Închide

Mic protest în ploaie, în Piaţa Unirii: „Clujul cere fără graţiere”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - Mai 07, 2017 0 296

 

O mână de oameni s-a adunat în Piaţa Unirii de la ora 20.00, pentru protestul împotriva graţierii faptelor de corupţie. Cu pelerine şi umbrele. „Clujul cere fără graţiere” – acesta era mesajul lansat pentru Parlament, înainte să înceapă săptămâna în care, potrivit informaţiilor, legea graţierii intră din nou în Comisia Juridică din Senat şi apoi în plen. Lumea a fost chemată din nou în stradă, prin reţelele de socializare, iar locul de întâlnire pentru protestatarii de la Cluj a fost cel tradiţional: Piaţa Unirii, de la ora 20.00.

Vremea nu s-a dovedit prea prietenoasă şi nici protestatarii la fel de entuziasmaţi ca la manifestările precedente. Nu se văd nici măcar obişnuitele bannere pregătite cu mesaje, dar cei câţiva protestatari mai au câte o insignă #Rezist

 

Se vorbeşte despre nevoia de dezbateri autentice în toate oraşele şi de nevoia de a se forma ONG-uri puternice, care să genereze o alternativă serioasa la actuala clasă politică. Prin piaţă trec suporteri cu fulare „U”, care se întorc de la meciul de pe Cluj Arena.

 

Protestatarii stau la sfat şi decid că e nevoie de mai multe semnături, prin care să li se transmită aleşilor dorinţa lor de a nu se vota pentru graţierea corupţiei. De asemenea, sunt de părere că mai e de învăţat: să învăţăm să contestăm, să ne implicăm.

 

 

În piaţă se discută

Protestatarii adunaţi în piaţă mai conturează un apel: cei care au idei de luptă anti-corupţie sau propuneri pentru guvernanţi ar trebui să se implice şi să facă propuneri pe platformele protestelor.

 

„Coaliţia de guvernare nu a înţeles nimic în urma protestelor din iarnă şi continuă să ne testeze capacitatea de reacţie în faţa derapajelor. Suntem conştienţi că e de datoria noastră să taxăm orice atacuri la adresa statului de drept ori de câte ori apar şi am învăţat că o putem face cu succes. Rezultatul? Votul dat (miercuri) de Comisia Juridică a fost anulat. Amendamentele care prevăd graţierea faptelor de corupţie au fost respinse. Mesajul Clujului pentru Bucureşti şi celelalte oraşe din ţară: vom fi în stradă, alături de voi, ori de câte ori e nevoie ca să ne apărăm valorile împreună”, a fost mesajul organizatorilor de pe pagina de eveniment a protestului, lansat de gruparea Corupţia Ucide.

La Bucureşti, protestul a început mai devreme – câteva sute de persoane s-au adunat să protesteze, pe ploaie, în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de proiectul legii graţierii, scrie Hotnews.ro.

„Miercuri, Comisia juridică a Senatului a adoptat, cu 5 voturi pentru (PSD si ALDE) şi 3 împotrivă (PNL, USR şi UDMR), amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului. Joi, Comisia juridică a revenit asupra votului şi a respins amendamentele. Urmează, însă, votul în plen, unde amendamentele pot fi, iarăşi, aprobate. Acest lucru ar însemna resuscitarea OUG 13! De aceea, duminică, trebuie să le transmitem parlamentarilor, cât se poate de clar: #VaVedem!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu