Închide

O echipă de la Cluj reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 26, 2016 0 2560

 

O echipă cu arhitecţi clujeni reprezintă România la Bienala de la Venezia din acest an, au anunţat reprezentanţii Uniunii Arhitecţilor din România, în urma concursului organizat pentru selectarea proiectului. În concurs s-au înscris 41 de proiecte, iar Clujul are dublă reprezentare printre câştigători: echipa care ia premiul I, dar şi cea căreia îi revine premiul III. Bienala are loc în perioada 28 mai – 27 noiembrie, iar tema din acest an e „Reporting from the Front” (reportaj de pe front).

Amintim că şi anul trecut Clujul a avut reprezentare la Veneţia (la a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă ), prin pictorul Adrian Ghenie, curatorul Mihai Pop, arhitectul Attila Kim şi Fabrica de Pensule. Citeşte mai multe aici:

Cum reprezintă Clujul România la Bienala de la Veneția

Urmează Arhitectura, în 2016. La Bucureşti tocmai s-a încheiat procedura de selecţie a propunerilor înscrise pentru Concursul naţional pentru proiectului care va reprezenta România la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. Procedura a avut loc în perioada 22-24 ianuarie 2016, la Universitatea Naţională de Arhitectură „Ion Mincu”, iar organizatorii au anunţat echipele cu cele mai bune propuneri. Concursul a fost organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România. Proiectele câştigătoare şi explicaţiile juriului pot fi consultate AICI.

O oglindă, o „aproape” bicicletă, un mecanism rotativ cu păpuşi de lemn – un sistem cu mişcare şi umbre, pus în funcţiune de utilizator – o „menajerie a dorinţelor” şi o cutie muzicală nomadă se regăsesc în proiectul declarat ocupant de Loc 1 în concurs. Proiectul câştigător (premiul 1 – 6.500 de lei) – Selfie Automation şi Menajeria dorinţelor îi are ca autori pe Tiberiu Bucşa (SKBD), Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama, Oana Matei şi Andrei Durloi. Juriul a remarcat la proiectul câștigător tratarea temei generale printr-o perspectivă universală, se arată în motivaţia publicată. „Echipa (alcătuită din arhitect, maestru păpușar și grafician) propune să traducă automatisme și stereotipuri specifice vieții cotidiene într-un set de instalații/mecanisme care pun sub semnul întrebăriii poziția și relațiile individului (arhitectului) în contextul său social. Relațiile directe, explicite, cu tematica Bienalei și încercările de căutare a unui specific românesc al arhitectului/arhitecturii, au fost evitate voit de către autori. „Bătălia” în și pentru mediul construit are un caracter preponderent universal. Proiectul prezintă o problematizare a individului în raportul său structurat cu și între ceilalți și în contextul propriilor dorințe, pentru a reveni, indirect, la probleme specifice profesiei. Expozițiile constau în realizarea a 6 automate mecanice, 3 pentru pavilionul mare, două pentru spațiul ICR și un teatru nomad, fiecare dintre acestea alcătuit după un scenariu distinct”, conform unui extras din textul curatorial al proiectului câștigător.

 

 

Juriul a apreciat abordarea unică a proiectului, care amplasează omul în centrul atenției. „Vizitatorul se află în ipostază dublă, atât ca observator-participant , dar și subiect al analizei propuse de autori. Expoziția oferă o oglindă a societății și ridică o serie de întrebări, care îndeamnă la introspecție. Juriul a apreciat în mod deosebit sistemul constructiv, care se reîntoarce la cele mai vechi tipuri de mecanisme interactive, distanțându-se de instrumentarul obișnuit al erei noastre digitale. Proiectul câștigător tratează unitar ambele locații, dar ține cont de tipologia diferită a publicului fiecărei locații în conceperea conținutului expozițiilor. A treia componentă a proiectului, o instalație itinerantă pe străzile orașului, este o soluție remarcabilă pentru atragerea vizitatorilor, promovarea expozițiilor și definirea unui imagini ludice, ținând cont de caracterul unic al Veneției. Juriul are convingerea că acest proiect va atrage atenția tuturor vizitatorilor și va completa în mod organic șirul expozițiilor naționale”, arată promotorii competiţiei naţionale.

Potrivit organizatorilor concursului, câştigătorii urmează să negocieze cu Ministerul Culturii (pentru realizarea expoziţiei din Pavilionul României), respectiv Institutul Cultural Român (pentru realizarea expoziţiei din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia) condiţiile de realizare a amenajării celor două spaţii expoziţionale.

De asemenea, locul III (3.500 lei) e ocupat tot de o echipă clujeană. Proiectul „INTERIM. A POP-UP EXHIBITION” îi are ca autori pe Silviu Aldea, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Moga Marius, Agnes Szorcsey, Cătălin Iliescu, Roxana Susan, Nechita Adrian. „Proiectul a fost apreciat pentru referințele sale aproape exhaustive, pentru bunele practici din România afine cu tema Bienalei. Proiectul prezintă o cronică a normalității”, se arată în motivaţia juriului.

Sursa imagini: UAR

 

Cine au fost „judecătorii”

  1. arh. Attila Kim, comisar – preşedinte(SKBD, responsabil de pavilionul României reprezentat de Adrian Ghenie la Bienala de la Veneţia în 2015)
  2. arh. Oana Bogdan – membru
  3. arh. Dan Hanganu – membru
  4. arh. Andrei Şerbescu – membru
  5. arh. Augustin Ioan – membru
  6. Alexandru Damian – membru
  7. arh. Viorica Curea – membru

Potrivit organizatorilor, evaluarea proiectelor s-a făcut având în vedere criteriile prevăzute în Regulamentul de Organizare al Concursului şi publicate pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Român şi a Uniunii Arhitecţilor din România.

La finalul anului trecut (în 14 decembrie 2015), specialiştii s-au întâlnit la sediul UAR pentru o discuţie cu subiectul: Concursul naţional de arhitectură pentru pavilioanele României la cea de-a 15-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia – 2016:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.