Închide

Mădălina Ghenea și primul mesaj pe care a reușit să-l transmită într-un film cu premiu la Cannes. Cum își vede un top model cariera de actriță

ActualitateCultură by Luminiţa Silea - iun. 06, 2016 0 2543

Mădălina Ghenea a filmat deja primul rol principal în filmul Smitten! a scenaristului Barry Morrow cunoscut pentru Rain Man. Filmul va apărea în 2017, dar se va promova la Festivalul de Film de la Ischia, Italia. E primul film în care a lucrat cu un scenariu. Celelate personaje pe care le-a jucat n-au avut o identitate prestabilită.

N-are fițe. Moda i-a fost mijloc de transport către o carieră de actriță pe care o numește visul său. Nu știe dacă își poate numi parcursul în cinema ca o carieră, dar spune că și acele puține secunde sau minute în care a apărut în filme au ajutat-o să construiască sau să impună personaje. „Miss Univers din Tinerețe al lui Paolo Sorrentino era frumoasă și proastă. Inițial Sorrentino mi-a cerut la prima probă să interpretez un personaj gol și am ales să fac exact opusul; deși mi s-a dat o scenă pe care trebuia să o respect, am spus: această femeie nu e proastă. Pentru mine este foarte important mesajul transmis de acest personaj, pentru fete, pentru femei. Acea femeie are ceva de spus, are suflet, nu e goală. Când m-am întors la a patra probă, i-a plăcut personajul și mi-a dat mai mult spațiu în film”.

Așteptând-o în Piața Unirii din Cluj, în ultima zi de TIFF

-„Uite-o! Mădălina de Cluj. Ce faci, tu, frumusețe?…” „Să-ți fac o poză!”

-„Bine, am venit. Vreau și eu să-mi fac o poză cu ea”

IMG_3311

Așa o așteptau fanii pe vedeta autohtonă care a jucat-o pe Miss Univers în filmul „Tinerețe” a lui Paolo Sorrentino, premiat anul acesta la Festivalul de la Cannes, Madălina Ghenea. Aceasta s-a întâlnit cu publicul de festival, ieri, la TIFF Lounge, în Piața Unirii. Și s-a lăsat așteptată.

„E în taxi, pe drum”, „Adică vine cu mașina oficială a festivalului”, a încercat să liniștească publicul jurnalistul Mihnea Măruță, cel care urma să modereze întâlnirea.

Într-un final, Mădălina actrița a sosit. „Vreau să vă mulțumesc pentru căldură, pentru aceste trei zile minunate. Trebuia să închid bagajul”, și-a întâmpinat publicul.

13320543_10155042659948747_1425036094782419314_o

Modelul. „N-am făcut nimic important în modă. Sigur pentru că nu mi-am dorit”

Dacă ar fi să își dea un sfat acum pentru începuturile sale ca fotomodel, la 14 ani, și-ar spune să aibă mai multă încredere în forțele proprii și să accepte criticile publicului, pe considerentul că o persoană publică oricum va fi criticată. S-a declarat o româncă mândră, care-și iubește și promovează țară cu fiecare prilej, îngrijorarea din cei aproape 15 ani de cartieră fiind constantă: să nu facă România de rușine.

Despre cariera sa de fotomodel spune că nu poate fi încadrată ca „modă la un anumit nivel”, cu mențiunea că n-a făcut nimic important în modă. Pentru că nu și-a dorit acest lucru. „Eu nu mi-am dorit să fiu model ci acrtiță. Sunt ani de zile de când nu mai lucrez ca model. Moda m-a adus aici, la film, la visul meu. A fost un mijloc de transport. N-am făcut nimic important în modă. Sigur pentru că nu mi-am dorit”, a menșionat Mădălina Ghenea.

Ea spune că celor din modă le va mulțumi toată viața, chiar dacă pe parcursul carierei sale începute la o vârstă fragedă a avut și foarte multe dezamăgiri, greu de depășit pentru o fată de 14-15 ani. La început de drum, spune Mădălina Ghenie, „ești furat”, apoi înveți ce sunt contractele și să își ei avocat.

IMG_3324

Mădălina Ghenea: „Cum a început această călătorie? Jucam baschet la școală. Am primit un bilețel  cu un casting pentru o agenție. Am mers mai mult pentru fratele meu ca să vadă fetele frumoase de acolo. Nu mi-a imaginat ;i nimeni nu și-a imaginat că voi ajunge aici. Dar și-au dorit asta pentru mine. La fel cum nu mi-am imaginat nicioadată că voi ajunge să lucrez cu regizori cu premii Oscar. Sunt norocoasă. Cred că mă iubește Dumnezeu. Am și pus foarte multă muncă în acești 15 ani. Ce i-aș spune Mădălinei de acum 15 ani? Să aibă mai mare încredere în ea, cu siguranță. Ce am învățat este că părerea publicului e importantă, dar până la urmă toată lumea te va critica, trebuie să accepți și criticile. La început a fost modelingul. Au fost momente foarte dificie. Am reușit să trec peste ele pentru că am niște rădăcini puternice. O prietenie cu părinții mei, am vb mereu cu ei. Chiar dacă eram la distanță, în altă țară. Familia e familie. Asta m-a ținut pe mine, cred, cu picioarele pe pământ, să mă întorc acasă să vorbesc cu ai mei. Să nu fac România de rușine. Chiar îmi iubesc țara. Am încercat să promovez România cu fiecare ocazie pe care am avut-o. Am prezentat Festivalul de la Sanremo, am vorbit de România.  Am fost la Cannes la conferința de presă a filmului Tinerețe a lui Paolo Sorrentino, am purtat ia românească. Dacă sunt întrebată unde mă simt cel mai bine de pe lumea asta, acasă mă simt cel mai bine. Acesta e răspunsul meu. Eu îmi iubesc țara foarte mult. Sunt mândră că sunt românca, sunt mândră de românii mei. Am prieteni români în afară. Promovez artiștii români. Încerc să-i aduc pe platorurile de filmare sau la toate proiectele pe care le am”.

Cum a apărut actrița 

Saltul de la modeling la actorie nu s-a legat de apariția sa în videoclipul cunoscutului artist italian Eros Ramazzoti. „Videoclipul cu Eros l-am făcut în 2006-2007, acum 10 ani. Am început visul meu pentru că așa îmi place să-l numesc acum 5 ani”, a spus Ghenea. După ce a participat ca model aflat în contract cu o companie de telefonie mobilă, la Festivalul de Film de la Ischia – Italia.

MG: „L-am cunosctu pe Paul Haggis, un regizor care e implicat într-o fundație, Artiști pentru pace și justiție, implicați în acțiuni caritabile în Haiti, la Festivalul de Film de la Ischis. Aveam un contract cu o companie de telefonie mobilă care erau spornsori ai Festivalului și am participat ca să dau în premiu. Acolo a început totul pentru mine. Anul acesta în iulie mă întorc la Festivalul de la Ischis cu primul rol principal pe care abia aștept să-l aduc și în România. E în filmul Smittsen! a lui Barry Morrow, cunoscut pentru filmul Rain Man. Acolo a început tot. Cum am prins curaj să fac ac meserie, cum mi s-au dat aripi, e o poveste poate un pic greu de grezut. Paul Haggis mi-a povestit de asociație și am mers în Haiti, am vizitat spitalele din Port-Au-Prince. Dar am fost și la Institutul de Cinema și audio. de acolo. Știu că am fost criticată că am fost în această țară și m-am dedicat acestei cauze a copiilor din Haiti cauze. Lumea a spus că de ce te-ai implicat în această cauză și n-ai făcut nimic în România.  Dar cei de acolo sunt atât de săraci că n-au bani să-și înmormânteze copiii. E macabru ce spun, groaznic, oribil! Lucrurile pe care le-am văzut au rămas în sufletul meu. Dar în acea sărăcie lucie și în acea mizerie există acest Institut de cinema și oameni care au un talent, mândri și atât de sigur pe ei. Acolo am învățat această lectie cu hai să încep. Chiar dacă sunt din România și e greu și agenții n-au crezut în mine și toată lumea mi-a spus că tu nu o să faci niciodată un film pentru că esti din România și ai un accent. Tu ești o fată drăguță care vine din modă și nu o să te bage nimeni în seamnă – așa mi-au spus. Acolo am prins curaj, aripi, acolo mă întorc de câteva ori pe an. Vin actori ca Ben Stiller sau Sean Penn care dau lectii și ajută artiștii. Pot să spun că și eu am primit o lectie de la copiii talentați. Acesta a fost switch-ul, schimbarea care m-a îndreptat spre actorie”

