Închide

Mini infrastructură de afaceri în șase luni la Pata Rât. Cu 2 hale, 2 IMM-uri și 10 romi angajați. Totul cu bani europeni

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - feb. 16, 2015 0 466

Administrația locală a semnat contractul pentru realizarea celor două hale pe bani europeni la Pata Rât cu firma din familia ACI, Nordconforest. În șase luni va fi amenajată infrastructura de afaceri în zona gropii de gunoi și vor fi selectate două IMM-uri specializate în reciclarea deșeurilor care să o populeze. Cu obligația ca acestea să angajeze zece romi, pe principiul egalității de gen, cinci bărbați și cinci femei.

Chiar dacă primăria s-a lăudat în ultimii ani cu proiectele pentru integrarea romilor de la Pata Rât, la evenimentul care a privit crearea infrastructurii de faceri de la Pata Rât nu a participat niciunul dintre oficialii instituției. A fost prezentă doar echipa de proiect și directorul firmei de construcții, Eugen Banciu.

Halele insumează peste 700 mp și vor fi amenajate în cadrul proiectului cu fonduri europene câștigat de primărie – Incluziunea grupurilor defavorizate prin crearea de locuri de muncă durabile în Pata Rât – cu un buget total de peste 1,8 milioane lei, cu valoarea eligibilă de peste 1,5 milioane lei din care jumătate sunt bani europeni, iar restul co-finanțarea din paretea administrației locale. Valoarea contractului de lucrări semnat cu Nord Conforest este de peste 1,2 milioane de lei.

În cadrul proiectului, primăria va mai selecta două IMM-uri din sectorul serviciilor de compactare a deșeurilor, ele fiind obligate să angajeze zece persoane de etnie romă, cinci bărbabi și cinci femei.

Potrivit Mihaelei Nicolschi, asistent de proiect, după execuție, halele vor trece în administrarea direcției de patrimoniu a primăriei. „Este un proiect pilot prin care ne propunem să creăm zece locuri de muncă. Pe noul ciclu de finanțare va fi deschisă o linie specială pentru romi și vom sperăm să atragem noi fonduri pentru continuarea proiectului”, a menționat Nicolschi.

„Romii reprezintă pe hârtie 1% din populația orașului. Practic însă sunt mai mulți. Din totalul de 200 de persoane asistate de noi pe legea venitului minim garantat, 30% sunt romi. Noi am derulat un proiect cu bani europeni în care am reușit să angajăm 117 persoane din care 28 au fost romi și 24 persoane cu dizabilități. Problema romilor este că n-au pregătire să lucreze și în alte domenii, așa că este nevoie de cursuri de calificare”, a subliniat directorul Aurel Mocanu de la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei.

„În acest domeniu al recilării deșeurilor nu este nevoie de calificări, așa că reprezintă o șansă pentru romii din comunitatea Pata Rât”, a mai spus Nicolschi.

„Chiar dacă sunt puține locuri de muncă, tot este ceva”, a menționat și Pavel Doghi de la Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă.

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare