Închide

Opera iese din nou în stradă. Arhitecții o duc în cel mai mare cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - aug. 24, 2016 0 930

Serile de vară clujene se vor încheia în acest final de săptămână cu două reprezentații spectaculoase programate în parcul Primăverii din cartierul Mănăștur, dar și în Grădina Botanică. Ambele spectacole vor reuni artiști care vor delecta clujenii cu două spectacole de operă și sunt inițiate de Scena Urbană (proiect al Ordinului Arhitecților – Filiala Transilvania prin care se încearcă aducerea în atenția publicului a unor spații publice cu potențial ale orașului) în parteneriat cu primăria clujeană

În parcul Primăverii din Mănăștur un alt arhitect coordonator al Asociației Urbannect, Dan Clinci, a montat Sufrageria Urbană unde au avut anul trecut loc diverse ateliere pentru copii și locuitorii din cartier, dezbateri sau chiar un campionat de table cu premii. În cadrul proiectului inițiat de asociație, Orașul Acasă, livingul urban din paleți a poposit în diverse cartiere ale Clujului și a strâns povești despre oameni și viitor.

Când „arunci” înt-un loc urban o sufragerie din paleți, apar povești între și cu oameni

Acum, la finalul acestei săptămâni, un alt eveniment este programat în Parcul Primăverii pentru a-l reintroduce în circuitul evenimentelor culturale din oraș. Este vorba despre o reprezentație de operă susținută de artiştii clujeni, absolvenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi elevi ai Liceului de Coregrafie Octavian Stroia care vor ancora publicul în amintiri din alte timpuri, în cadrul spectacolului ORFEU  ȘI EURIDICE, ce va conține fragmente din opera de Christoph Willibald Gluck.

Spectacolul este programat vineri, 26 august, de la ora 20.00 în parcul Primăverii.

Cât au costat Serile de Vară clujene

Reprezentația este inițiată de Scena Urbană în parteneriat cu primăria în cadrul celei de la VI-a ediție a manifestării Seri de Vară Clujene gândită de instituția pentru a însufleți luna august, perioada din an în care în Cluj-Napoca nu se întâmpla mai nimic.

Daniela Maier, Scena Urbană: “Toate locurile care vă fac să oftaţi : “Of, ce bine ar fi dacă aici…..” sunt potenţiale scene”

Tot în week-end-ul acesta, sub aceeași umbrelă, este programat și un spectacol de operă în Grădina Botanică „Alexandru Bogza” din Cluj-Napoca. Este vorba despre Alice în Țara Minunilor, o adaptare după opera lui Robert Chauls. Spectacolu va avea loc sâmbătă, 27 august, de la ora 19.00.

La ambele evenimente intrarea va fi liberă.

Opera din Cluj este cunoscută pentru îndrăzneala din ultimii ani de a promova genul printre clujeni cu spectacole programate în diverse zone publice din oraș. În Piața Unirii, pe lacul Chios, în parc. În urma acestor reprezentații, directorul instituției, Florin Estefan spune chiar că numărul de spectatori pe stagiune a Operei Clujene a crescut considerabil, reușind să atragă public nou.

Opera, din nou în stradă

Anul acesta, Serile de Vară Clujene, au reunit spectacole de folk pe Plaja Grigorescu sau de jazz în Piața Muzeului.

Foto/ Video Ce probleme are Gara, poarta oraşului ruptă de oraş. Cu scenă se vede altfel

Strada Kogălniceanu, varianta pietonală cu trăsuri: loc pentru 250 de mașini sau 1.800 de oameni?

FOTO/VIDEO Tu, Oraşul şi Filmul: o seară în stradă, cu Charlie Chaplin şi magnolia

FOTO/VIDEO Cum se vede Carmen pe Cetăţuie. Scena pentru locurile neglijate ale oraşului, cu panoramă

Oamenii, monumentele şi poveştile din “Panteonul Transilvaniei”. Cum arată Scena Urbană în Cimitirul Central

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.