Închide

Orașul care înverzește ciuntit: copaci „rași”, „cioturi” și “măciulii” pe străzile Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 14, 2015 0 2373

Ca să iasă socoteala la capitolul „verde/cap de locuitori” în norme europene, administrația ia în calcul fiecare frunză. În teren însă, „verdele” devine tot mai puțin, cu fiecare acțiune de toaletare. Cu toate că legea protejează arborii ornamentali din oraș, primăria și clujenii acționează: nu se permite vegetației de pe aliniamentele din jurul străzilor să înverzească, dacă asta ar încurca. În fiecare primăvară arborii sunt masacrați prin toaletări abuzive, iar autoritățile invocă pretexte și dau vina pe asociațiile de proprietari. Ba în plus, primăria plătește bani grei firmei care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din oraș, Rosal Group.

„Legea 313/2009 spune la art. 14 (5) că în cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spatiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, este interzisă intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene. Acum la Cluj, serviciul de spații verzi al primăriei și firma care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi toaletează toată coroana arborilor și lasă doar 1 metru de la trunchi. În cazurile fericite. Indiferent dacă sunt cabluri sau altceva în jurul copacilor”, a sesizat arhitectul Mihai Racu.

De altfel, mai mulţi arhitecţi clujeni au atras atenţia asupra „fenomenului” şi spun că, deși în noul Plan Urbanistic General s-a introdus conceptul de a se planta copaci pe aliniamentul străzilor, practica nu este luată în serioas de municipalitate care modernizează artere fără a crea alveole noi pentru copaci. Ba în plus, taie și arborii deja existenți sau îi masacrează prin toatetări abuzive. „Gândesc la fel de fiecare dată când văd copaci reduși anual la măciulii. Se petrece cam peste tot, la țară și la oraș, la bloc și pe margini de drum. E unul din lucrurile care unesc românii, într-un soi de animalism care mă îngrozește și al cărui rost nu reușesc să îl intuiesc. Sau îi taie de tot, le convine și așa”, scrie arhitectul Eugen Pănescu pe pagina sa de Facebook.
Ca să exemplifice „masacrul”, arhitecții au indicat un caz de pe strada Mamaia colț cu Ieremia Grigorescu, dar, spun ei, exemple de acest fel pot fi găsite în întreg orașul.

Copacul din zona strazii Mamaia – trecut și prezent

Pe malul Someșului, pe B-dul 1 Decembrie, într-o zonă în care nu sunt cabluri aeriene, nici construcții, copacii de pe aliniamentul trotuatului aferent malului râului au fost tunși „periuță” și, odată cu venirea primăverii, aceștia nu au avut norocul să înfrunzească și să ofere confort celor care aleg să se plimbe prin zonă. Nici să devină o perdea verde care să separe zona de promenadă de artera pe unde circulă mașini.

Primul copac care deschide șirul de arbori „globulari” de pe Malul Somesului – trecut si prezent

Un alt mesteacăm din zona Calea Mănăștur, din fața unor blocuri de locuințe a avut aceeași soartă, de a rămâne ciunt primăvara aceasta. Nici pomeneală să fie parte dintr-o perdea verde care să protejere respectivel locuințe de tradicul din zonă.

Mesteacăn Calea Mănăștur – trecut și prezent

În cartierul Andrei Mureșanu, în zona arterei Ady Endre au apărut copacii „rași, tunși și frezați”, după cum atrage atenția un clujean care a declarat că nu îi vine să creadă în ce hal au fost toaletați copacii dintr-unul dintre cele mai frunoase cartiere rezidențiale ale orașului.

Copaci Ady Endre – trecut și prezent

Situația toaletărilor abuzive se repetă în fiecare an, la început de primăvară. În 2009, un clujean de pe Bisericii Ortodoxe a făcut zeci de memorii și sesizări la primărie, la Agenția de Mediu, la Garda de Mediu pentru ca autoritățile să nu mai permită toaletările abuzive. „Pe marginea străzilor nu mai sunt copaci ci niște cioate sau tulpini. Aspectul orașului e dezolant. Nici păsărelele n-au unde ciripi. Toaletările de primăvară ar trebui să se facă rațional, păstrându-se câteva ramuri de bază ale pomilor, în așa fel încât să se permită refacerea coronamentului. În cazul copacilor bătrâni, ei ar trebui înlocuiți. Multe din alveolele speciale pentru copaci sunt pline de noroi și nu sunt intreținute, iar în altele lipsesc chiar pomii”, sesiza clujeanul Tiberiu Gheorghe în 2008-2009.

De atunci, nu s-a luat niciun fel de măsură, administrația locală motivând că este nevoită să dispună toaletarea copacilor de pe arterele din oraș fără păstrarea unor ramuri de bază pentru a nu încurca cablurile. Situația este spre rău, decât spe bine. Un consilier local a trimis primăriei chiar o sesizare cu privire la modul dezolant în care arată alveolele speciale pentru copaci pe mai multe artere din oraș.

copaci alveole

Șeful Serviciului Spații Verzi din cadrul primăriei, Vasile Moldovan a declarat că, în ceea ce privește toaletările copacilor de pe domeniul public din oraș, se încearcă ca pe arterele principale să se aplice un model care funcționează în afară. „Mergeți în America! acolo pe aliniamentul străzilor arborii sunt toaletați globular, în așa fel încât să aibă o formă unitară după ce încep să înverzească. Așa am făcut și noi în cazul copacilor de pe malul Someșului. În oraș, cea mai mare problemă o avem cu copacii din zona blocurilor de locuințe. În cazul acestora, asociațiile de proprietari sunt obligate să efectueze lucrări de toaletare cu o firmă autorizată. Fiecare face însă ce vrea când vine vorba de astfel de lucrări. Noaptea se acționează. De exemplu, într-o seară, a sunat un cetățean, pe la 11 și îmi spune, domnule la mine în fața blocului (cartierul Gheorgheni – n.red.) sunt niște oameni care taie copacii. Ne-am dus la fața locului cu poliția locală și i-am prins în flagrant. Erau oameni bătrâni care s-au apucat să taie toate crengile pentru că nu mai aveau lumină în case. I-am amendat, dar răul fusese făcut. Noi îi amendăm în permanență. Oricum obligăm asociațiile de locatari care taie copacii să planteze trei arbori în contul fiecărui arbore ciuntit”, zice Moldovan.

Potrivit primăriei, instituția plătește bani grei în fiecare an firmei care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi în oraș, Rosal Group. De ordinul milioanelor de lei.

Cifrele masacrului

cifre copacei 3
Mai mult, anii trecuți, practica era să se cumpere panseluțe și acestea să fie plantate în oraș. Specialiștii din domeniu au declarat că există și o explicație simplă pentru faptul că nu nu se cumpără trandafiri sau alte plante perene: în acest fel era mai ușor de calculat câți bani merg efectiv pentru reînnoirea spațiilor verzi din oraș. „Întreținerea spațiilor verzi este domeniul unde se sustrag cei mai mulţi bani pentru că este mai greu de controlat. Cine numără două milioane de panseluțe ? Acesta-i motivul pentru care nu se cumpără flori perene, de ex. trandafiri, pentru că nu pot fura anual”, ne semnala un specialist care a lucrat în cadrul firmei care se ocupă de amenajarea spațiilor verzi din oraș.

panselute

 

Anul acesta s-au plantat…PANSELUȚE!

Potrivit Registrului Spațiilor Verzi al primăriei, 40,5% din totalul de verde al oraşului vine din adunarea scuarurilor şi a spaţiilor verzi care însoţesc şoselele. Ținând cont de acest aspect, specialiștii spun că e inadmisibil ca primăria să-și bată joc în fiecare an tocmai de aceste zone și să le doteze cu panseluțe sau să taie abuziv ramurile copacilor.

 

Nu în State, ci în Europa, un pic mai aproape de noi (Londra, Northumberland Avenue, Milano – Via Cenisio, Paris – Champs Elysees):

 

 

LUMINITA SILEA
KRISTINA RESTEA

foto: Mihai Hendea, Google Maps, Bildea Ioan (Facebook), Sandu Mureșan (Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu