Închide

Mai puține oferte noi de apartamente, mai mulți cumpărători la Cluj. Vezi o comparație Cluj-Timișoara-București

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 17, 2016 0 577

Volumul de noi anunțuri de vânzare de apartamente a scăzut, a crescut în schimb numărul de potențiali cumpărători, au crescut și prețurile solicitate – cu 14% în interval de un an. Sunt datele rezultate dintr-o analiză a Imobiliare.ro, realizată pe baza ofertelor intermediate de portal, analiză ce încearcă să explice de ce prețurile continuă să crească, chiar și după ce condițiile de accesare a finanțării s-au modificat o dată cu Legea Dării în Plată.

În ultimele 12 luni, apartamentele s-au scumpit, chiar dacă într-un ritm diferit, în cele trei mari piețe ale țării – București, Cluj-Napoca și Timișoara. „Tendința ascendentă a pretențiilor proprietarilor a fost susținută de majorarea cererii, în vreme ce oferta (analiza ia în calcul oferta de apartamente vechi din cele trei piețe) a dat semne clare de scădere, cu o singură excepție”, spun reprezentanții Imobiliare.ro.

În momentul de față, Clujul este, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpă piață rezidențială a țării. La finele lunii mai, prețul solicitat de vânzători ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util – valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat. Această evoluție a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunțuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% față de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele Imobiliare.ro arată un salt de 38,4% al numărului de potențiali cumpărători. Este vorba despre cea mai mare creștere dintre cele trei orașe analizate.

Cu toate acestea, proiecte în construcție se află în tot orașul, așa că și oferta va fi „alimentată” în lunile următoare. Peste 3.500 de locuințe amplasate în proiecte rezidențiale vor fi finalizate în acest an în Cluj-Napoca și împrejurimi, potrivit unei analize Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială din România în 2016. Cea mai mare pondere a unităților care vor fi livrate în acest an sunt amplasate în Cluj Napoca, unde vor fi finalizate aproximativ 2.300 de locuințe, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Printre apartamentele care se livrează în acest an se numără locuințe în proiecte ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia Residence.

Pe de altă parte, într-o analiză de început de lună, o agenție clujeană arăta că prețurile apartamentelor din Cluj – în municipiu și în localitățile „satelit” – au început să scadă, în contextul noilor condiții de creditare. Raportarea se făcea însă nu la interval de un an, ci de la o lună la cea precedentă. Astfel, indicele Blitz a înregistrat valori reduse pentru apartamentele din Cluj și împrejurimi: 1.000 euro/mp în mai față de 1.007 euro/mp în aprilie. În municipiu creșterile au continuat, dar într-un ritm încetinit: apartamentele din municipiul Cluj-Napoca au fost mai scumpe în luna mai față de luna anterioară cu 1 euro/mp, după 4 luni de creșteri semnificative, potrivit Bliz Imobiliare.

„Ne amintim că în luna mai, o dată cu intrarea în vigoare a legii dării in plata, băncile comerciale au reacționat rapid crescând avansul minim pentru creditele ipotecare standard până la 35-40%. Pe de altă parte, fondurile Prima Casă au fost suplimentate doar cu 500 de milioane de lei, bani ce nu vor ajunge nici pentru dosarele preaprobate. Astfel, prețurile apartamentelor din întreaga țară au început sa scadă, singurele bastioane încă “necucerite” pe deplin de acest trend, conform Indicelui Blitz și partenerilor de la Imobiliare.ro rămânând Clujul și Bucureștiul”, spun reprezentanții Blitz Imobiliare.

Ce se întâmplă în celelalte mari orașe ale țării – București și Timișoara (date Imobiliare.ro)

Cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru pătrat util, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală (noi și vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe față de perioada similară a anului trecut, când ajungeau la 1.056 de euro pe metru pătrat. Acest avans vine pe fondul unei scăderi de 16% a volumului de anunțuri noi de vânzare apărute în piață pe segmentul apartamentelor în ianuarie-mai 2016 (comparativ cu intervalul similar din 2015), în timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, cel mai mare oraș al țării domină orașele secundare, având are de 5 ori mai mulți cumpărători decât Clujul sau Timișoara.

Timișoara este singurul oraș în care Indicele Imobiliare.ro a consemnat luna trecută un recul, de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins în aprilie. Cu toate acestea, prețul mediu solicitat în prezent de vânzători, respectiv 993 de euro pe metru pătrat util, este cu 13,5% mai mare decât cel valabil în urmă cu un an (875 euro pe metru pătrat). La o diferență de 7,3%, Timișoara este singura piață dintre cele analizate care a înregistrat o creștere a numărului de oferte noi de vânzare comparativ cu anul trecut. Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, îl depășește însă pe cel al ofertei – fapt ce explică, cel puțin parțial, evoluția pozitivă a prețurilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare