca albastrul. Problema principală a iluminatului festiv este alta spune arhitecții: Nu există un concept, se instralează oranamente, pe bandă rulantă, așa cum se obișnuiește și în alte orașe din țară. Ce nu e bine cu iluminatul festiv „Aș vrea sa fie personalizat, pentru Cluj, rafinat, de semnătură, adică un adevărat proiect artistic și nu unul comercial. Aș vrea să fie sustenabil, durabil, să îl așteptăm cu drag în fiecare an, mai mulți ani la rând, fără să ne dorim să fie schimbat, să fie altfel pentru că ne-am plictisit de el anul trecut”, era gândul președintelui Ordinului Arhitecților din România (OAR), Șerban Țigănaș.  Gândul complet:

Cum aș vrea să se aprindă Clujul de sărbători. Gând de Arhitect

Este o obișnuință ca în fiecare an să nu primim nicio documentație cu iluminatul de sărbători. Acesta împreună cu căsuțele de la Târgul de Crăciun înseamnă un concept și îl compar cu Bonțida. Scenografia unor tineri arhitecți care au reușit să facă o amenajare temporară cu o casă ruinată în mijloc a fost premiată la Bienala de specialitate (Atelier Mass din Cluj a fost premiat pentru Amenajarea temporară Electric Castle a castelului Bánffy la Bienala de Arhitectură Transilvania -n.red.). De ce compar acest efort al unor tineri arhitecți cu ce se întâmplă în toată țara de sărbători când orașele sunt invadate de instalații și evenimente? Pentru că din ceea ce se vede că orașele au o lipsă cruntă de specialiști. Este la fel ca o piesă de teatru, aceasta are nevoie de un scenograf. Iar scenografia pe perioada unor luni importante din an care se leagă de vizitatori, de turiști, lipsește. Noi am eliminat vegetația ca să punem în valoare obiective din centrul istoric iar administrația vine cu niște contracte artificiale și astupă tot, în loc să pună în valoare, atrăgea atenția arhitectul Szabolcs Guttmann, președintele OAR-Filiala Transilvania. Citește și:

Luminițele de sărbători ne costă 400.000 de euro. Cine a ales albastrul sau orașul-electric și ce se va schimba începând cu iarna următoare

Cine dă clasă Clujului la luminițele festive

Sursa foto: Emil Boc (Pagina Oficială)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare