Închide

Misterioasa prințesă Bathory sau „femeia vampir”. A locuit în Piața Unirii și a fost acuzată de magie neagră

IstorieTop News by Catalin Suciu - dec. 09, 2017 0 1462

Numele său a stârnit multă vâlvă în istorie, fiind asociat cu magia neagră. Se spune că ea, Ana Bathory, sora principelui Gabriel Bathory al Transilvaniei, obișnuia să se îmbăieze cu sânge de fecioare pentru a-și menține tinerețea.

S-a născut în 1594, iar în 1608 s-a căsătorit la Cluj cu Dionisie Banffy de Lasonc, care a murit în 1612. Ea a locuit în casa Filstucg, în Piața Unirii de astăzi. La un an de la moartea soțului său, Anna se recăsătorește cu Sigismund Josika.Se spune că era de o frumusețe rară, de aici apărând și diverse legende. Cele mai multe, probabil, din invidie.

E acuzată de vrăjitorie, de magie neagră și unul dintre mituri spune că Anna Bathory obișnuia să se scalde în sângele fecioarelor pentru a-și menține tinerețea. De asemenea, Anna Bathory ar fi fost amanta propriului frate, principele Gabryel Bathory al Transilvaniei.

În epocă a fost acuzată că şi-a ucis primul soţ şi multe altele, însă multe dintre acuzații erau lipsite de temei. Cauzele erau frumusețea sa și bogățiile nenumărate. I s-au intentat mai multe procese, averea i-a fost confiscată.

În fond, în Transilvania vânătoarea de vrăjitoare era foarte la modă. În secolul al XVII-le doar în Cluj s-au desfășurat 19 procese de vrăjitoare, cel mai multe femei acuzate sfârșind pe rug. Altele erau decapitate sau spânzurate, execuții ce se defășurau de cele mai multe ori în Piața Unirii.

Iar motivele – care azi ne pot părea ridicole – erau sufieciente în acele vremuri pentru arderea pe rug sau decapitare. De obicei, femeile erau condamnate pentru vrăjitorie , iar cea incriminată era văduvă, moașă sau extraordinar de frumoasă – în ultimul caz fiind acuzată, de cele mai multe ori de rivalele din societate. Pe scurt, din gelozie. De alte ori femeile erau condamnate fie și din cauză că aveau trăsături distincte pe față, cum ar fi depigmentarea sau unele semne din naștere. Acuzațiile priveau îmbolnăvirea copiilor, infidelitatea ca efect firesc al unor vrăji , farmecele sau transformarea învinuitei în diferite animale bazată pe mărturiile unor vecini. Mai mult, uneori era suficient ca cea suspectată să fie lătrată de câine ca apoi să fie adusă în fața tribunalului.

Era suficient un denunț pe care oricine putea să-l facă. Apoi , automat intrau în rol biserica și autoritățile.
În Cluj-Napoca, procesele se judecau într-un tribunal laic, de către doi juzi, unul regal și unul orășenesc, iar cazul ajungea ulterior la consiliul orașenesc format din 12 membri.Cele mai ușoare pedepse erau loviturile de bici în fața Bisericii Sfântul Mihail , din Piața Unirii de azi , însă de cele mai multe ori se ajungea la pedepsele capitale, care variau de la decapitare , la spânzurătoare sau arderea pe rug. Toate aceste pedepse se executau în piața centrală a orașului, iar rămășițele trupești ale condamnaților erau apoi duse la marginea de atunci a orașului, în fața Turnului Croitorilor, și lăsate acolo pentru o perioadă ca exemplu. Aleea care ducea spre turn se numea sugestiv Aleea Vrăjitoarelor.

Revenind la Anna Bathory, să mai spunem că ea se înrudea cu mult mai cunoscuta Elisabeta Bathory, rămasă, de asemenea, în istorie, drept una dintre cele mai sângeroase femei. De altfel, cele două ar fi avut în comun acest obicei de a se îmbăia în sângele virginelor.

Contesa Elisabeta ar fi avut sute de slujnice care fie au murit, fie au dispărut. În momentul în care oamenii regelui iau cu asalt castelul ei, acestia fac o descoperire sumbră. Conform legendei, Elisabeta Bathory era domnița de viță nobilă care obișnuia să se îmbăieze în sânge, în căutarea tinereței veșnice. Într-o zi, în timp ce una din slujnicele sale îi peria părul, îi trage din greșeală prea tare de breton, ceea ce o agasează enorm pe contesă. Elisabeta o pălmuiește, iar obrazul fetei începe să sângereze. Câteva picături ajung pe chipul contesei, care le șterge scârbită, dar constată că locul în care au nimerit pare să-și fi recăpătat trăsăturile tinerești. Contesa crede că a reușit sa găsească mijlocul pentru a dobândi tinerețea fără bătrânețe – baia în sânge. Urmarea a fost că în jur de 650 de tinere fete și-ar fi pierdut viața.

Prinţesa Anna Báthory, supranumită „femeia vampir”, nu a ajuns până la execuţie, fiind protejată de rangul nobiliar. În anul 1621 a fost exilată din Transilvania şi i s-a confiscat întreaga avere. Moare în 1636.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.