Închide

Membrii primei asociații de reenactment istoric, din Cluj, fără permisiune în documentar propagandistic despre istoria Moldovei patronat de președintele Dodon

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 20, 2017 0 320

O asociație de reenactment istoric din Cluj denunță că membrii săi au apărut fără știință într-un documentar propagandistic difuzat în Republica Moldova.

Terra Dacica Aeterna, prima asociație de reconstituire istorică antică din România, menționează că membrii săi nu au fost informați despre faptul că imaginile filmate în cadrul Festivalului Apulum din acest an vor fi folosite pentru a ilustra seria de documentare “Istoria Moldovei”. „Cu atât mai mult, nu se cunoștea faptul că producția menționată se află sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Cu toate că numele asociației nu apare pe genericul primului episod, membrii ei sunt ușor de recunoscut pentru cei care sunt familiarizați cu reconstituirea istorică antică din România”, explică membrii asociației, care adaugă că din punctul lor de vedere folosirea imaginilor în alt context decât cel în care au fost filmate, în acest caz, un festival istoric, „aduce prejudicii de imagine asociației”.
Terra Dacica Aeterna dorește ca imaginea ei să nu fie asociată vreunei puteri politice sau vreunei forme de propaganda politică. „Menționăm de asemenea că minorii care fac parte din TDA au fost filmați și apar în film fără acordul părinților, caz interzis de lege”, adaugă reprezentanții asociației.

Primul episod din documentar a fost difuzat în urmă cu o săptămână, în 14 noiembrie. Producția are trei episoade și e sub patronajul președintelui Igor Dodon. Difuzarea primului episod vine la fix un an de la alegerea sa în funcție: prima difuzare a avut loc într-un cinematograf din Chișinău. La lansare a participat și Dodon, care a venit direct de l ao vizită de la Moscova. Experții denunță însă că versiunea din acest documentar e una fabricată.
Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a anunțat cu câteva zile înainte de lansare că producția prezintă
episoade „care vor fi expuse evenimente din istoria multiseculară a ținutului nostru”.
„Spectatorului îi vor fi prezentate primele așezări umane și relatări despre specificul civilizației Cucuteni-Tripolie, sciți, sarmați, geți, evoluția Țării Moldovei în perioada Evului Mediu, istoria contemporană a țării noastre”, prezenta Dodon.  „Eu și echipa mea vom depune eforturile necesare pentru ca pelicula ‘Istoria Moldovei’ să poată fi vizionată de toți locuitorii țării noastre. Pentru mine, este mai mult decât un simplu proiect televizat. Este prima încercare de a povesti tuturor și fiecăruia în parte care anume este istoria noastră adevărată”, a spus el la începutul acestei luni.

Mai jos primul episod:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu