Închide

Nervia a intrat în anul noului PUG cu o mare bucată de teren "verde" la Expo Transilvania: "Vrem să construim"

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 14, 2015 1 1543

La șase ani de la semnarea contractului prin care Nervia a luat în concesiune 5 ha de teren în zona Expo Transilvania, investitorii, care încă nu au construit nimic, trebuie să ia în acest an o decizie privind destinația terenului pe piața imobiliară. Cu noul PUG intrat în vigoare de câteva zile și soarta terenului „pecetluităcu reglementări de zonă verde, reprezentanții Nervia trebuie să își regândească planurile, în condițiile în care terenul construibil e mai puțin decât au sperat.

„La finalul lunii vom avea o ședință de board și vom vedea care sunt direcțiile de acțiune.  Noi vrem să construim. Și-a mai revenit și piața, mai sunt și bani, se poate începe un proiect. Nu vrem să renunțăm la contract, asta ar însemna să pierdem bani, iar pentru o negociere cu primăria sau pentru recuperarea unor sume ni se va spune că nu există cadru legal. Noi am sperat până în ultimul moment că cei de la primărie își vor respecta promisiunea și că terenul va fi construibil. Acum, trebuie să decidem în ce formulă mergem înainte”, a spus Adam Ambrus, reprezentantul Nervia în România.

Amintim că din cele 5 ha date în concesiune de primărie societăţii Nervia, 65% din suprafață era încadrată în vechiul PUG (oficial expirat la final de 2014) ca zonă verde. Investitorii de la Nervia mizau pe noul PUG pentru a schimba reglementările și pentru a construi pe o suprafață mai mare din terenul concesionat. Şeful de proiect pentru noul PUG, Adrian Borda, a explicat încă de la vremea lansării discuțiilor că decizia de menţinere a spaţiilor verzi prevăzute în vechiul regulament ţine de interesul public. „Investitorii ne-au cerut astfel de modificări, pentru a putea construi mai mult, însă noi am optat pentru menţinerea spaţiilor verzi. Trebuie avut în vedere şi interesul public. Ce era zonă verde rămâne zonă verde. Puteam chiar să mai «luăm» din terenul construibil, dar nu am făcut-o, aşa că nu ar trebui să fie nemulţumiţi. Nu mi se pare normal ca într-o zonă densă de locuinţe să adaugi alte locuinţe. În nici o zonă de genul acesta nu am extins posibilităţile de construire în detrimentul zonelor verzi”, a menţionat Borda.

Potrivit datelor transmise de Nervia, compania a plătit până acum doar trei „rate” pentru terenul concesionat, mai precis 202.000 de euro/an timp de trei ani. „Am dat 606.000 de euro, după care, văzând că nu suntem lăsați să construim pe terenul pe care l-am preluat pentru a construi, am întrerupt plățile. Primăria ne-a dat în judecată că nu plătim taxa de concesiune și suntem tot în procese”, a mai precizat Ambrus.

Reprezentanții Nervia lucrează de câțiva ani la un proiect pe întregul teren disponibil și au propus un complex cu funcțiuni mixte. Nervia a primit în noiembrie 2010 avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei pentru PUZ care vizează un proiect multifuncţional în zonă. Investitorul avea la dispoziţie 6,5 ha pentru acest complex, din care 5 ha concesionate de la municipalitate, iar restul, proprietate privată. Reprezentanţii Arhimar, biroul care s-a ocupat de proiect, au avut nevoie de cinci prezenţe în faţa CTATU înainte de a obţine avizul pentru PUZ. Proiectul Nervia prevedea un hotel de 200 de camere, servicii pe 39.000 mp, rezidenţial, comerţ, galerii expoziţionale și, într-o variantă – un magazin de tip discount. Proiectul propus ar trebui acum redimensionat. „Dacă a rămas încadrarea de zonă verde, acolo nu se mai poate face nimic. Asta e clar – pe zone verzi nu mai construiești. Sigur, proiectul se poate regândi, pe o suprafață mai mică, pe terenul disponibil pentru construcție, se schimbă tema de proiectare, se face mai puțin. Va trebui ca investitorul să își facă calculele de rentabilitate, să decidă ce merită să facă. Cât despre zona verde, dacă tot e verde cineva ar trebui să își asume amenajarea ei ca parc”, a spus arhitectul Claudiu Botea de la Arhimar, biroul care s-a ocupat de proiect. 

Sursa foto: Arhimar

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.