Închide

Marea refațadizare debutează „ca-n Meșterul Manole” în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 09, 2016 0 1009

Administrația locală face de ani buni eforturi pentru a schimba face centrului istoric al orașului și a porni lucrări de reabilitare a fațadelor clădirilor. Procedura a fost clasificată drept una greoaie, cu mulți pași de bifat, motiv pentru care programul lansat de primărie acum câțiva ani a eșuat. Anul acesta administrația locală a început intervenții pe două paliere: lucrări de urgență la fațadele periculoase pentru trecători și demararea unor lucrări de reabilitare pentru clădirile unde administrația locală e proprietar, sau coproprietar. „Mă simt ca Meșterul Manole”, spune noul viceprimar Dan Tarcea, care a preluat frâiele programului, menționând că anul acesta s-a schimbat din nou legislația și primăria trebuie să-și modifice regulamentul la capitolul refațadizare. Cel mai probabil „fațadele” cele mai degradate din centrul Clujului vor intra în proces de modernizare începând din 2017.

Săptămâna trecută, forul deliberativ local clujean a aprobat studiile de fezabilitate pentru reabilitarea structural-ambientală a trei imobile din centrul municipiului, monumente istorice situate pe str. Horea nr.1, str. Samuil Micu nr. 2 și Piața Avram Iancu nr. 6. Reabilitarea acestor clădiri presupune 4 milioane de euro de la bugetul local, iar investiția va fi recuperată de la proprietari, conform cadrului legislativ în vigoare. 

Cele 3 clădiri fac parte dintr-un lot de 5 clădiri pentru care primăria a contractat deja servicii de proiectare, contractele fiind deținute de firma care a reabilitat cetatea din Alba Iulia, Lăncrăjan Franchini și de K&K Studio de Proiectare, cea care s-a ocupat și de proiectul de modernizare a turnului primăriei. Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitare de către forul local reprezintă o etapă incipientă. Urmează și celalalte două clădiri să treacă prin acest proces, vorbim de clădirile din Piața Avram Iancu nr. 10 și Memorandumului 11-13.

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru “casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirile degradate ale Clujului istoric

Lucrările la cele trei clădiri amintite, Palatul Berde de pe Horea nr. 1, imobilul de pe Samuil Micu nr. 2 și Piața Avram Iancu vor fi scoase la licitație după finalizarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire. Estimarea primărie este că, undeva în toamnă, va fi lansată licitația pentru contractarea constructorului.

Pentru alte patru imobile, primăria a mai lansat o procedură de licitație pentru partea de proiectare care se va derula luna aceasta. Vorbim de imobilele de pe  Str. Memorandumului nr. 2, str. Ion Ratiu nr. 7, Str. Regele Ferdinand nr. 37, str. Horea nr. 66, contractul fiind estimat la peste 588.000 lei, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 26 august.

Cel mai probabil clădirile vor intra în modernizare începând din 2017, pe măsură ce se lansează licitațiile, după finalizarea proeictelor tehnice și aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul Local.

Viceprimarul Dan Tarcea, cel care a preluat frâiele programului de refațadizare, odată cu noul mandat început în luna iunie, spune că, din păcare, cadrul legislativ s-a modificat din nou la capitolul refațadizare clădiri istorice, așa că primăria trebuie să-și modifice din nou regulamentul la acest capitol.

„Mă simt ca Meșterul Manole. Noi începusem refațadizările pe Legea 153 și 422, iar în 29 iunie, cadrul legislativ a fost modificat. Până acum, doar 20% din fonduri erau nerambursabile, adică contribuția primăriei, iar restul de 80% se recupera de la proprietari în 5 ani. Pe noul cadru legislativ, 50% din fonduri for fi nerambursabile, iar cealaltă jumătate se va recupera de la proprietari în maxim 10 ani de zile. Având în vedere acest cadru, urmează să modificăm regulamentul local privind refațadizarea. Va fi gata noul regulament pe final de săptămână, după care 30 de zile va fi în dezbatere publică și apoi va intra în Consiliul Local spre aprobare. Este o întreagă procedură birocratică și pași care trebuie respectați, până să putem să ne apucăm efectiv de refațadizarea unei clădiri. Mai avem din 2017 pârghia impozitului mărit de 5 ori și aplicat proprietarilor care nu-și întrețin fațadele și clădirile”, a explicat Dan Tarcea.

Viceprimarul a mai spus, în legătură cu componenta ce vizează intervențiile de urgență la clădiri, că acest tip de lucrări se efecuează zilnic, sub supravegherea firmei cu experți contractată de primăriei, cea a arhitecului Szabolcs Guttmann. „Se îndepărtează elementele periculoase și se conservă ornamentele, în așa fel încât clădirile să nu prezinte pericol pentru trecători”, a mai spus Tarcea.

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Administrația locală are și o listă cu peste 100 de clădiri din centrul istoric aflate într-o stare avansată de degradare și care necesită intervenții de urgență dar și lucrări de modernizare. În cazul a 43 de clădiri primăria e și coproprietar. Restul sunt în proprietatre privată, 72 de clădiri, cu proprietari identificați, iar 16 dintre acestea n-au toți proprietarii identificați.

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

 

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

Cazul “Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric”. Explicațiile primarului

Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca

Primarul Boc către ministrul Culturii: Dacă vrea, îl așteptăm să vină el, să dea țigla jos

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare