Închide

Mici antreprenori: Raisa și sufletele

Recomandarea redacțieiSocial by Catalin Suciu - mai 27, 2014 0 1251

O dată îi cheamă și îi strânge pe toți la un loc, vin și se joacă, se tăvălesc prin iarbă, pe malul Someșului și așteaptă , cu ochii blânzi, un semn, o atenție. Și dacă nu-i bagi în seamă, se bagă ei și te trag de mânecă…

Raisa

Raisa are 25 de ani și face toaletaj canin, predă la o școlă de specialitate din Cluj și are cursanți din toate colțurile țării, din Galați în Timișoara sau chiar din București. S-a apucat de treaba asta în urmă cu trei ani și văzând câtă lume apelează la ajutor pentru a-și toaleta patrupedele s-a hotărât să-și deschidă și ea o mică afacere. Va face toaletaj la domiciliu. Și-a luat o dubiță, a cosmetizat-o și va merge, la cerere, acolo unde va fi nevoie. „Fac ce-mi place. Acum predau la școală și e plin de cursanți. Vin și stau câte o lună de zile în Cluj , atât cât durează cursul. Se face teorie, apoi practică, se dau și examene, e o școală de specialitate”, povestește Raisa.

Ray's Pat

Afacerea pe care a pus-o pe picioare e prima de acest gen din Cluj. „Eu sunt tehnician-dentar, normal. Dar am renunțat. Mai întâi m-am angajat la câteva pensiuni de specialitate unde aveam grijă de câini, apoi la o asociație suedeză care adopta căței din România și le găsea stăpâni , iar eu mă ocupam de documente. De pașaport, de acte, sunt foarte multe acte ca să poți să scoți un câine din țară. Iar apoi am făcut acest curs. Mulți mi-au zis: <<Raisa, ești nebună, ce te-o apucat>>, dar mi-am văzut de treabă. În Cluj și Transilvania nu știu să mai fie ceva de genul, o afacere de genul. Există ceva similar în București, dar dubița aia e mult mai mică”

Dar ca să poți face asta, trebuie înainte de toate să iubești animalele. „E cea mai mare bucurie când ajungi acasă și te întâmpină cu bucurie, una sinceră. Și sunt loiali. Niște suflete. E un sentiment aparte”. Ea are patru acasă, în Dâmbu Rotund și toți sunt adoptați: Tinky, Louis, Lily și Keno. Și toți au o poveste.

Raisa

Pe Tinky a luat-o din Turda, unde era ținută în lanțuri într-o casă de romi, iar Keno a ajuns în grija ei după ce-a dat o mașină peste el. Lily are 11 ani și urma să fie eutanasiată , iar pe Louis, un cane-corso cu un cap aproape de urs, l-a primit de la un prieten care nu mai putea să aibă grijă de el.

„Fiecare are o poveste.Asta , micuța Tinky , e cea mai cuminte, stă cum o pui. E fotogenică, uite cum stă la poze.”

În vara trecută i-a dus pe toți la mare, cu dubița. I-a urcat pe toți în spate și s-a oprit în Vama Veche. „Am zis că stau o săptămână și-am rămas aproape trei. Cum am ajuns și le-am deschis portiera, au zburat pe plajă. Lumea îmi zicea „fata cu câinii”, eu mă amuzam.

Luis, Cane Corso

Cei mai greu de tuns sunt cei mai mici, bishonii, niște „draci împielițați”. Sau sunt căței crescuți în așa fel încât nimeni nu se poate atinge de ei. În cazurile astea, Raisa pleacă însoțită de un veterinar. „Uneori nu ai ce face, trebuie să le dai anestezie. Mie nu-mi place lucrul ăsta, dar nu există altă posibilitate. Se recomandă doar o dată sau de două ori pe an, nu e sănătoasă. De obicei nu am probleme cu ei. Mai întâi stai și interacționezi, te joci puțin, îl lași să te cunoască și doar apoi îl tunzi”

Iaca-așa , dubița lui Raisa va colinda tot Clujul. Și e doar începutul, ne povestește. „Păi să văd cum merge, dacă voi avea succes, voi mai cumpăra câteva dubițe și în alte orașe din țară. Că oameni am de peste tot, cursanți care vor să lucreze.”

Așa că, oricine poate pofti la Ray’s Pat Salon! Doar printr-un telefon și-o programare.

Salon

Mai multe informații AICI.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.