Închide

Nota de plată pentru reabilitarea Turnului Pompierilor: costă 2,6 milioane de euro

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 17, 2017 0 624

Progres pentru ruina turnului pompierilor din Cluj: se mișcă hârtii dintr-o parte în alta.
Turnul pompierilor din centrul Clujului e închis de ani de zile, deteriorat și cu speranța că va fi cândva reabilitat, după ce Primăria l-a preluat în urmă cu mai mulți ani. Mâine consilierii locali primesc în sfârșit pe masă indicatorii tehnico-economici ai reabilitării. Între altele piramida de sticlă din vârful său va fi înlocuită cu o structură cu două nivele, unul închis cu sticlă și altul deschis care permite accesul publicului, conform unui concurs de soluții organizat în iarnă.

 

PLANSA 1
Între altele turnul va avea și un lift. Costul total – 10,24 milioane de lei fără TVA, sau 2,6 milioane de euro. Din deviz, cel mai costisitor element e obținerea unei clădiri din vecinătate, al cărei cost a fost prevăzut la 1,145 milioane de lei, adică un sfert de milion de euro. „În concursul de soluții clădirea vecină era prevăzută pentru o parte de recepție cu un spațiu expozițional la parter care să se continue cu turnul, o intrare mai generoasă. Având în vedere că nu e în proprietatea primăriei va trebui cumpărată iar prețul e unul estimativ după standarde din lege și din experiența cu alte proprietăți, nu înseamnă că asta va fi și suma pe care o vom plăti, negocierile nu au început încă”, spune Ovidiu Câmpean, responsabilul de proiect din partea Primăriei.

Lucrările ar urma să dureze doi ani.

O scurtă istorie: turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor.
Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională și în ziua de azi.
Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.

Citește și:

FOTO Au decis cum va arăta Turnul Pompierilor din Cluj: montează oglindă gigantică în acoperiș, să vezi din stradă

 

 

HCL Reabilitare Turnul Pompierilor by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu