Închide

Om din Business către Decanul Facultăţii de Business: „până azi nu ştiam cine sunteţi”. „Dar când zic că nu te ştiu, zic că vreau să te ştiu”

EconomieRecomandarea redacțieiTop News by Kristina Reştea - ian. 29, 2015 0 2895

 

 

Ce se întâmplă când un decan de Cluj, care vorbeşte despre implicarea studenţilor în lumea afacerilor, se întâlneşte, „la scenă deschisă”, cu oameni din businessul real? Omul din business îi vorbeşte direct Decanului. O astfel de întâlnirea s-a produs la un eveniment universitar: joi, Facultatea de Business a Universităţii Babeş-Bolyai, în parteneriat cu academicieni ai Universităţii de Ştiinte Aplicate din Amsterdam, a ţinut un seminar şi a lansat o revistă creată de studenţii celor două instituţii după două săptămâni de studii, studii efectuate asupra economiei Clujului. Tema aleasă: „emerging Cluj”.

Proiectul implică abordarea practică a mediului de afaceri de către studenţi, a menţionat Alin Nistor, decanul Facultăţii de Business, vorbind despre iniţiativa sprijinită inclusiv de companii cu capital străin din Cluj. „Acum 20 de ani ar fi fost foarte greu să implici o companie. Azi cei din mediul de afaceri sunt foarte deschişi şi susţin mediul academic”, a precizat Nistor. „Dacă ar fi o corporaţie, mi-ar plăcea să fiu acţionar aici”, a mai punctat decanul, vorbind despre facultatea cu sute de absolvenţi, care împlineşte 20 de ani.

„Până azi nu ştiam cine sunteţi”, a venit, doar câteva minute mai târziu, replica unui om din viaţa reală a economiei clujene. „Sunt om de afaceri de 11 ani”, a precizat Dan Koblicska, manager în cadrul companiei din IT Nspyre, care s-a şi declarat „olandez“ în comunicare. Adică direct. Acesta a şi spus de altfel, de la prima intervenţie, fără ocolişuri că e un „mare duşman“ al UBB. „Deşi sunt absolvent de UBB. De aproape două ori“, a precizat managerul. „Sunt deschis să discutăm”, l-a asigurat în schimb decanul Facultăţii de Business.

 

DSC_1777

 

„Am auzit de două ori o exprimare a unor oamenii din conducerile UBB şi UTCN: „toţi absolvenţii noştri îşi găsesc de lucru. Absolvenţii de Informatică îşi găsesc de lucru. De ce să ne facem griji?“ Ce vi se pare în neregulă cu abordarea aceasta?“, a revenit la tema şcolilor Dan Koblicska.

Dacă decanul facultăţii de Business a încercat să susţină ca aceasta nu e o părere generalizată în rândul decanilor, o intervenţie pro-facultăţi a încercat şi Marcel Pop, prorector şi reprezentant al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Marea problemă ar fi, spune prorectorul, că studenţii încep să lucreze prea devreme, renunţând să mai apară pe la cursuri. „Ba da, suntem îngrijoraţi. Încă din anul II mulţi dintre studenţi sunt recrutaţi, nu mai vin la cursuri, simţim că pierd multă informaţie. Sunt atraşi de salarii şi alte oportunităţi“, a spus Pop.

Situaţia actuală, în care angajatorii au mare nevoie de oameni, în special în IT, nu e de natură să îi liniştească pe „producătorii” de Resursă Umană din Universităţi, a atras atenţia şi consulul Olandei. „Da, acum piaţa absoarbe abslovenţi. Acum aceasta e realitatea. Dar tocmai pentru că în domenii unde e mare nevoie de oameni nu se pregătesc suficienţi oameni, cum e în sectorul IT, vedem deja că sunt companii care preferă să plece în alte părţi. Dacă nu se stopează acest fenomen nu veţi mai avea angajatori. Şi Facultatea de Business poate să îşi îmbunătăţească activitatea, nu se face destulă cercetare. Dacă vrei să fii în top trebuie să fii productiv şi să te străduieşti să fii mai bun“, a intervenit şi Wouter Reijers, consulul onorific al Regatului Olandei.

Oamenii de afaceri au subliniat însă şi că instituţiile de învăţământ se plasează în topul motivelor care i-au atras pe investitori la Cluj. „Existenţa universităţilor este unul dintre motivele pentru care sunt aici. Da, se poate şi mai bine, e adevărat. Ar fi nevoie de colaborare. E o provocare şi pentru noi (din mediul de afaceri) să mergem înspre ei (universităţi). E în intereresul meu ca facultăţile să fie mai bune”, a intervenit, mediator, Cor Geertsma, cofondator al companiei de IT ISDC.

„Studenţii vă spun ceva prin faptul că din anul II nu vin la cursuri. Şi eu am transmis ceva prin ceea ce am spus mai devreme. Când spun „nu te ştiu” spun „vreau să te ştiu”. Nu îi atac pe cei din universităţi. Am nevoie de ei mai mult decât au ei nevoie de mine”, a lansat apelul la colaborare Dan Koblicska, în sala cu universitari şi oameni de afaceri.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare