Închide

Managerii din Cluj vor afaceri cu accent british: oameni din sectorul financiar, Energie și IT au intrat într-un program britanic de studii de business

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 20, 2015 1 641

28 de persoane fac parte din prima generaţie care va urma cursurile programul britanic de studii de business Executive Master of Business Administration. Școala de business a fost lansată oficial astăzi, la Universitatea Babeş-Bolyai. După multe discuții în anii recenți despre discrepanța dintre nevoile reale ale mediului de afaceri și „oferta” de resursă umană și informație care vine din universități, între discursurile de azi despre „opportunities”, “leadership”, “tools for the change” și “knowledge”, mesajul celor care lucrează în piață e destul de clar: businessurile locale au nevoie de manageri școliți internațional.

Programul EMBA University of Hull demarează în 21 februarie, iar cursurile sunt susţinute în exclusivitate de profesori de la University of Hull, în Cluj-Napoca, la Universitatea Babeş-Bolyai. Şcoala de business 100% britanică este acreditată internaţional de AMBA (The Association of MBAs) şi de AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business). Media de vârstă a celor care vor învăţa la acest EMBA este de 35 de ani. Cursanţii care fac parte din prima generaţie au poziţii de top management şi de middle management în companii din domenii ca financiar-bancar, energie, comerţ, inginerie, tehnologie, IT, audit, resurse umane, instalaţii şi construcţii – în Cluj-Napoca, Bucureşti, Baia Mare şi Bistriţa. Nouă dintre aceştia au obţinut burse – din partea Ziarului Financiar, SIF Moldova, Băncii Transilvania şi Electrogrup.

“Businessul se schimbă repede, mai ales de la momentul crizei din 2008 încoace. Apare un nou model de business. Antreprenorii din Transilvania impun standarde pentru restul țării și acest program e important pentru noii lideri din business. E important ca aceștia să aibă șanse egale cu cei din mediul internațional, să poată să concureze la nivel global, cum piețele o fac deja”, spune Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania. „Nu e vorba doar de viitori manageri din cadrul băncii, ci și de clienții și partenerii noștri, de cei cu care facem afaceri”, a precizat Tetik pentru Actualdecluj.ro. „Programul vine în momentul potrvit și la locul potrivit. E mare nevoie de calitate în educația de business. Nu e vorba doar de o colaborare între parteneri locali, ci vom beneficia de cunoștințele și informațiile aprofundate, de experiența partenerilor britanici”, spune și Teofil Mureșan, CEO Electrogrup. Una dintre companiile cu „trimișiîn noul program britanic este grupul clujean Arobs – „avem trei colegi înscriși”, spune CEO-ul Voicu Oprean.

Acum 21 de ani un grup de cursanți de studii doctorale venea în Cluj și la UBB și mergea într-o expediție prin peșterile din Apuseni. După câteva săptămâni de băut prea multă bere și oboseală s-au legat prietenii. Azi încheiem cercul”, spune Andrew Taylor, Directorul EMBA Hull University, care a primit și „titlul” de “punte” de legătură între România și UK. Românii au spirit antreprenorial, condus din instinct, dar lipsește structura în mediul de afaceri, explică reprezentantul noii școli de business necesitatea proiectului. „Este suficient să deschizi televizorul și vei vedea că România e înfometată. Are nevoie de leadership responsabil”, susține Taylor. “După București, aici la Cluj sunt cei mai mulți reprezentanți ai businessului britanic în România. Iar dacă discuți cu ei și îi întrebi de ce au venit îți spun că datorită universităților”, spune Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România. „Prezența Universității din Hull în spațiul Universității Babeș-Bolyai răspunde unei cerințe stringente, venită dinspre mediul de afaceri, de formare și consolidare de cunoștințe în domeniul administrării afacerilor, ceea ce contribuie la creșterea competitivității locale și regionale”, a declarat Ioan-Aurel Pop, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Colaborarea cu Clujul ar urma să fie extinsă și în alte zone, a menționat Terry Williams, Decan al University of Hull Business School.

 

sala UBB MBA

 

Doi ani de școală de business british

Şcoala de business durează 2 ani şi este organizată pe 12 module, dintre care unul va avea loc în Marea Britanie. Curricula, predarea cursurilor şi examinarea sunt după modelul britanic, similar şcolilor de business deschise de University of Hull în Hong Kong, Singapore, Bahrain şi Oman. De asemenea, diploma de absolvire este acordată de University of Hull. University of Hull are aproape 90 de ani de tradiţie şi, anual, peste 20.000 de studenţi. Conform Studiului National Student Survey realizat în 2013, în Marea Britanie, University of Hull este în top 10 – din cele 103 poziţii – privind gradul de satisfacţie al studenţilor. Aceştia apreciază la University of Hull calitatea predării, sprijinul academic din partea profesorilor şi sursele vaste de informare. EMBA University of Hull este rezultatul colaborării dintre UBB, University of Hull, Banca Transilvania şi Electrogrup, fiind susţinut de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu.

Sursa foto: UBB

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare