Închide

Nicio soluție pentru gunoiul din Florești. Primarul e tot la fel de arogant

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 26, 2016 0 677

De săptămâni întregi, mașinile firmei Quatro Eco Salub nu au mai ridicat gunoiul din Florești, iar primarul Horia Șulea pretinde că nu este el responsabil de această situație, aruncând vina pe prefect și pe Comitetul Județean pentru Situații de Urgență,  care refuză să-i facă pe plac. Oamenii sunt disperați pentru că întreaga comună riscă să devină un focar de infecție, însă primarul Șulea n-are timp de lamentări. El continuă să se plimbe pe la televiziuni și să se laudă pe facebook cu „realizările” lui, pentru că acestea sunt atât de greu de pătruns, încât fără indicațiile prețioase pe care ni le oferă zi de zi ar fi chiar imposbil să le deducem.

Între timp, locuitorii din Florești transmit mesaje și imgini cu situația reală din localitate. Gunoiul zace absolut peste tot. Interesant este că din unele sesizări reiese că în anumite locuri (pe la prietenii Primăriei), gunoiul ar fi, touși, ridicat. L. Diana a explicat pentru Actualdecluj.ro că a văzut mașina de gunoi miercuri, prin zona Cetății, și că nu a înțeles de ce totuși gunoiul nu a fost ridicat, până când a primit niște explicații din Primărie: „Mă așteptam să nu mai văd gunoiul afară, însă după ora 17.00 situația era la fel. Soțul meu a sunat pe cineva din Primărie și i s-a spus că numai din anumite locuri s-ar ridică gunoiul, pentru că ar exista o înțelegere cu primarul. Persoana respectivă ne-a mai spus că se încearcă o forțare a autorităților clujene, de a accepta să declanșeze starea de alertă, astfel încât Primăria Florești să-și poată construi un spațiu propriu de stocare temporară a deșeurilor. Practic ni s-a comunicat că în mod voit sunt lăsate gunoaiele în stradă „.

14125102_10153825964172997_2992957215824375103_o

Șulea nu răspunde

Mai grav este că reprezentanții Administrației Bazinale de Ape Someș Tisa arată că gunoiul care a ajuns în Cluj, pe râul Someș, provinde din Florești, însă, primarul Șulea refuză să răspundă la telefon pentru a oferi explicații în acest sens. El refuză explicațiile și în ce privește situația actuală din localitate. Ignoră mesajele localnicilor și se comportă cu aroganță ori de câte orit este întrebat despre eventuale soluții. Mai jos doar câteva din mesajele oamenilor disperați.

„Domnule primar Horea Sulea să vă fie rușine de mizeria din Florești!! Gunoi neridicat de 2 săptămâni!!
Din păcate ați reușit să faceți din această comună o groapă de gunoi!! Aflu că domnul primar este acționar la firma de colectare? Vă rog să trimiteți sesizări la garda de mediu!!” – Dana Vaida, mesaj Facebook

„În timp ce Șulea se plimbă pe centura lui de macadam, arătându-ne pe Facebook cum a reșuit să asfalteze câțiva kilometri de drum îngust, după nu știu câți ani, gunoiul crește pest tot. Floreștiul a devenit o hazna, la propriu” – L. Diana pentru Actualdelcuj.ro

„Putoarea de la ferma de pui este preluată de gunoaiele neridicate. Când ieși din scara blocului vezi muntele de gunoaie și te loveste în nas duhoarea infernală de resturi menajere în putrefacție, exact în zona locului de joaca a copiilor și a creșei și grădiniței de pe Șesul de Sus. Asta nu e motiv de îngrijorare? ??” – Cosmin Giurgiu, mesaj Facebook.

Justificare puerilă

Inițial, Șulea a explicat presei că firma Quatro Eco Salub nu și-ar fi încasat banii de la asociațiile de proprietari din comuna Florești și că această firmă nu a mai reușit, la rândul ei, să-și achite datoriile către rampa de stocare din Cluj Napoca, motiv pentru care deșeurile menajere din Florești nu ar mai fi fost acceptate. Iar dacă nu avea unde să le depoziteze, Quatro Eco Salub nu a mai ridicat gunoiul – a explicat foarte simplu primarul. Acesta a omis însă un amănut important, și anume că unul dintre acționarii societății Quatro Eco Salub este chiar Consiliul Local Florești (ceilalți acționari sunt consiliile locale Gilău, Căpușu Mare și Măguri Răcătău). Prin urmare, primarul avea și are tot dreptul de a solicita informații cu privire la așa zișii rău platnici. Și nu doar atât, în calitate de acționar, Consiliul Local și Primăria Florești sunt tot atât de responsabili de situația în care se regăsește această firmă. Explicația lui Șulea, cum că numai administratorul poate fi tras la răspundere (o anume Elisabeta Baica, care nu e nicăieri de găsit), e absolut puerilă.

E adevărat că Șulea lasă gunoiul în stradă în mod voit?

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit ieri pentru a discuta solicitarea lui Horea Șulea, privind declanșarea stării de alertă la nivelul comunei Florești, a arătat că pretențiile acestuia sunt nejustificate, atâta timp cât are la dispoziție și alte alternative. Mai exact, Primăria Florești plănuiește să realizeze propria platformă de stocare temporară a deșeurilor (Șulea îi spune container de stocare), pentru ca mașinile Quatro Eco Salub să poată ulterior să transfere gunoiul lângă Oradea, la rampa de la Aleșd. Șulea a ajuns la concluzia că ar fi mai ieftin, numai că autoritățile consideră că s-ar încălca normele de mediu și refuză să-i autorizeze lui Șulea o astfel de platformă. Declanșarea stării de alertă i-ar fi permis lui Șulea să treacă peste toate procedurile legale, privind autorizarea acestei platforme de stocare, însă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a arătat în mod public că Primăria Florești și firma Quatro Eco Salub au alternative și că nu trebuie decât să le ia în calcul. Lui Șulea i s-a recomandat să negocieze cu administratorii noii rampe de depozitare temporare – pe care a realizat-o Primăria Cluj Napoca (și care e ocupată în prezent un procent de numai 15% – sau cu administratorii rampei de la Gherla (ocupată în procent de 85%).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu