Închide

Masacrul verde de pe Moților. Greco-catolicii au sărit calul. Primăria i-a somat să planteze zeci de copăcei după ce au încălcat legea

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 06, 2015 0 1779

„Mama împreună cu niște vecini au mai reușit să salveze un nuc. În rest au dispărut zeci de arbori. Am ajuns acasă într-o zi și ne-am trezit că suntem vecini cu o curte prospăt pregătită pentru a prelua mașini. Nu ne-a venit să credem că în locul copacilor cu care am crescut împreună zeci de ani s-a plantat un excavator însărcinat să curățe urmele”. Așa au sintetizat mai mulți locuitori din centru situația urbanistică actuală a unui proiect început de Episcopia Greco Catolică Cluj în urmă cu mai bine de zece ani pe strada Moților nr. 32. Primăria a eliberat în luna mai a acestui an o autorizație de construire pentru amenajările exterioare care deservesc cele două clădiri contruite de greco-catolici la adresa menționată. Amenajările vizează o suprafaţă cu spaţii verzi (o fostă „pădurice”), cu care se învecinează mai multe familii care locuiesc pe str. Cardinal Iuliu Hossu. Dar nici poveste ca această autorizație să cuprindă defrișări. Greco-catolicii au tăiat cu de la sine putere copacii, au fost sancționați cu amenda legală maximă, de două ori și obligați să planteze 120 de arbori și arbuști.

Dacă nu ai văzut proprietatea unde cândva erau copaci și, mai departe în trecut, chiar și o seră, e greu să îți imaginezi cam ce era aici. Asta fiindcă acum e un teren aproape gol, pregătit de amenajări. A rămas trasat un soi de chenar care înconjoară curtea și îți descrie un posibil spațiu lăsat pentru amenajări verzi. O fâșie îngustă de pământ negru care va înlocui copăceii tăiați. Sau cel puțin asta cred vecinii. Curtea lor e cu spații verzi și trandafiri, celelalte curți au arbori adevărați, ca de pădure. Dar pe terenul greco-catolicilor dintre ele mai vezi urme de verde doar pe la colțuri.

Procedura “jos copacii!” a început din mai și, în câteva zile, terenul a fost “eliberat”, povestesc locatarii din zonă. “Vecinii noștri, cei de la greco-catolici au trimis aici o armată întreagă de oameni, cu drujbe, cu buldozere și în câteva zile au ras tot ce era. Nu ni s-a cerut niciun acord, nu am fost anunțați în prealabil”, spune Andrei Gajzago, unul dintre locatarii din curtea care se învecinează cu fosta pădurice, rasă și pregătită să preaia noua parcare. Vecinii (Familiile Hodiș-Mândraș, Chintoan, Fărcaș, Gajzago) au făcut sesizări și trimis petiții atât la Episcopie, cât și la instituții abilitate, au mers la Garda de Mediu, la Poliția Locală.

 

Momentul Clujului: copăceii versus „barbarii”

„Proprietatea mea este mai în spate de curtea greco-catolicilor. Nu sunt direct afectat. Dar chiar și așa când trăim vremuri în care este doar puțină verdeață, devenim înfometați de un pic de ozon, mai ales în centrul orașului. Ăsta-i tot necazul, când dispar copacii. Eu în grădina mea las să crească tot ce e verde. Am plantat tuia pe malul Canalului Morii să ne protejeze de o stradă și așa foarte aglomerată. Eu locuiesc de 25-30 de ani aici. În partea cealaltă erau nuci și pomi fructiferi. Nu știu ce-au făcut ei acolo dacă sunt cu toate în regulă. Când ne-am dezmeticit noi erau cu fierăstrăul în ultimul nuc, intrat pe jumătate. Am vorbit cu ei și le-am spus, nici legea nucului nu o mai respectați?! Am reușit să-i oprim și a rămas în picioare un singur nuc. Dar nu știm dacă sau cât va trăi. Pentru vecinii mei care locuiesc fix lângă gard, situat la doi metri de geamurile lor de la demisol, este un disconfort, să te trezești cu o curte de mașini, cu trafic și noxe. În aglomerația asta în care trăim vrem din ce în ce mai mult un pic de frunză verde, să simțin un pic de aer mai ales că barbarii tind să defrișeze tot”, a declarat și reputatul taragotist Dumitru Fărcaș care locuiește în curtea de pe Cardinal Iuliu Hossu, învecinată cu terenul greco-catolicilor.

Ce a autorizat Primăria pe Moților 32. Aveau voie 6 parcări la sol

La imobilul din Cluj-Napoca, str. Moţilor nr. 32, imobil cuprins în zona protejată a municipiului Ansamblul urban ,,Centrul istoric al oraşului Cluj” cod CJ-II-a-A-07244 s-au început lucrări de amenajări exterioare, în baza autorizaţiei de construire nr.626/28.05.2015 – emisă de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, având ca obiectiv – „Centrul Social, cu regimul de înălţime S+P+3E+M”, iar amenajările exterioare constau din alei, parcaje, platforme şi spaţii verzi, se arată într-un răspuns transmis de Primărie, la solicitarea Actualdecluj.ro. Suprafața terenului pentru care s-a emis autorizația de construire pentru Centru Social cu subsol, parter, trei etaje și mansardă, pe str. Motilor, nr. 32, conform CF existent în documentație, este de 2816 mp, POT 35%, CUT 1,1. “Necesarul de parcari s-a stabilit cu respectarea Normativului P123-93. Au fost prevăzute 10 parcări la demisolul clădirii și 6 parcări exterioare. Spațile verzi au fost prevăzute în planul de situație și amenajări exterioare. Pentru lucrările de construire autorizate nu s-a efectuat recepția”, au transmis reprezentanții primăriei.

Urmarea defrișărilor. Greco-catolicii au de plantat 120 de copăcei

Defrișările făcute pe terenul greco-catolicilor au fost făcute fără acordul instituțiilor abilitate să dea verde la tăierea de verde, ceea ce reiese și din faptul că primăria a emis amenzi. “Pentru deteriorarea gazonului, respectiv tăierea unor arbori şi arbuşti poliţiştii locali au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzii este cuprins între 500-1000 lei, conform HCL 91/2009, tot odată s-au dispus măsuri de revitalizarea vegetaţiei (reamenajarea zonelor afectate şi plantarea unor arbori în locul celor distruşi) pe zonele pe care s-a intervenit în vederea executării: spaţiilor verzi, alei, platforme şi parcaje prevăzute în autorizaţia de construire”, au transmis reprezentanții primăriei. Mai mult, proprietarii terenului defrișat au obligația de a replanta aici nu mai puțin de 120 de arbori și arbuști. “Beneficiarul va amenaja un spaţiu verde în spatele imobilului de la adresa mai sus menţionată şi va planta peste 120 de arbori/arbuşti în locul celor tăiaţi, lucrarea în cauză urmând să fie monitorizată şi de către reprezentanţii Serviciului Control Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală. Activitatea de plantare se va derula în perioada optimă cea mai apropiată de plantări/transplantări, respectiv în lunile septembrie-octombrie 2015. Contravenţiile menţionate în sesizare se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 lei, prin procesele verbale de constatare a contravenţiei întocmite fiind dispuse sume apropiate valorilor maxime (900 lei pentru fiecare sancţiune în parte), cu respectarea prevederilor Ordonanţei 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată prin Legea 180/2002 cu modificările ulterioare”, se arată în răspunsul primăriei. Menționăm că sancţiunile prevăzute în procesele verbale de constatare a contravenţiei au fost plătite de către reprezentanţii Episcopiei Unite cu Roma -Greco Catolică de Cluj.

Garda de mediu, în expectativă

Pentru că registrul spațiilor verzi este în evidența primăriei și proproprietatea de pe Moților nr. 32 este una privată, Garda de Mediu a evitat să se implice. Comisarul-șef, Bogdan Costea a declarat însă că a transmis o adresă primăriei și că așteaptă răspunsul instituțional. „În funcție de ce vor răspunde vom vedea dacă se impune să intervenim și noi cu un control”, a menționat Costa.

Direcția de Sănătate Publică a cerut o curte fără mașini

La sesizarea locatarilor, Direcția de Sănătate Publică a efectuat și această un control privind condițiile igenico-sanitare ale proiectului de pe Moților nr. 32. Și a prescris Episcopiei ca gararea și parcarea autovehiculelor să se facă la o distanță de minimum 5 metri față de ferestrele camerelor de locuit, conform legii în vigoare.

dsp

S-au implicat și justițiarii Măceșului

Vecinii de curte ai greco-catolicilor, locatarii pe str. Cardinal Iuliu Hossu, s-au adresat și grupului de la Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, asociație născută la inițiativa unor cetățeni clujeni care au avut la rândul de luptat cu abuzuri în urbanismul local (cazul Măceșului). „Se observă clar că toți evită să spună că nu sunt avize, însă este evident acest fapt. Din acest moment cred că ne putem gândi la plângeri penale. Rămâne să vedem autorizația, ca să vedem dacă formulăm plângere doar împotriva beneficiarului sau și împotriva celor care au emis o autorizație abuzivă”, spune Elek Levente, șeful Asociației pentru protecția urbanistică a Clujului.

Episcopia: „Nu facem parcare publică”

Cu „speranța unei tot mai bune conlucrări pe cale păcii și unității, din încredințarea Episcopului Eparhial de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, cu rugămintea ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu harurile Sale cerești”, Episcopia le-a transmis vecinilor săi că vrea să aibă relații cordiale cu ei. „În amenajările exterioare va fi respectat procentajul de 15% alocat spațiului verde, așa cum prevede legislația în vigoare. Menționăm faptul că terenul în cauză reprezenta un focar de infecție (gunoi menajer și animale în putrefacție), vegetația existentă afându-se și ea în declin fiziologic ceea ce a determinat o toaletare a zonei respective. Totodată ne preocupăm ca replantarea cu vegetație nouă să se realizeze într-o perioadă cât mai scurtă de timp. De asemenea, menționăm că în spațiul din spatele imobilului se vor realiza împrejmuiri (refacerea gardului), spații verzi și parcări destinate exclusiv funcționării instituțiilor care își vor defășura aici activitatea. Nu se va amenaja nicidecum o parcare publică”, se mai arată în răspunsul semnat de secretarul episcopal, diaconul Marius Câmpean.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.