Închide

„Oare câte resurse stau degeaba? Avem parcuri și curți interioare închise, străzi private”. Proiecte de stradă, la Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 19, 2015 0 849

Conform unei statistici, mașinile din America stau nefolosite 92% din timp… Aici, la Cluj, oare câte resurse stau degeaba? Avem parcuri și curți interioare închise, străzi private. Mai avem și cărți, haine, hrană, rețete sau adevăruri istorice care ar putea fi date în folosință, împărtășite, folosite”. Aceasta e întrebarea și explicația care concentrează alegerea temei celei de-a șasea ediții a Orașului Vizibil, expoziție de artă și intervenții în spațiul public. A apărut o cabină de schimb de lucruri, în Mărăști, un atelier de reparații, în hol de cinema, se pune leagăn pe malul rămas de Someș, iar un activist și-a propus să locuiască în Pata Rât, Parcul Feroviarilor sau Pădurea Făget și să își povestească experiențele.

Expoziția cu tema ”SHARE/Utilizare Comună” este organizată de Fundația AltArt și prezintă proiecte de intervenție artistică în spațiul urban – instalații, acțiuni, performance, mobilier urban, inserții temporare – care explorează ideea și creează situații de utilizare comună. În acest an tema Orașului Vizibil este utilizarea comună – în relație directă cu SHARE, conceptul proiectului Cluj-Napoca 2015 Capitală Europeană a Tineretului. „Propunem niște intervenții temporare, să testăm cum ar fi dacă… Dacă am avea locuri de schimb, locuri de reparații. Dacă ele funcționează, putem încerca să găsim soluții de permanentizare”, a precizat Rarița Zbranca, manager cultural.

Joi dimineață, în ziua deschiderii expoziției, în holul decorat cu desene multicolore al cinematografului de cartier Mărăști au apărut o mașină de cusut și o ladă cu scule. La o măsuță instalată în micul hol, o doamnă stă alături de un casetofon și îi explică reparatorului cam ce se întâmplă. E acolo chiar și o casetă. O casetă din aceea cu bandă, pe care când erai mic (înainte de era www, iPod etc) o făceai să se întoarcă la început utilizând un pix. Aici e loc de „Repair Cafe”, unul dintre cele șapte proiecte ale Orașului Vizibil, iar inițiatorii săi te invită să îți repari lucruri încă utile. Atelierul de reparații „pop-up” abia s-a deschis, de azi, dar vecinii de cartier au apucat deja să aducă câte ceva. „Avem aceste boxe, reparate, și un radio. Și o muzicuță, adusă de Istvan (István Szakáts – curatorul expoziției, n.red.)”, spune Adela, care a venit cu cei de la Repair Cafe.

 

 

Vezi aici ce spune curatorul expoziție despre Orașul Vizibil și tema din 2015:

și prezentarea proiectelor:

Artiștii și lucrările din expoziție:

1. Adrian Dohotaru/SOS – ”Celălalt. 3 zile și 3 nopți în Pata Cluj”

Acțiune, 17-20 noiembrie 2015

Locații: Pata Rât, Parcul Feroviarilor, Pădurea Făget
Trei zile și trei nopți, Adi Dohotaru va munci și locui în spații în care trăiesc și muncesc precar romii. În rampă, în pădure, în parcuri, în cartiere, unde va colecta selectiv gunoaie. Apoi va încerca să spună câte puțin povestea lor.

2. Blajin | ”Vestigiu”

Instalație de lemn/leagăn pentru dialog

Locație: Malul Someșului, Str. General Dragalina, lângă podul Horea

Un vestigiu din sec 21 care ar putea fi descoperit pe malul Someșului în secolul 33, un leagăn de lemn, cu motive inspirate din alt vestigiu, mai vechi, din zona Târgu-Jiu. Un loc de joacă, puțin diferit, scaunele leaganului stau față în față, pentru a pune în dialog utilizatorii.

 

Sursa foto: Blajin

Sursa foto: Blajin

3. Casa de Cultură Permanentă | ”Repair Café”

Serie de ateliere de reparații și reciclare

Locație: Cinematograful Mărăști

Aruncăm cantități imense de lucruri. Chiar și lucrurile care nu au aproape nimic stricat și care ar putea căpăta o noua viață după o mică reparație. Am uitat că lucrurile pot fi reparate. Sau am uitat cum. Ateliere de reparat aparate electrice și electrocasnice (24.11, 1.12, 12.00-18.00), de reparat haine, textile si dreadlocks (19.11, 26.11, 3.12, 12.00-18.00), calculatoare (20.11, 27.11, 3.12, 12.00-18.00) și biciclete (22.11 și 29.11, 14.00-17.00).

4. Instinctiv | ”Privește cu ochii închiși”

Teatru senzorial pentru câte un spectator

Grupul Instinctiv invită spectatorul într-o călătorie senzorială prin care acesta să descopere o altă latură a orașului în care trăiește. Reprezentațiile au loc în 22 noiembrie între orele18.00-21.00. Participarea se face doar pe bază de programare la telefon 0723175457. Număr limitat de locuri. Loc de pornire pentru reprezentație: din fața Operei Maghiare

5. Monotremu | ”Tot ce-i aici e al meu / Itt minden az enyem/Everything here is mine”

Intervenție publică, 19.11.2015

Locații: Cinema Mărăști – ora 12:00, Rampa de la Pata Rât – ora 14:00, Parcul Feroviarilor – ora 16:00, Catedrala Greco-Catolică – ora 18:00-19:00
“Tot ce-i aici e al meu” este o expresie ce desemnează acumularea unor posesii sub titlu individual. E parte de necontestat a culturii noastre şi a imperativului “a avea“, ca formă de realizare personală şi asccensiune în piramida socială. Schimbându-i contextul însă, expresia poate deveni o inepuizabilă sursă a asumării spaţiului public, cu tot ceea ce el conţine.

6. Marina Melenti | ”Scris Oare”

Instalație – cutie poștală și cărți poștale

Locație: Str Memorandumului 12, în stația CTP

În ultimii ani, în cutiile noastre poștale primim doar facturi și reclame. Tot mai puţini oameni folosesc scrisorile ca formă de comunicare la distanţă. Lucrarea invită trecătorii să scrie un mesaj și adresa cuiva drag pe o carte poștală. Mesajele colectate în cutia poștală sunt apoi trimise de autoare destinatarilor lor.

7. Paula Boarță, Simona Or-Munteanu | ”Cabina de probă”

Cabină de lemn și plexiglas pentru schimbul anonim de bunuri

Locații: Cinematograful Mărăști, Parcul Abator

În spiritul economiei darului și mizând pe dezvoltarea unei conviețuiri urbane sustenabile – în care au loc interacțiuni sociale directe și învățăm să refolosim lucruri într-o epocă a consumului – Cabina de Probă oferă spațiul fizic pentru ca locuitorii Clujului să ofere obiecte încă funcționale de care nu mai au nevoie, altor concetățeni.

Echipa de proiect

Membrii juriului Orașul Vizibil 2015 au fost Diana Marincu –  curator, Eugen Pănescu – arhitect, Oana Buzatu – expert comunicare/Primăria Cluj-Napoca, István Szakáts – curator, Rarița Zbranca – manager cultural. ”Orașul Vizibil” este organizat de Fundația AltArt. Ediția 2015 a proiectului este realizată cu sprijin de la administrația locală și susținere prin Programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Orașul Vizibil face parte din proiectul ”Create to Connect” derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt împreună cu Bunker Ljubljana (Sl), Artsadmin (GB), Arts and Theatre Institute (CZ), Empresa de Gestao de Equipamentos e Animacao Cultural (PT), Parc et Grande Halle de la Villette (FR), Rotterdamse Schouwburg (NL), Santarcangelo dei Teatri (IT), Stichting Noorderzon Groningen (NL), Walking Theory (RS), cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare