Închide

Ministerul Sănătății: epidemie de rujeolă în România, cele mai multe cazuri – sute – sunt la Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - sept. 21, 2016 0 325

Epidemie de rujeolă în România, anunță Ministerul Sănătății – cele mai multe cazuri sunt la Cluj.

Ministerul anunță azi că înmulțirea cazurilor de rujeolă e cauzată între altele de nevaccinarea copiilor. „Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, arată ministerul, care precizează că deja au fost înregistrate trei cazuri de decese, la copii cu vârsta de sub un an. „Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, arată ministerul.

În primăvară în aceeași zonă, granița județelor Bistrița Năsăud și Cluj, fusese înregistrată altă epidemie. Motivul semnalat de minister atunci era faptul că cei bolnavi nu erau vaccinați deoarece nu erau înregistrați în evidențele vreunui medic de familie.

Iată distribuția cazurilor de rujeolă în fiecare județ, conform MS:

– la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)

– Mureș(145 cazuri)

– Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)

– Timiș(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)

– Suceava (27 cazuri)

– Brașov (33 cazuri)

– Sălaj (7 cazuri)

– Hunedoara (14 cazuri)

– Caraș- Severin (13 cazuri)

– Alba (3 cazuri)

Să mai spunem că o epidemie de rujeolă a fost înregistrată și în 2005 – atunci în Constanța, de exemplu, numărul cazurilor diagnosticate ajungea la 800, În alte județe numărul cazurilor ajungea la 200 sau 300.

În aprilie în acest an ministerul semnala, la fel, zeci de cazuri confirmate la granița județelor Bistrița și Cluj. În primăvară numărul cazurilor ajungea la 79. „Specialiștii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localități din județul Bistrița Năsăud situate la granița cu județul Cluj, în care există comunități unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinați”, arăta ministerul.

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu