Închide

Marea răzgândeală în Cluj-Napoca. Primăria își reconsideră deciziile. Fațadele degradate cu impozit mărit se împuținează

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 27, 2017 1 1807

Programul ambițios relansat în 2016 de Primăria clujeană pentru a schimba fața centrului Clujului începe să scârțâie. Municipalitatea a decis anul trecut să uzeze de pârghia impozitului mărit pentru proprietarii de clădiri din centrul orașului care refuză să-ți întrețină fațadele, însă n-a procedat ca la carte. A decis cota la supraimpozitare la 500%, maximul prevăzut de lege, apoi a nominalizat proprietarii care, fiind somați, nu au făcut demersurile legale pentru a-și repara fațadele degradate.

Numai că, atunci când autoritățile locale au a fost puse în fața listei negre, o proprietară înstărită de spații pe B-dul Eroilor a reușit să întoarcă lista și să nu mai fie supraimpozitată, demonstrând culpa primăriei, care n-ar fi notificat societățile prin care deține spații.

Acum, în februarie, la ședința ordinară a Consiliul Local din data de 28, privilegiul obținut de respectiva doamnă (o milioanră care încasează mii de euro lunar din chirii, Gabriela Mureșan) produce efecte și municipalitatea e pe cale să-și recunoască și alte greșeli. Deja în luna ianuarie, cu prilejul ședinței ordinare din 31, alți proprietari de apartamente de pe Kogălniceanu, Baba Novac și Horea au primit și ei privilegiul de a nu li se majora impozitul, deși inițial se aflau pe lista neagră a Primărei.

Pe  ordinea de zi a ședinței forului deliberativ local din 28 februarie mai sunt și alte multe propuneri de revocare a Hotărârilor de Consiliul Local privind supraimpozitarea unor proprietăți luate în luna decembrie 2016. Potrivit propunerii, proprietarii a peste 20 de apartamente din centrul orașului nu vor mai plăti impozite mărite.

Lista inițială a primăriei cuprindea 500 de apratamente din 56 de clădiri pentru care proprietarilor li s-a mărit impozitul cu 500%. Din 2017, această listă începe să intre la apă. Deja în jur de 40 de apartamente au fost scoase (sau urmează să fie) de la supraimpozitare.

„Au fost niște disfuncții legate de notificările făcute inițial către proprietari pentru a-și repara fațadele în sensul în care existau, de exemplu, apartamente deținute de societăți comerciale. În aceste cazuri, notificările primăriei au fost trimise la adresele unde se aflau aceste apartamente și nu la sediile sociale ale acestor firme. Apoi au fost cazuri în care, de exemplu, aveam avocați cu cabinete pe respectivele artere care, de fapt, aveau sediul socieal la adresa din buletin și nu în spațiile din clădirile degradate unde au fost trimise notificările.

Sunt situații particulare. Doar în aceste cazuri am inițiat hotărâri de Consiliu pentru revocarea supraimpozitării. În toate celelalte cazuri ne menținem deciziile. Nu sunt multe apartamente taxate inițial și apoi întoarse din drum. Undeva sub 5% din numătul total de apartamente cu proprietari supraimpozitați. Este primul an în care am inițiat programul și este loc de optimizări”, a spus viceprimarul Dan Tarcea, cel care coordonează programul.

În plus, reprezentanții primăriei au spus că multe dintre clădirile din centrul orașului reprezintă și acum un pericol pentru siguranța trecătorilor. Vorbim de clădiri ale căror proprietari au fost supraimpozitați deoarece au refuzat să le repare.

Săptămâna trecută, joi, 23 februarie, un ornament de pe o clădire aflată pe Bulevardul Eroilor nr. 30-32 a lovit ușor o femeie care trecea prin zonă. Culmea, în clădirea respectivă deține apartamente tocmai Gabriela Mureșan, cea care a deschis cutia pandorei și a obținut votul Consiliul Local pentru a nu fi împozitată cu 500% pentru mai multe spații pe care familia sa le deține pe Eroilor, deși inițial era pe lista neagră. „Primăria a intervenit de urgență și a îndepărtat elementele care prezentau pericol. Un ornament a lovit însă o trecătoare. Noi sperăm ca aceasta să facă plângere penală împotriva proprietarilor. Din punctul nostru de vedere, ca primărie ne-am făcut datoria. Am somat proprietarii să-și repare clădirea, ei au refuzat și apoi li s-a aplicat cota majorată de impozit. Astfel de cazuri demonstrează însă că tot există pericol în centrul orașului și că proprietarii de clădiri neîntreținute continuă să fie iresponsabili”, au spus reprezentanții primăriei.

Chiar apartamente de la adresa de pe B-dul Eroilor pentru care proprietarii au fost suprataxați sunt pe lista Consiliul Local la ședința din 28 februarie pentru a se întoarce la situația inițială (prin revocarea hotărârilor de supraimpozitare).

Primăria a aplicat fără justă măsură programul de refațadizare a centrului orașului

Potrivit evidențelor administrației locale, au fost verificate 372 de clădiri din centrul orașului, adică 3082 de apartamente/proprietari care au primit somații să își repare fațadele. Din acest total, proprietarii a 56 de clădiri au cerut deja autorizații de construire pentru lucrări de refațadizare/reparații capitale ale acestora. Alte 47 de clădiri au parcursul lucrări de refacere a fațadelor fără autorizație de contruire având în vedere că au presupus doar intervenții de vopsire a fațadei cu păstrare culorilor sau de refacere partială a tencuielii. Încă 213 de obiective din această listă nu prezintă semne îngrijorătoare de degradare, însă anul acesta vor fi din nou monitorizate și în cazul în care prezintă semne de deteriorare vor parcurge procedura pentru reabilitare, plus supraimpozitare. Celelalte 56 de imobile de pe listă, însumând un total de  500 de apartamente, au fost supraimpozitate, având în vedere că proprietarii au refuzat să se conformeze și să inițieze lucrări de reabilitarea a clădirilor. S-a aplicat supraimpozitarea cu 500% pentru proprietăți situate în Piața Unirii, pe strada Kogălniceanu, Universității, Virgil Fulicea, Victor Babeș, Regele Ferdinand, Nicolae Cristea, Memorandumului, Moților, Samuil Micu, Iulis Maniu, Cloșca, Geroge Coșbuc, Episcop Ioan Bob, Emis Isac, Brătianu, Horea, F.J Curie, B-dul 21 Decembrie 1989, B-dul Eroilor, Piața Ștefan cel Mare sau Baba Novac.

O bucată din clădirea fostului hotel Continental s-a desprins rănind un trecător, incident care a deschis discuția privind starea în care se află centrul istoric degradat al orașului. Multe alte clădiri lăsate de izbeliște de ani de zile în “zona 0″ așteptă în continuare intervenții de “salvare”. Nu sunt bani sau nu a fost timp destul pentru inițiarea unor lucrări, după cum s-au plâns proprietarii. Timpul lăsat pentru intervenții nu e suficient pentru lucrări de calitate și pentru îndeplinirea procedurilor, au reclamat alții. Proprietarii au avut ca termen finalul lunii noiembrie 2016 pentru a obține autorizații de construire sau pentru a efectua reabilitarea. Cei care nu au reușit, au de plătit impozit majorat. Zeci de proprietari au protestat și au cerut primăriei încă de la finalul anului trecut păsuire pentru lucrări sau reducerea procentului de majorare, având în vedere că timpul ar fi fost prea scurt pentru a îndeplini aceste obligații, cu tot cu procesul birocratic. În plus, merită menționat că pentru unele clădiri nu a fost nevoie de Autorizație de Construire pentru începerea șantierelor, iar felul în care s-au monitorizat lucrările nu garantează că intervențiile realizate sunt de calitate. Acesta este reproșul principal adus de proprietari și de proiectanții clujeni primăriei, că a tratat diferențiat lucrările din centrul istoric: pe unii i-a lăsat să văruiască clădirile de formă, ca să nu fie supraimpozitați, iar pe alții i-a ținut luni de zile și le-a cerut autorizație de consturire. 

DETALII AICI: Scandal la primărie pe centrul istoric degradat. Impozitele “+500%” rezistă, proprietarii amenință cu procese

 De ce s-a ajuns în situația ca proprietarii de clădiri neîngrijite să fie discriminați

Consilierii locali au decis în noiembrie 2016 să aplice nivelul maxim de supraimpozitare prevăzut de lege pentru proprietarii care nu își întrețin fațadele clădirilor.  500%, ceea ce a însemnat că proprietarii clujeni din această categorie urmau să plătească impozite de 6 ori mai mari către bugetul local.

În decembrie, administrația a pregătit pentru Consiliul Local o listă pentru supraimpozitare. Mai precis, au fost propuși proprietari ai 500 de apartamente din 56 de  clădiri din centrul orașului foarte degradate și pe care aceștia au refuzat să le repare.

Numai că la ședința Consiliul Local din luna decembrie, socoteala inițială nu a stat în picioare. Gabriela Mureșan, a cărei familie deține mai multe spații în centrul municipiului, pe B-dul Eroilor, inclusiv spațiul ocupat de Banca Transilvania s-a dovedit extrem de vocală, reușind să-l convingă pe primarul Emil Boc s-o scutească de la supraimpozitare pentru  aproximativ 10 dintre spațiile pe care le deține (în trei imobile de pe strada Eroilor). Cum? Foarte simplu: a cerut primăriei să-i demonstreze că societățile prin care deține respectivele spații au fost notificare că trebuie să repare clădirile. Cum s-a ajuns în această situație, ca unii proprietari să se poată prevala de faptul că nu au fost înștiințați? Actualdecluj.ro a aflat că la nivelul Primăriei s-au purtat discuții aprinse pe această temă, și că responsabilitatea ar fi fost aruncată în cârca firmei de curierat Rapid Pay, angajată de Primărie. Din informațiile vehiculate la nivel de Primărie, firma de curierat ar fi distribuit înștiințările/somațiile, fără să obțină semnături de primire de la toți “destinatarii” vizați, deși solicitarea era ca scrisorile să fie distribuite cu “confirmare de primire”. Vorbim de o firmă de casă care aparține familiei unui PDL-ist, Ovidiu Călin, fost director la Regionala de Poștă în guvernarea PDL, omul care în 2012 candida pentru un mandat de senator și pe care Boc îl promova.

DETALII AICI: Ca să-și menajeze firma de casă și să-și acopere o eroare proprie, Primăria a optat pentru discriminarea a sute de clujeni

Privilegiul obținut de milioanara Gabriela Mureșan a deschis acum ușa și pentru alte societăți care dețin spații pe arterele din centrul orașului, străzi pe care primăria a decis să supraimpoziteze proprietarii de clădiri.

Chiar un consilier local a semnalat primarului Emil Boc că primăria îi discriminează pe proprietarii din centrul orașului. Consilierul local din partea ALDE, Adrian Mureșan, la rândul său proprietar de spații în zona centrală, l-a întrebat pe Boc în decembrie: „ce se întâmplă în cazul celorlalți proprietari, care nu au primit somații și care n-au ajuns în ședința de Consiliu să-și apere drepturile”? Iar Boc i-a oferit un răspuns simplu: „cei care vor să demonstreze contrariul, se pot duce în instanță”. Cu toate acestea, Mureșan, inițial supraimpozitat pentru că n-a întreținut spațiul deținut printr-o societate pe strada Horea, este unul dintre proprietarii cărora li se va revoca măsura (propunerea se află pe ordinea de zi a ședinței din 28 februarie).

Trebuie menționat că mulți dintre proprietarii de apartamente din centrul orașului care au fost supraimpozitați au formulat plângeri prealabile împotriva Hotărârilor de Consiliu Local prin care au fost supraimpozitați. La ședința din luna inauarie, primăria a propus, prin aparatul de specialitate, ca aceste plângeri să fie respinse. Pe ordinea de zi a ședinței din luna februarie mai sunt zeci de astfel de plângeri, recomandarea specialiștilor primăriei fiind aceeași: să se mențină vechile hotărâri.

„Plângerile prealabile reprezintă potențiale procese. Este primul pas legal, după care proprietarii nemulțumiți se pot adresa instanței. Cu siguranță vor fi procese. Este dreptul acestor proprietari. Încă nu există o evidență pentru că hotărârile de Consiliul Local sunt încă în termenul legal pentru atacarea în instanță”, au mai spus reprezentanții Primăriei clujene.

Victimele nepăsării: se prăbuşeşte Conti

Operațiunea fațada: 500 de proprietari din centrul istoric arși la buzunar cu impozite de 5 ori mai mari

Cum se pregătește primăria de marea refațadizare. Cumpără schele, plase și tunele de protecție

Marea refațadizare debutează “ca-n Meșterul Manole” în Cluj

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru “casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirile degradate ale Clujului istoric

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

Cazul “Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric”. Explicațiile primarului

Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca

Primarul Boc către ministrul Culturii: Dacă vrea, îl așteptăm să vină el, să dea țigla jos

Un comentariu

  1. II intreb pe desteptii de la primarie oare cum poate renova o persoana fizica fatada unui bloc de 5 etaje cu 4 scari?
    Lucrarea se contracteaza de catre asociatia de proprietari, nicidecum de persoane fizice, ilegalitatea acewstei hotatiri este evidenta, prostii sa plateasca, jmecherii milionari vor fi scutiti?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare