Închide

Noile idei de afaceri „made in Cluj”: ce proiecte au câştigat la Startup Weekend

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 20, 2017 0 1987

O platformă dedicată psihoterapeuţilor cu scopul de a gestiona mai simplu relația cu pacienții – aceasta ar putea fi tema unei viitoare afaceri „made in Cluj”. Deocamdată, ideea s-a plasat pe primul loc la o competiţie dedicată startup-urilor.  Aproape 100 de pasionați de tehnologie s-au adunat în acest final de săptămână la Cluj, pentru trei zile dedicate ideilor cu potențial să devină afaceri. Mai precis: au fost 97 de participanți, 33 de idei prezentate public și 16 echipe formate la Startup Weekend Cluj, echipe care au lucrat sub îndrumările mentorilor. Antreprenori cu idei deja testate în piață și fondatori de companii IT sunt interesați de ideile potențialilor viitori antreprenori: echipa de mentori a inclus peste 10 reprezentanți din lumea tehnologiei, activi deja în piață.

Cum se desfășoară un astfel de program? Ne explică Cristina Juc, din echipa de organizare. „Participanții își prezintă ideile vineri seara – fiecare are la dispoziție 1 minut. Apoi urmează partea de vot, în care ceilalți participanți îşi exprimă opţiunile pentru ideile care li se par bune și, în urma acestui proces, se aleg ideile care au cele mai multe voturi. Echipele se formează în jurul acelor idei. Cei care vin cu aceste propuneri pot să se documenteze înainte de eveniment, însă nu au voie să lucreze la dezvoltarea ideii. Asta ca să fie șanse egale pentru toată lumea”, menționează Cristina. Sâmbătă e ziua de „mentoring”, adică cea în care fiecare mentor trece pe la echipele care lucrează și contribuie cu feedback și sfaturi. Duminică se rafinează ideile și au loc pitch-urile finale, urmate de decizia juriului. Aproape 100 de participanți au trecut în acest final de săptămână prin acest proces, în urma căruia trei proiecte au fost premiate: Psytera – locul I, Swig App – locul II și Venue Video – locul III.

Psytera – ideea câștigătoare a competiţiei – e o unealtă destinată psihoterapeuţilor, cu scopul de a gestiona mai simplu relația cu pacienții. Are scopul de a spori eficiența și confortul interacțiunii și aduce această disciplină în era digitală. „Vrem să ajutăm oamenii care îi ajută pe alţii. Psihoterapia e o afacere în creştere, cu o destul de slabă gestionare în ceea ce priveşte comunicarea. Soluţia ar fi o platformă destinată clienţilor, ce poate creşte eficienţa în administrare şi comunicare”, spune Ion-Gheorghe Petrovai, în faţa juriului.  România are în jur de 4000 terapeuţi, dar piaţa de aici e doar primul pas. Următorul ar fi spre Italia. Afacerea ar trece pe break even în momentul în care se ajuge la 300 clienţi plătitori. Monetizarea: de la psihoterapeuţi.

Swig e un chat bot, iar Venue Video (David Altmayer) un sistem de divertisment pentru localuri (baruri, restaurante, etc), pentru a oferi clienților posibilitatea de a viziona, în timp real, imagini din alte părți și de a interacționa cu oamenii din alte locații prin intermediul jocurilor și nu numai.

Ocupanții primelor locuri au plecat acasă cu premii – de la bilete la conferințe și evenimente pentru antreprenori la facilități pentru spații de lucru. „Mai departe urmează să vedem ce vor face, fiecare dintre ei. Cam într-o lună-două o să revenim spre ei, să vedem dacă şi-au dus mai departe ideile, în ce stadiu se află. De asemenea, îi mai punem în legătură cu oameni din domeniu, în funcție de ce planuri şi idei are fiecare”, spune Cristina.

 

Prezentarea proiectelor:

 

Cine au fost mentorii, cine sunt organizatorii

Mentorii: Sebastian Campos Groth – Program Manager, Techstars, Erik Barna – Founder și CEO la Life is Hard, Florin Muresan – Founder și CEO Squirrly, Alex Burciu – Software Development Manager, Florian Gheorghe – Avocat & Angel Investor, Adrian Gheara – Tech Startups Advisor și Investitor, Andrei Firoiu – Co-Founder CoWork Timisoara, Lucian Despoiu – Founder și CEO Majoritas, Tsvetelina Yordanova – Designer Grafic, Madalin Craciun – Lead UX Designer mReady, Roxana Rugina – Program Facilitator la Spherik Accelerator. Gazda evenimentului a fost Galin Zhelyazkov – Advisory Board Member Beehive.

Din echipa de organizare Startup Weekend au făcut parte Mircea Vadan, Adriana Pieptea, Andrada Todea, Cristina Juc, Roxana Rugina, Adrian Pica, Onisim Gabrian, Francisc Salamon, Flavia Tiloiu, Alexandru Selejan, Luiza Ivan, Larisa Lacatus, Cristina Tare, Mark Filipas.

 

Oraşul startup-urilor

Cu o săptămână înainte, o altă competiţie dedicată startup-urilor s-a desfăşurat la Cluj. La Hackathon-ul din Cluj-Napoca – prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns la cea de-a patra ediție în oraș – au participat 26 de echipe incluzând peste 90 de tineri. Aceştia au prezentat în prima zi de eveniment idei pentru produse inovatoare încadrate în cele 6 direcții de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities. O aplicație care permite utilizatorilor să cumpere online de la orice supermarket local, un instrument care vine în ajutorul copiilor nevăzători,  un sistem inteligent care controlează sistemul de ilumiare stradală, soluție completă de management educațional – au fost câteva dintre ideile clujenilor care s-ar putea transforma în curând în afaceri. Opt echipe au fost selectate pentru a-și dezvolta ideile într-un program de pre-accelerare, după un hackathon de 24 de ore ținut la Cluj în acest final de săptămână, anunță azi organizatorii.

Aplicații pentru copii nevăzători, management educațional sau iluminat stradal – dezvoltate la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.