sursa foto: captură eclujeanul.ro

sursa foto: captură eclujeanul.ro

Eticheta de nouă Sophia Loren pusă de presa italiană

Singurul lucru pe care crede îl are în comun cu Sophia Loren, căreia la Gala de premiere TIFF i-a înmânat un premiu pentru întreaga cartieră, e faptul că, la fel la marea divă a cinematografiei mondiale, a plecat de acasă la 14 ani ca să lucreze ca model.

MG: „E mult prea mult să fii comparată cu asemenea minune, zeiță, cum am numit-o. E exagerat. Mi-e greu să găsesc un artist complex, complet ca ea, care a îmbrățișat și dramaticul și comicul. Un artist care a schimbat suflete și destine. O sursă de inspirație care a schimbat și sufletul meu”

Roluri și personaje. Primul mesaj pe care a reușit să-l impună pentru public prin filmul lui Sorentino

Despre cariera sa nu știe sigur dacă o poate numic chiar cartieră, însă spune că fiecare rol, fie și de 2 secude pe care l-a avut în filme ascunde multă muncă și efort. Mădălina Ghenea spune că a reușit chiar să primească mai mult spațiu în filmul lui Sorrentino ca Miss Univers, după ce a creat un personaj așa cum a dorit ea, nu unul gol cum a cerut Sorrentino la casting. Miss Univers din Tinerețe a lui Paolo Sorrentino era frumoasă și proastă. Inițial Sorrentino mi-a cerut la prima probă să interpretez un personaj gol și am ales să fac excat opusul, deși mi s-a dat o scenă pe care trebuia să o respect am spus: această femeie nu e proastă. Pentru mine este foarte important mesajul transmis de acest personaj, pentru fete, pentru femei. Acea femeie are ceva de spus, are suflet, nu e goală. Când m-am întors la a patra probă, i-a plăcut personajul și mi-a dat mai mult spațiu în film”, a explicat Ghenea.

 

MG: „Pot să spun că am avut mai multe șanse mici. Sorrentino mi-a dat una. De acum eu trebuie să nu dezamagesc. M-a ajutat enorm. E cel mai important pas din cariera mea, dacă o pot numi așa. Toate rolurile s-au lăsat așteptate. Și pentru Zoolander avem o obsesie. Am dat cinci probe. Eram în Cuba in vacanță și m-am întors la Roma, unde Ben Stiller dădea probe. Niciodată aceste producții nu îți plătesc biletul de avion. La fel a fost și cu filmul lui Paolo Sorentino, Tinerețe. Eram în Noua Zeelandă și am zburat 25 de ore ca să ajung la Roma să dau probe. În Zoolander sunt pentru 2 secunde în film. Și pentru câteva secunde e importat, sunt și alți actori importanți. Susan Sarandon, Justin Bieber sau Madonna, a meritat și așa. Cred că trebuie să te îndrăgostești de personaj, fie dramatic sau comic. Eu m-am indrăgostit de fiecare personaj, fie el mic, i-am construit o poveste. Mi-e greu să aleg, între proiecte europene și americare. Nu exclud nimic, chiar îmi doresc foarte mult să am un proiect și aici, acasă. Doamne ajută!”

Despre marii actori din producția lui Sorrentino spune că au vorbit foarte frumos și au incus-o și pe ea în laudele pentru colaborarea și prieteniile de pe platorul de filmare. Despre agenți, spune că a lucrat cu foarte mulți, pentru că unii nu acceptau că nu își dorește bani, ci proiecte de nișă, nu filme comerciale sau seriale. „Pentru Tinerețe nu am câștigat mai nimic financiar. Cred că nu-urile sunt mai inportante decât da-urile și credeți-mă este foarte greu să spui nu la bani. Eu nu vreau să fac seriale. Vreu proiecte de nisă. Și e foarte greu să găsești un agent care să creadă în tine. Am o agentă în Italia și un agent în State. Lucrez cu stiliștii lui Jane Fonda. Toți cei cu care am jucat m-au luat sub aripă și au vorbit despre mine atât de frumos, mi-au prezentat agenți și oameni cu care lucrează”, a completat Ghenea.

13392236_10155042684258747_9073542244614437058_o

Ultimul film cu rol principal

Mădălina Ghenea spune că e la primul rol principal într-un film, Smitten! care se va lansa cel mai probabil în 2017, dar despre care spune că i-ar plăcea să ruleze la TIFF, anul următor.

„Smitten! se numește ultimul meu film. Regizorul Barry Morrow– cunoscut pentru Rain Man mi-a dat scenariul. De exemplu la Zoolander și la Tinerețe nu l-am primit, a trebui să ghicesc personajul. M-am îndrăgostit de personaj. Am filmat în munți, la fel ca în Tinerețe. E cumva un spațiu care imi aduce noroc, apoi am filmat la Roma, o lună în China. E un personaj apropiat de copilăria mea. Bunica mea în film e Angela Molina pe care o cunosteti probabil din filmele Almodovar. S-a format o familie pe platourile de filmare. Doamne, cât am plâns când ne-am despărțit. Am un restaurant în film. Unul dintre personaje este o vacă. Iubesc foarte tare animalele, am în film o căruță, cai, vaca care are si un nume. Mama mea e de meserie veterinar și eu iubesc animalele și cumva am simțit că m-au intors in copilărie. Nu pot spune foarte mult despre film. Poate îl vom vedea împreună la TIFF anul urmator. Avem o mica premieră, 10 minute de prezentare a filmului la Festivalul de la Ischia de anul acesta. Acum filmul e la montaj”.

Relația cu tabloidele

Întrebată despre relația cu presa tabloidă, spune că cu cea internațională are o relație bună, în schimb problema o reprezintă presa din România, pentru că părinții săi o citesc și suferă când apar neadevăruri.

„Nu pot să trăiesc pe sub pământ. Nu pot să nu vorbesc cu o persoană la un eveniment și să impiedic apoi să se scrie că am o relație cu ea. Nici că am primit roluri pentru că am fost cu…, nici pentru că se va mai scrie că trebuie să fii proastă și urâtă și cea mai cea. E ok. Accept, am semnat pentru asta, nu cred că pot schimba sau face să dispară lucrurile astea”

Unde e Acasă

Acasă e în România, locul de schimbat bagajul. „Sunt cu o valiză de 14 ani, din hotel în aeroport. Locuiesc într-o valiză”, a mărturisit artista.

Cum e lumea starurilor

Plină de măști. „Eu nu port o mască. La început așa mi s-a părut să trebuie, să pozezi în omul perfect”

Cum rămâne ea însăși

„Vizitând pe alții fără măști” în Haiti. Artista a mărturisit chiar că a inițiat demersurile să adopte o fetiță de acolo. „E un proces foarte complicat, care te consumă psihic enorm”, a completat.

A spus chiar că a reușit să-l convingă și pe Ronaldo să joace într-un clip pentru o cauză a copiilor din Haiti și să stea 4 ore pe platoul de filmare.

După discuțiile cu fanii Mădălina a fost răbdătoare și și-a făcut fotografii cu cei care au solicitat-o.

IMG_3327

IMG_3332

 13323564_10155042645628747_6922996338415047436_o

13320849_10155042642868747_4142046310627559798_o

13323673_10155042643608747_3906820078805362922_o

13346322_10155042640828747_2672771283134344302_o

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare