Închide

Obligați să-și justifice în scris votul de respingere a proiectelor urbanistice

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 17, 2017 1 463

De-a lungul timpului, foarte mulți oameni de afaceri din Cluj au relatat prin intermediul mass-mediei că adesea s-au simțit persecutați, de către politicieni și funcționari, în demersul lor de a primi aprobare pentru unele proiecte urbanistice. Nu de puține ori s-a constatat că anumiți investitori locali au beneficiat de decizii administrative diferite, deși proiectele lor vizau relativ aceeași zonă urbanistică. Așa s-au ivit și speculațiile privind tratamentul preferențial aplicat de liderii politici din fruntea Primăriei, unor oameni de afaceri și unor arhitecți. De altfel, această situație nu se referă doar la Cluj, ci și la restul orașelor mari din țară, motiv pentru care reprezentații Ordinului Arhitecților din România au inițiat o serie de dezbateri, care anul trecut s-au și concretizat prin aducerea unor modificări importante la Legea 350/2001, privind Amenajarea Teritoriului și Urbanismul. Modificările legislative sunt în vigoare din decembrie, anul trecut, iar primii vizați sunt aleșii locali.

Ce obligație au, mai nou, consilierii locali

Concret, consilierii sunt obligați, de acum, să-și justifice în scris votul de respingere a oricăruia dintre proiectele urbanistice de pe ordinea de zi a ședinței forului local. Este arhicunoscut faptul că votul din plenul Consiliului Local este, de regulă, politizat, astfel că una dintre concluziile specialiștilor urbaniști a fost că e necesar ca fiecare ales local să explice, personal, decizia de respingere a acestor proiecte.  Trebuie spus că niciun proiect urbanistic nu ajunge pe ordinea de zi a ședințelor consiliilor locale, înainte ca ele să treacă prin procedurile de validare ale comisiilor de specialitate din interiorul fiecărei administrații locale. Se consideră, așadar, că deciziile Consiliului Local privind aprobarea proiectelor reprezintă, mai mult, o formalitate, și că acestea n-ar trebui să încalce avizele de legalitate emise de comisiile de specialitate din cadrul instituțiilor publice. Potrivit surselor Actualdecluj.ro, unii consilieri locali și-ar fi exprimat, deja, teama că în felul acesta se urmărește tragerea lor la răspundere, prin instanțe, în cazul în care investitorii vor fi nemulțumiți de votul nefavorabil din Consiliul Local.

Un comentariu

  1. Poate ca ar trebui ca si comisiile de specialitate sa isi motiveze in scris raspunsurile trimise catre beneficiari, pe articole/litere de lege/hotarare de guvern/hotarare de consiliu local. Sa realizeze un raspuns complet din prima, nu sa ceara de fiecare data cate ceva, ca a uitat cineva din Primarie sa isi astearna parerile in scris….
    si sa raspunda in termenul prevazut de leguitor, nu sa te tina cate 3-6 luni , ca poate intri in comisie, poate nu, dupa cum vrea marele nostru primar. Si sa afiseze pe site-ul primariei documetatiile de urbanism in curs de avizare/avizate (ca doar sunt documente publice)

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.