Închide

Ministerul Sănătăţii revine: Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj a fost acreditat pentru transplant pancreatic

ActualitateSănătateSinteză știri locale by Actual de Cluj - Apr 20, 2017 0 377

 

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca a fost acreditat în vederea activităţii de prelevare şi transplant pancreatic pentru o perioadă de 5 ani, precizează Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat transmis ieri. Asta în condiţiile în care în urmă cu câteva zile a apărut informaţia că activitatea de transplant pancreatic derulată la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfăşurat nelegal, având în vedere faptul că nu exista o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică. Noua precizare a ministerului nu mai face referire la acest aspect.

De asemenea, ieri a apărut informaţii (pe surse) că procurorii DIICOT au făcut percheziții la clinica privată de urologie Lukmed, a medicului urolog Mihai Lucan, dar şi la locuința acestuia. Mediafax relata că perchezițiile au avut loc și la Institutul de Transplant Renal și că acestea vin după ce, la începutul lunii martie, deputatul USR Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro.

Necunoscuta transplantului pancreatic

„Referitor la declaraţiile apărute recent în spaţiul public cu privire la efectuarea transplantului renal şi de pancreas în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, facem următoarele precizări: Situaţia transplantului de pancreas de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca a fost identificată într-o acţiune de control a Corpului de Control al ministrului Sănătăţii efectuată în perioada 19 – 23 septembrie 2016.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca a fost acreditat în vederea activităţii de prelevare şi transplant pancreatic pentru o perioadă de 5 ani prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 1384 din data de 15 noiembrie 2013”, precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, într-un comunicat care poate fi consultat AICI.

Conform datelor furnizate de conducerea institutului, după acreditare, în perioada 2014 – 2016 a fost realizat un număr de 14 intervenţii chirurgicale care au inclus transplantul de pancreas. Mai precis, în anul 2014 au fost efectuate 10 transplanturi combinate de rinichi şi pancreas şi 2 transplanturi solitare de pancreas. În anii 2015 şi 2016 a fost efectuat câte 1 transplant combinat de rinichi şi pancreas.

Amintim că potrivit răspunsului la o interpelare adresată de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, transmis marţi corespondentului MEDIAFAX, ministrul Florian Bodog ar fi arătat că la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a avut loc un control tematic în perioada 19 – 23 septembrie 2016. ”Activitatea de transplant pancreatic derulată la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfăşurat nelegal, având în vedere faptul că nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru unitatea sanitară care a suplimentat activitatea medicală cu activitatea de transplant pancreatic şi nici solicitare în acest sens din partea conducerii ICUTR. Prin actul de control au fost stabilite măsuri de intrare în legalitate referitor la activitatea de transplant pancreatic”, se arată în răspunsul ministrului potrivit Mediafax.

De asemenea, în urma controlului s-a constatat faptul că, la finele lunii august 2016, unitatea medicală înregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de aproape 1,5 milioane de lei.

Directorul ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a declarat marţi pentru Mediafax că problema transplantului pancreatic este încă în dispută, după ce fosta conducere a institutului a contestat raportul de control al Ministerului Sănătăţii. ”Urmează să vedem care va fi verdictul. Trebuie discutat şi la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), ei emit o acreditare pentru un anumit tip de transplant. Problema nu e, încă, tranşată. Procedura de acreditare este mai complexă şi pentru fiecare organ în parte trebuie să fie luată procedura de la început. ICUTR este acreditat pentru transplat renal, iar pentru orice alt organ este nevoie de o acreditare nouă. Urmează să se vadă dacă exista acreditare şi pentru transplant pancreatic, de aceea trebuie întrebat ANT. La ICUTR s-a făcut şi transplant combinat, rinichi şi pancreas, dar trebuie lămurită problema cu toate instituţiile implicate”, a spus Moga, citat de agenţia de presă. Ştirea integrală AICI

Vezi şi:

Agerpres: Percheziții la clinica Lukmed din Cluj-Napoca (surse)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare