Închide

O nouă licitație pentru redeschiderea Liceului Eminescu, „pata de pe obrazul primăriei”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 29, 2016 0 425

Primăria suflă și-n iaurt ca să redeschidă liceul Mihai Eminescu, cel puțin în semestrul doi din acest an școlar și să se asigure că primește autorizațiile de funcționare, inclusiv avizul de siguranță la incendii. O nouă licitație de peste 1,5 milioane lei a fost lansată de primăriei pentru lucrări suplimentare la liceul Eminescu, lucrări ce vizează tocmai aplicarea unor protecții pentru pereți în caz de incediu, dar și montarea unui tavan fals în mansardă. Licitația are ca dată limită de depunere a ofertelor data de 3 noiembrie, iar termenul de contract este de o lună de zile.

Potrivit anunțurilor făcute de primărie la începutul anului școlar 2016-2017, liceul Mihai Eminescu era singurul din cele trei școli unde primăria a început modernizări cu bani europeni care nu putea fi terminat odată cu începerea școlii. Termenul avansat pentru finalizare a fost 30 noiembrie.

Acum, acest termen s-ar putea decala spre final de an, tocmai pentru că primăria a constatat că are nevoie de lucrări suplimentare pentru a primi autorizația de siguranță la incendii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Este vorba despre lucrări care n-au fost prinse în proiectul inițial, estimate la peste 1.590.000 lei. Licitația a fost deja lansată și are ca dată limită de depunere a ofertelor data de 3 noiembrie. Termenul de contract este de contract este de o lună.

Prefectul râde, din nou, de școlile lui Boc. A fost gata să pună și pariu că are dreptate

Contractul pentru modernizarea Liceului Eminescu a fost semnat în 21 mai 2015 cu asocierea Coldea Construcții – Grup Energo Instal – Dava Invest, la valoarea de peste 19 milioane lei, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 6 iulie 2015. Lucrările urmau să dureze 10 luni. Contractul a avut în 2015 întârzieri generate de nedepunerea la timă a garanției de bună execuție de către constructor, lipsa alocării resurselor (umane, materiale, utilaje, echipamente). Apoi, cele mai mari întârzieri au fost generate de faptul că în proiectul tehnic s-au identificat foarte multe înadvertențe, lipsuri sau necorelări cu situația din teren și a fost nevoie de schimbarea soluțiilor tehnice, de suplimentări de contract.

Cei 800 de elevi ai Liceului Eminescu învață și în acest an școlar în săli de clasă improprii, în schimburi, fiind relocați în Colegiul Anghel Saligny aflat în apropiere. Așa cum au făcut-o și în anul școlar 2015-2016. Conducerea școlii chiar s-a plâns că din pricina întârzierilor și a neterminării la timp a lucrărilor de modernizare acest liceu a ajuns să fie ocolit de părinți care nu și-au mai înscris elevii aici tocmai din această cauză. În plus, există și problema absenteismului care a crescut în această perioadă în care elevii sunt obligați să învețe în schimbri, în săli de clasă foarte mici.

Trei școli din oraș (două licee, Avram Iancu și Eminescu și o școlă, Ion Agârbiceanu) urmau să fie modernizate cu bani europeni în cadrul proiectului primăriei ”Educație la standarde europene în învățământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca” de peste 56 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă era de 44,7 milioane de lei. Acesta a început în 2014-2015. Nici unul dintre obiective n-a prins finalul lui 2015 cu lucrările încheiate pentru a consuma toți banii europeni. Nici una dintre aceste școli n-a fost terminată la timp. Școla Agârbiceanu și Liceul Coșbuc au fost finalizata toamna aceasta. Suma pe care primăria a fost nevoie să o suporte din bugetul local pentru finalizarea celor trei școli a fost estimată la 29 de milioane lei. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare