Închide

Nici un leu de la Cluj pentru Catedrala Mântuirii Neamului

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 21, 2014 0 1536

Aleşii locali vor împărţi peste 2,6 milioane de lei lăcaşurilor de cult din oraş care au depus proiecte de finanţare la primărie. Pe listă apare şi Patriarhia Română, care a solicitat încă de anul trecut 200.000 de lei din banii clujenilor pentru construcţia megalomanică de pe Dealul Arsenalului. Primarul Emil Boc a pasat cererea consilierilor locali, însă aceştia au trecut în dreptul ei suma de 0 lei, prevalându-se de regulamentul pentru acordarea banilor de la buget care stipulează susţinere financiară doar pentru proiecte locale.

Patriarhia a cerut sub semnătura Preafericitului Daniel un sprijin financiar de 200.000 de lei de la bugetul local pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Solicitarea a fost adresată de Patriarhia Română tuturor administraţiilor locale şi judeţene din ţară. Suma cerută de la primării era de 200.000 de lei, iar cea de la administraţiile judeţene de 300.000 de lei. Primarul Emil Boc a pasat cererea consilierilor locali, însă aceştia au trecut în dreptul ei suma de 0 lei, prevalându-se de regulamentul pentru acordarea banilor de la buget care stipulează susţinere financiară doar pentru proiecte locale. În timpul mandatului de premier, Boc a aprobat o alocare bugetară impresionantă de câteva milioane de euro pentru ridicare edificiului, evaluat la peste 100 de millioane de euro.

După ce Curtea de Contunturi a suflat în ceafa primăriei câţiva ani la rând şi penalizat în rapoartele anului faptul că se acordă bani nejustificat instituţiilor bisericeşti din oraş, discreţionar, fără criterii şi regulament, administraţia locală a luat atitudine. La finalul anului trecut a făcut un set de criterii pentru acordarea sprijinului financiar de la bugetul local în cazul cultelor religioase. Banii se pot da, la cerere, pentru completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult destinate întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult, construirii, în condiţiile aprobării documentaţiilor tehnico-economice potrivit reglementărilor în vigoare, precum şi reparării lăcaşurilor de cult, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu aparţind cultelor religioase, desfăşurării unor activităţi de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase, construirii, amenajării şi reparării clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, construirii şi reparării sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, construirii şi reparării sediilor unităţilor de învăţământ teologic, proprietate a cultelor recunoscute în România.

Cu noul regulament în faţă, comisia consilierilor locali a luat la puricat cererile venite de instituţiile bisericeşti din oraş pentru împărţirea sumei de 2.650.000 prevăzută în bugetul din acest an ca sprijin pentru unităţile de cult. Patriarhia Română apare pe listă cu o alocare de 0 lei.  Suma a fost împăţită între culte în funcţie de numărul de credincioşi, cele mai mari dintre fonduri mergând înspre instituţiile bisericii ortodoxe pentru diferite lucrări din oraş – la biserici sau şcoli de profil. Consilierii lcoali vor discuta un proiect de hotărâre privind alocare banilor către culte la şedinţa ordinară din această săptămână.

Alte administraţii din ţară au procedat la fel ca și Clujul şi au anunţat că nu vor aloca bani Patriahiei tocmai pentru că sprijină proiectele de interes local ale bisericii. Există însă şi excepţii. Consiliul Judeţean a dat 100.000 de lei pentru proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, “în numele credinţei”. Administraţiile din Iaşi sau Bistriţa au acceptat, de asemenea, să susţină edificiul aflat în lucru la Bucureşti, lângă Palatul Parlamentului. Primarul din Bistriţa a motivat alocarea ca un “gest” local.

 

Ce a spus patriarhul Daniel la inaugurarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului

 

După cum se arată pe site-ul oficial de promovare a Catedralei, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel spunea în 2010, când s-a pus cărămida inaugural că  „O catedrală nu trebuie să strivească, ci trebuie să înalţe, şi din acest punct de vedere noi dorim să fie o construcţie cu o capacitate de 5-6.000 de locuri, iar în faţa acestei catedrale să avem o piaţă mai mare, ca atunci când vor avea loc slujbe solemne să fie săvârşite afară, pe treptele Catedralei, ca să participe mai multă lume, mai ales când timpul va fi plăcut. Acum se consideră că această construcţie va costa cam 200 milioane de euro, fără lucrări de finisare, fără pictură, fără mobilier şi fără podoabele liturgice necesare. În totalitate, se estimează suma de 400 milioane de euro. Nu e mare în raport cu posibilităţile noastre, dacă suntem darnici. Dacă este darnic, românul nu consideră că suma e mare. Trebuie să reţinem faptul că o catedrală e frumoasă nu prin mărimea ei, nici prin volum şi nici prin înălţime ameţitoare, ci prin armonia părţilor”.

Aceasta în condiţiie în care Patriarhia Română realizează anual, după cum relatează gandul.ro, un profit mai mare decât băieţii deştepti din energie, decât regii asfaltului sau decât McDonalds şi primeşte în continuare terenuri cu titlu gratuit de la autorităţile centrale sau de la cele locale. Pe lângă susţinere financiară publică.

Ce biserici primesc bani de la Primărie

Instituţiile clujene ale bisericii ordodoxe primesc, potrivit propunerii care va fi dezbătută la şedinţa Consiliul Local din 24 aprilie, peste 1.400.000 lei, după cum urmează.

Campus Sfântu Nectarie -120.000 lei

Pictură Catedrala Ortodoxa Mitropolitană -160.000 de lei

Instalații campus teologic-ortodox  Nicolae Ivan -100.000 de lei

Construcție biserică  Sfântul Apostol Petru și Pavel -300.000 de lei

Împrejmuiri și amenajări exterioare parohia Învierea Domnului -200.000 de lei

Reabilitare biserică Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir -20.000 de lei

Lucrări Parohia Sfântul Apostol Matei -20.000 de lei

Extindere biserică și amenajări exterioare Parohia Soborul Maicii Domnului – 100.000 de lei

Construire lăcaș nou de cult , Parohia Sfântul Vasile cel Mare – 20.000 de lei

Casa Parohială Sfântu Mihail și Gavril – 10.000 de lei

Pictură și placarea cu piatră a fațadei Parohia Întâmpinarea Domnului -10.000 de lei

Amenajări exterioare Parohia Sfântul Arhanghel Mihail -10.000 de lei

Amenajări Parohia Sfântul Ioan Gură de aur – 100.000 de lei

Construire biserică Sfântul Petru și Pavel , Valea Chintăului -100.000 de lei

Lucrări Parohia Sfântul Apostol Ioan- 100.000 de lei

Lucrări Parohia Buna Vestire -10.000 de lei

Lucrări Parohia Înălțarea Sfintei Cruci- 10.000 de lei

Pictură  biserică Pogorârea Sfântului Duh – 10.000 de lei

 

Greco-catolicii vor primi 400.000 lei pentru lucrările de amenajare de la Liceul I.M. Klein.

Romano-catolicii obţin lei peste 170.000 de lei, bani care vor merge către consolidarea unui zid de sprijin la  biserica Calvaria (30.000 lei), reabilitare poartă şi gard edificiu Piaţa Unirii nr. 15 (95.000 lei), reparaţii biserica Sf. Maria (24.000 lei), interevenţii de urgenţă Mănăstirea Franciscană (24.000 lei).

Reformaţii primesc peste 260.000 de lei pentru reabilitare liceu reformat (139.000 de lei), amenajări parohie (62.000 lei) şi pentru corp legătură parohie (62.000 lei).

Adventiştii primesc 15.000 de lei pentru construire grădiniţă. Pendicostalii primesc pentru amenajari la biserica Logos suma de 64.000 de lei. Unitarienii primesc 100.000 de lei pentru restaurare imobil de la nr 9 de pe B-dul 21 Decembrie 1989. Lutheranii primesc 50.000 de lei pentru  amenajare sală de rugăriune iar comunitatea evreiască 170.000 de lei pentru igienizare cimirire (20.000 lei) şi monumentul holocaustului (150.000 lei).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare