Închide

Nu vor ca municipiul să-l piardă pe Napoca. Cine îl contrazice pe istoricul Lucian Boia

ActualitateSinteză știri localeSocialTop News by Actual de Cluj - apr. 13, 2017 1 960

Istoricul Lucian Boia le-a propus liderilor administrației clujene o inițiativă de rebotezare a municipiului, astfel încât să se revină, de la denumirea „Cluj Napoca”, la cea de „Cluj”. Într-un material de opinie, Boia a arătat că Ceaușescu este cel care a schimbat numele Clujului și a apreciat că de vreme ce locuitorii urbei de pe Someș continuă și astăzi să-și spună clujeni, corect ar fi ca municipiul să renunțe la „Napoca” și să revină la denumirea inițială de „Cluj”.

“Cum e corect: Cluj sau Cluj-Napoca? Gîndiţi-vă bine înainte de a răspunde. Dînd un răspuns nepotrivit, riscaţi să vi se pună la îndoială patriotismul sau să fiţi pur şi simplu taxat drept trădător de neam şi de ţară. E bine să ştiţi că oraşul a fost rebotezat în anii comunismului, devenind din Cluj, Cluj-Napoca, naş de botez fiindu-i nimeni altul decît Nicolae Ceauşescu, dacă aţi auzit de el. Puţin respect, aşadar! ”- așa își începea materialul de opinie, Lucian Boia pe contributors.ro

Reacțiile din Cluj nu au întârziat să apară. Rectorul Universității Babeș-Bolyai, istoricul Ioan Aurel Pop, a replicat pentru adevărul.ro, că demersul schimbării numelului municipiului Cluj Napoca ar fi similar cu „scoaterea lui Bălcescu din istorie pentru că a fost pus de comunişti pe bancnota de 100 de lei”:

„Nu cred că este o idee bună nici dincolo de aspectul practic. Noi, românii, tot timpul vrem să schimbăm lucrurile. Cum ar fi acum să ne apucăm să schimbăm buletinele şi toate documentele cu denumirea oraşului, situaţia nu e arzătoare. Pe de altă parte, oraşul are o istorie de peste două milenii, este cel mai vechi municipiu din România cu acte în regulă, a fost atestat înainte de anul 124 d. Hr. Denumirea actuală, Cluj-Napoca, reflectă o istorie de 2000 de ani: Napoca se referă la primul mileniu de existenţă, în timp ce Cluj reflectă cel de-al doilea milenu. Să schimbăm denumirea oraşului din cauză că decizia a fost luată de Ceauşescu este ca şi cum ai zice să-l scoatem pe Nicolae Bălcescu din cărţile de Istorie pentru că a fost pus de comunişti pe bancnota de 100 de lei. Numele de Napoca n-are nimic cu Ceauşescu, ci cu istoria oraşului. Nu e de vină oraşul că Cauşescu a luat această decizie”.

Rectorul UBB a mai adăugat că în multe zone din Germania în care a călătorit localităţie care nu aveau denumirea oficială în latină erau marcate cu denumirea în latină la intrări şi la ieşiri: „nu cred că asta e o jignire la adresa nimăniui să cultivi originile latine. Latina veche era şi limba oficială a nobilimii mghiare, Transilvania a fost zona din Europa în care limba latină ca limbă oficială a fost înlocuită cel mai târziu. Atât din punctul de vedere al românilor, cât şi al maghiarilor din oraş denumirea Napoca atestă vechimea aşezării”, a spus Ioan Aurel Pop pentru adevarul.ro

Primarul Emil Boc a comentat la rândul său propunerea lui Boia, apreciind că nu va iniţia niciodată un demers pentru schimbarea denumirii municipiului: „Cluj-Napoca este denumirea corectă a municipiului nostru, reflectă dimensiunea istorică validată ştiinţific. Nu voi iniţia şi nu voi susţine niciodată un demers de schimbare a denumirii”.

Remintim că primarul Boc a acceptat ca indicatoarele de la intrarea în municipiu să fie traduse și în limbile maghiară și germană. Pentru a atenua faptul că a cedat la insistențele unei organizații maghiare, Boc a venit cu ideea ca pe plăcuţe să fie trecută și denumirea municipiului în latina: „Mvnicipium Ælivm Napocense”.

Citește și:

Cum să fie, Cluj sau Cluj Napoca? Vă invităm la dezbatere

Cu sau fără Kolozsvar? Boc pune plăcuțe, inclusiv în latină. La intrarea în oraș te așteaptă Mvnicipivm Aelivm Napocense

Un comentariu

  1. aceleași contraargumente naționaliste. clujul nu e o localitate oarecare care să aibă nevoie de „recomandare”. probabil aurel pop are încă o mentalitate comunală.

Scrie un comentariu