Închide

O asociație medicală din Cluj vrea proiect inovator în spitalele din România

Sănătate by Actual de Cluj - iun. 21, 2016 0 304

O asociație medicală din Cluj vrea să pună pe picioare o rețea națională de echipe multidisciplinare de îngrijire a piciorului persoanelor cu diabet – rata de amputare e încă foarte mare iar asociația vrea să o scadă.

Asociația de Podiatrie începe în acest an un proiect educațional prin care urmărește îmbunătățirea managementului complicațiilor vasculare la nivelul piciorului persoanelor cu diabet, cu dezvoltarea unei rețele naționale de echipe multidisciplinare, cu scopul de a reduce numărul de amputații. „Un nivel ridicat al glucozei în sânge, la persoanele cu diabet, poate provoca o distrugere a nervilor, afectând și circulația sangvină, ceea ce conduce la probleme serioase ale picioarelor. Circulația deficitară a sângelui la nivelul membrelor inferioare ale persoanelor cu diabet, complicație cunoscută ca boala arterială periferică, poate să îngreuneze vindecarea ulcerațiilor și a infecțiilor, determinând ulterior instalarea gangrenei, situație în care intervine amputația”, explică președintele asociației de podiatrie, Norina Gâvan (foto).

Echipa multidisciplinară de specialiști include un diabetolog, un chirurg vascular, un chirurg generalist, un ortoped, un radiolog intervenționist și un podiatru. „Prin urmare, dezvoltarea și consolidarea colaborării între aceste specialități este obiectivul principal al proiectului pe care Asociația de Podiatrie îl va derula”, explică aceasta.

Implementarea proiectului va începe în cadrul Centrului Antidiabetic Județean Suceava, unde există deja o echipă multidisciplinară dedicată îngrijirii persoanelor cu diabet și picior diabetic. Sub coordonarea unui medic specialist în radiologie intervențională, Mihai Crețeanu Jr., aici vor fi organizate sesiuni științifice, schimburi de experiență și demonstrații cu privire la metodele de tratament endovascular al complicațiilor vasculare la pacienții cu diabet.

Utilizarea tratamentului minim invaziv, spre exemplu, în cazul persoanelor cu diabet și complicații vasculare periferice, a reușit reducerea cu 50% a ratei amputațiilor, la Spitalul Județean Suceava, în perioada 2012-2015. „Dorim să extindem modelul de îngrijire care funcționează la Suceava și în celelalte regiuni ale țării, astfel încât să se creeze o rețea puternică de echipe multidisciplinare, pregatite să rezolve eficient problemele cu care se confruntă persoanele cu diabet și complicații periferice. Proiectul Asociației de Podiatrie, bazat pe înțelegerea și abordarea complicațiilor vasculare la persoanele cu picior diabetic, va continua aceste demersuri, într-o echipă solidă, cu experiență, care aduce o perspectivă modernă asupra intervențiilor și metodelor de tratament necesare”, spune Crețeanu.

Studiile medicale arată că diabetul poate duce la afecțiuni majore ale picioarelor. În România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 62 de amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet. Aproximativ două milioane de români cu vârsta între 20 si 79 de ani suferă de diabet, potrivit unui studiu epidemiologic.

Citește și:

Meserie nouă în România, fac asociație la Cluj ca să promoveze specializarea medicală

Nici un comentariu

Scrie un comentariu