Închide

Noul spațiu pentru școala Bob are constructor care să-l livreze la „cheie”

Administrație by Luminiţa Silea - ian. 08, 2015 0 1042

Imobilul de pe Memorandumului nr. 22 va fi modernizat și reconsolidat de societatea clujeană TCI Contractor General. Administrația locală a semnat la finalul anului 2014 contractul urmând ca în 2015 să înceapă lucrările.

La licitația organizată de primărie pentru modernizarea clădirii din centrul orașului au participat doi ofertanți, TCI Contractor General și asocierea Coldea Construcții Dava Invest. Contractul fusese estimat la peste 6,5 milioane de lei iar criteriul de adjudecare a fost prețul cel mai scăzut. TCI a obținut contractul pentru un preț de peste 5,1 milioane de lei. Primăria a semnat deja contractul la final de 2014.

Primăria vrea să termine modernizările vara aceasta

Primarul Emil Boc a anunțat în toamna trecută că administrația locală are în vedere să investească în consolidarea și modernizarea imobilului de pe Memorandumului nr. 22, tocmai pentru a oferi spații în plus școlii Ioan Bob. „Lucrările urmează să fie finalizate în 2015, dacă nu apar blocaje la licitație sau execuție, mai precis în luna mai-iunie. Cunoaștem problemele școlii Bob care rămâne fără opt săli de clasă pe care trebuie să le părăsească deoarece au fost retrocedate și de la anul expiră perioada de cinci ani. De aceea am făcut din aceastea o prioritate pentru primărie”, explica Boc în fața Consiliul Local.

Consilierii locali au cerut prioritate la investițiile pentru școlile din centru dar și  școli și grădinițe în cartierele nou constituite și dezvoltate în extensiile orașului.

Efort pentru școlile românești

Presiunea exercitată asupra Şcolii „Ioan Bob” este greu de suportat, atât de către şcoală, cât şi de către comunitatea românească din Cluj-Napoca. Nu vreau să fiu apologetul unei părţi în defavoarea alteia, dar de fiecare dată când s-a făcut cedarea unei clădiri, comunitatea românească a pierdut. Din păcate, aşa s-a întâmplat. Am vrea ca, de data aceasta, până când noi ne vom achita de obligaţia pe care ne-am asumat-o, cu privire la cedarea sau amenajarea acelui spaţiu de pe Memorandumului, al Liceului Economic, să se procedeze la o analiză pertinentă şi de bun-simţ, cu protopopiatul romanocatolic– bănuiesc că ei vor fi beneficiarii spațiilor pe care școala Bob trebuie să le păresească. Oare în locul acestora urmează să fie tot o şcoală? Liceul „Babeş” şi Liceul de Muzică au fost mutate la marginea Clujului, iar Liceul de Balet a fost mutat în Gheorgheni. Practic, aceste licee de tradiţie au fost împinse în afara spaţiului în care au funcţionat. Nu discut oportunitatea revendicării, toată problema e de a crea un echilibru în ceea ce priveşte posibila funcţionare a tuturor şcolilor, în condiţii optime”, sublinia consilierul local PDL, Ioan Pop.

Analiză serioasă în cartierele noi

La fel, consilierul local PSD Irimie Popa spunea că problemele pe care le are școala Bob sunt comune tuturor școlilor din centru care sunt supraaglomerate. „Aceasta deoarece în cartierele noi, aflate în vecinătatea centrului, nu există unităţi de învăţământ primar. S0au construimari ansambluri rezidenţiale, care s-au dezvoltat foarte tare, cărora le-a fost condiţionată autorizarea deconstruirea unor şcoli. Pe care nu le-au realizat. Problema ar trebuie s[ ne preocupe serios și trebuie să fie abordată într-o manieră sistemică”, atrăgea atebția Irimie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare