Închide

Mitropolitul Clujului, la „Marşul pentru Viaţă”: „Nu s-ar prăbuşi demografic România dacă toate tinerele familii ar avea măcar câte trei copii”

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 25, 2017 2 980

Aproape 500 de persoane au participat la Cluj la ”Marşul pentru viaţă”, la care au venit şi reprezentanţii Bisericii, relatează Mediafax. Acesta a fost organizat de mai multe culte religioase, asociaţii şi fundaţii ca formă de protest faţă de avorturile din România şi a avut loc în mai multe oraşe din ţară. Manifestanţii din Cluj s-au adunat pe Bulevardul Eroilor şi au pornit într-un marş.

Sursa foto: Marsul pentru Viata

”Nu s-ar prăbuşi România dacă toate tinerele familii ar avea măcar câte trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama, şi unul pentru ţară şi biserică. Atunci nu ne-am prăbuşi demografic. Din punct de vedere religios, avortul este un păcat strigător la cer”, a spus mitropolitul Clujului, IPS Andrei.
În cadrul manifestării s-a atras atenţia că lipsa unor măsuri coerente de stimulare a natalităţii a devenit o problemă de siguranţă naţională a României. Vezi ştirea integrală AICI

„Viaţa este sacră. Dacă noi suntem creştini, credem că şi viaţa este Hristos şi viaţa este sfântă şi de aceea dorim să apărăm viaţa”, a spus Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

”La sfârşitul anului 1990, România înregistra un număr de 992.256 avorturi, la o populaţie de 23 milioane. Populaţia României a scăzut în ultimii 24 de ani de la 23 milioane în 1990, la 19,9 milioane în 2014. Indicele fertilităţii conjugale, adică al copiilor născuţi de femeile fertile, e de 1,4, mult sub limita de menţinere a populaţiei, care ar trebui să fie 2,2-2,5. Această realitate duce România în anii ‘90, pe primul loc în Europa şi pe locul 2 în lume la numărul avorturilor raportate la populaţie. Era ca şi cum românii au înţeles că libertatea lor era libertatea de a-şi ucide pruncii nenăscuţi fără să înţeleagă că asta însemna şi ruinarea viitorului”, a declarat David Ille, unul dintre organizatorii marşului.
Potrivit acestuia, trendul proavort este acelaşi şi în prezent, deşi se constată o scădere a numărului de avorturi, până la 77.806 în 2014.

Participanţii au purtat diverse mesaje: „Zâmbeşte, mama ta a ales viaţa. Acum e rândul tău”, „Copilul nu e o alegere, e un dar de la Dumnezeu”, „Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa”

Alte păreri. Dreptul femeii de a decide dacă să aibă un copil sau nu – „fundamental şi inalienabil”

Alte asociaţii militează însă pentru educaţie şi drepturi fundamentale.
„Demos consideră fundamental şi inalienabil dreptul fiecărei femei de a dispune de corpul ei şi de a decide dacă să aibă un copil sau nu. De asemenea, infrastructuctura socială (creșe, grădinițe) și politicile coerente pentru familie trebuie să sprijine armonizarea vieții de familie cu profesia și posibilitatea unui trai decent, iar educația pentru viață privată să încurajeze parteneriatul de gen și parentalitatea reciproc asumată”, spun reprezentanţii platformei Demos, într-un mesaj postat azi pe pagina de Facebook.

„România se confruntă cu mai multe situații de risc din cauza lipsei unor decizii politice ale autorităţilor care nu numai că evită subiectul sănătății sexuale și reproductive, dar de multe ori pun piedici în calea activităţii de informare privind temele sexualităţii desfășurate de organizaţiile non-guvernamentale”, completează aceştia.

Şi oferă câteva cifre. „România are cel mai mare număr de fete sub 15 ani care devin mame și al doilea cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.(sursă: https://goo.gl/34bcmI). În 2014 numărul tinerelor care aveau mai puțin de 15 ani și au născut era de 661, iar al celor cu vârsta între 15-19 era de 17.887, conform Anuarului statistic INSEE 2015. România are al doilea cel mai mare număr de noi diagnosticări cu HIV în rândul tinerilor cu vârstă de până la 24 de ani.
România are cel mai mare nivel al mortalității în urma cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. În faţa acestei stări de fapt caracterizate prin neglijență, ignoranţă şi iresponsabilitate, care condamnă sute de mii de femei la vulnerabilitate, suferinţă, boală și moarte, cerem autorităţilor să includă în programa şcolară educaţia pentru sănătate şi să colaboreze cu ONG-urile de profil. De asemenea, încurajăm Guvernul şi societatea civilă să colaboreze pentru elaborarea şi aprobarea Strategiei Naţionale a Sănătăţii Reproducerii pentru îmbunătățirea sănătății fetelor și femeilor”, arată reprezentanţii Demos.

Trebuie spus însă şi că situaţia multor copii este aproape dramatică în România. Potrivit unu studiu recent al World Vision la Cluj, în comunitățile sărace 1 din 10 copii merge la culcare flămând, o treime dintre copiii între 7 și 12 ani nu înțeleg texte simple, 7 din 10 muncesc în gospodăriile proprii, jumătate nu au o dietă minim acceptabilă iar trei sferturi din familii au dificultăți în a asigura copiilor o alimentație de calitate. Se întâmplă în județul Cluj, unul dintre cele mai bogate din România, dar și în alte județe, în care World Vision a efectuat un studiu cu privire la sărăcia din comunitățile în care activează și modul în care aceasta îi afectează pe copii.

Scrie un comentariu

Articole similare