Închide

La pompieri ca la muzeu: sediul ISU Cluj se deschide azi, anual e vizitat de 15.000

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 13, 2017 0 1334

Vii la pompieri ca la muzeu: sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Cluj e vizitat anual de nu mai puțin de 15.000 de persoane. Azi e o zi mai specială, marți 13, iar cu ocazia asta pompierii clujeni anunță că-i așteaptă pe vizitatori la sediile sale – cel județean e în Cluj-Napoca – pentru a le prezenta echipamentele și activitatea.

Ca să ajungi să vizitezi sediul ISU Cluj, care e instituție militarizată, trebuie să te legitimezi la intrare; aceasta nu împiedică însă grupuri de vizitatori, covârșitoarea majoritate elevi cu profesori și părinți, să se înscrie cu sutele ca să vadă activitatea pompierilor; în curtea instituției găsiți autospecialele de stingere a incendiilor și ambulanțele SMURD care traversează orașul cu girofarele, dar și alte echipamente – între altele, aici găsiți adevărate relicve vechi de două sau trei decenii, care sunt și acum funcționale, cu toate că, spune purtătorul de cuvânt Andrei Biriș, „e o adevărată provocare pentru noi să le întreținem”.

De fiecare dată când ziua de 13 a lunii cade într-o zi de marți, o mare superstiție în popor, pompierii anunță că-și deschid porțile pentru vizitatori, ca să le arate că „ghinionul poate fi spart”. „Ceea ce reprezintă ziua de azi e ziua informării preventive. Noi ne dorim așa cum facem cu fiecare oportunitate să ne apropiem de cetățean. suntem deschiși, suntem parte a unei comunități foarte mari și nu era de ajuns o singură zi pentru a manifesta această deschidere, dar dorim să o marcăm și amintim încă o dată cetățenilor că ne dorim să fie aproape de noi”, declamă purtătorul de cuvânt Andrei Biriș.

ISU Cluj funcționează în regim militar: aceasta înseamnă între altele că orice vizitator e legitimat la intrare și notat într-un catastif. Nu e o măsură ce descurajează vizitatorii? „În ce priește respectarea regulilor de acces, ele se respectă în continuare. Suntem o unitate operativă iar pentru aceasta, chiar dacă există o dorință și ne manifestăm deschiderea, pentru a ne păstra operativitatea există oricum reguli suplimentare, nu doar de acces, iar vizitatorii sunt instruiți: dacă pornesc autospecialele, grupul se retrage într-o anumită parte a curții”, spune el.

Pompierii sunt vizitați în fiecare an de 15.000 de persoane – plus alte 5.000 la diverse activități pe care le organizează în afara sediilor, cum a fost în acest weekend în parcul central din Cluj-Napoca. În total – 20.000, număr ce rivalizează cu muzeele din oraș.

Ca notă suplimentară, pompierii anunță că anual în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuințe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc și aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuințe sunt coșul de fum defect sau necurățat — 31%, instalații electrice defecte sau improvizate — 21%, fumatul și focul deschis—14% și mijloacele de încălzire — 13%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare