Închide

O companie din Cluj a învârtit anul trecut cei mai mulți bani pe Bursa de Valori, 0,3% din PIB-ul României, are cea mai mare creștere UPDATE Care e explicația

EconomieTop News by Mihai Prodan - ian. 05, 2017 0 1264

Cele mai tranzacționate titluri la Bursa de Valori București au fost, anul trecut, acțiunile unei bănci cu sediul în Cluj – de două ori mai multe decât următoarea clasată.

Titlurile Băncii Transilvania, căci despre aceasta e vorba, au avut anul trecut o valoare de tranzacționare de peste 2,16 miliarde de lei – practic, echivalentul a 0,3% din întreg produsul intern brut al României prognozat pentru 2016. În total titlurile Băncii Transilvania, care se tranzacționează pe BVB cu titlul TLV, au făcut obiectul a aproape 80.000 de tranzacții în care volumul de acțiuni vândute sau cumpărate a depășit 9,1 milioane, arată o analiză a Intercapital Invest București remisă la solicitarea actualdecluj.ro.
Sintercapital-invest-2016pre comparație, a doua entitate în ce privește valoarea titlurilor tranzacționate a fost, anul trecut, Fondul Proprietatea SA, cu o valoare de 1,7 miliarde de lei, dar și cu un volum de titluri tranzacționate de 2,18 miliarde. – de mai bine de două ori mai multe decât titlurile băncii din Cluj (click pe tabel pentru toate cifrele).

Banca Transilvania e una dintre cele 39 companii listate la bursă care au încheiat anul trecut cu titluri în creștere – de altfel acțiunile BT au avut anul trecut cea mai mare creștere dintre toate cele tranzacționate la BVB, +18,24%, arată Intercapital Invest. Astfel, cine a vândut acțiuni la sfârșitul anului, a făcut-o cu un profit bun – cum e cazul Mihaelei Nădășan, directorul diviziei Instituții Financiare și Relații Internaționale al băncii, care a vândut în 28 decembrie 180.000 de acțiuni, la un preț total de 420.400 de lei.

Spre comparație, în primele trei trimestre ale anului trecut produsul intern brut al României a fost de 563 miliarde de lei, în creștere cu aproape 5% față de același interval din 2015, conform Institutului Național de Statistică. Comisia Națională de Prognoză a estimat la sfârșitul anului un PIB de 758,5 miliarde de lei – deci valoarea titlurilor BT a fost, anul trecut, de 0,3% din PIB.

BT are o capitalizare pe BVB de aproape 8,7 miliarde de lei – tranzacționează pe piața de capital peste 3,6 miliarde de acțiuni. Acestea se tranzacționează la o valoare nominală de un leu, dar ultimul preț de astăzi era de 2,375 lei. Cel mai important acționar e Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu 11,47% din participații.

„Anul 2016 a fost un an sub așteptări pentru bursa de la București, în condițiile în care piețele externe au obținut randamente superioare, iar România a înregistrat cea mai bună creștere economică din UE”, subliniază un raport Intercapital Invest. „Există perspective bune pentru anul care urmează, principalii driveri locali fiind apariția unor noi listări și includerea bursei de la București în statutul de piață emergentă (…) Cel mai probabil însă, evoluția indicilor locali va depinde în mare parte de ce se întâmplă în plan extern, iar 2017 se anunță a fi un an cu multe incertitudini, legate de acțiunile lui Donald Trump după ce va prelua mandatul prezidențial, alegerile din Franța și Germania, tensiunile din cadrul UE sau conflictul din Siria. Un mare rol în evoluția piețelor globale îl vor avea băncile centrale, în special Banca Central Europeană, care nu a găsit încă soluția pentru combaterea inflației scăzute din Europa, și FED-ul, care a început procesul de noramlizare a politicilor monetare”.
Să mai spunem că în topul celor mai tranzacționate titluri, anul trecut, s-a numărat și SSIF Broker SA Cluj-Napoca, cu o valoare a titlurilor tranzacționate de 8,85 milioane de lei.

UPDATE Am vorbit cu directorul departamentului de tranzacționare al Intercapital Invest, Nicu Grigoraș, și l-am întrebat ce anume a făcut ca titlurile Băncii Transilvania să devină cele mai atractive de pe piața de capital, ba la mare distanță de competitori. „Banca Transilvania a fost cea mai tranzacționată companie listată la BVB în 2016”, spune el și explică: „dividendele distribuite, dar și acțiunile gratuite oferite acționarilor, au făcut ca titlurile TLV să fie printre cele mai căutate acțiuni listate la BVB. Interesul investitorilor străini pentru titlurile TLV a fost unul destul de ridicat, o parte însemnată din volumul tranzacționat în 2016 pe aceste titluri fiind realizat de investitorii nerezidenți. Perspectivele îmbunătățite ale sistemului bancar românesc, dar și strategia de extindere prin achiziții a Băncii Transilvania, au făcut ca investitorii să cumpere acținile băncii”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.