Închide

L-a făcut de rușine! Funcționarul pus arhitect-șef de primarul Boc a picat concursul

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - mai 22, 2017 5 9026

Claudius-Daniel Pop, funcționar la urbanism și fiul unui funcționar cu state vechi în Primăria Cluj, numit anul acesta arhitect-șef interimar de către primarul Emil Boc, a participat recent la concursul organizat la București pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului de arhitect-șef în fruntea Direcției de Urbanism. Din păcate, Pop nu a trecut de proba scrisă, reușind să ia doar nota 5 și a picat acest concurs. Oficialii primăriei spun însă că i se va mai da o șansă. Pop n-a fost revocat din funcția interimară și mai poate participa la următorul concurs, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Primarul Emil Boc a tot promis că vor angaja un arhitect-șef cu acte în regulă de la plecarea în 2006 a lui Adrian Iancu din primărie. Iancu a fost timp de doi ani arhitect şef, din care unul prin concurs. De atunci, administraţia locală clujeană a avut doar arhitecţi-şefi “de împrumut”. Chiar dacă Iancu a demisionat din funcţie, el a rămas consultant al primăriei, membru în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU). După plecarea lui Iancu, interimatul la urbanism a fost asigurat de Corina Ciuban, în prezent şefă a Direcţiei de Urbanism, prin concurs. Ciuban a ţinut locul arhitectului şef până în 2009 când, la insistenţele fostului primar, Sorin Apostu, arhitecta Ligia Subțirică care activa la fel ca Iancu în CTATU, în calitate de consultant, a acceptat să preia postul de arhitect-șef la Cluj-Napoca. Subţirică nu excludea posibilitatea de a prelua funcţia de arhitect-şef al municipiului pe o perioadă nedeterminată, prin participarea la un eventual concurs, având în vedere că la vremea respectivă a fost transferată de la Inspectoratul de Stat în Construcţii doar pentru un an. A rămas, în aceleaşi condiţii, să lucreze în primărie. Până în 2017, Subțirică a fost arhitect-șef fără concurs. Din 2017 lucrează tot la Direcția de Urbanism și are titulatura de arhitect-expert. E în același timp și pensionară. În cei opt ani la Primăriei, Subțirică a apărut angajată fie pe cabinetul primarului, dar chiar și la Poliția Locală.

Noua lege a urbanismului modificată la finalul lui 2016 impunea Primăriei să lanseze acest concurs în maxim 6 luni, dacă nu are arhitect-șef angajat prin concurs. Până la adjudecare concursului, potrivit legii, frâiele urbanismului puteau fi coordonate de un funcționat public cu studii de arhitectură sau urbanism. Așa, primarul Emil Boc l-a numit pe Dan-Claudius Pop, un “băiat tânăr, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul” angajat ca inspector principal la Serviciul de Autorizări din cadrul Direcției de Urbanism a primărie care întrunește condițiile cerute de noua legislație. Pop este și fiul unui angajat cu state vechi de la Direcția Tehnică a Primăriei, Titus Pop, acest activând la Serviciul de Investiții, ca referent de specialitate.

Concursul pentru ocuparea postului de arhitect-șef a fost organizat la începutul lunii mai la București, în cadrul Agenției Naționale pentru Funcționari Publici. Aceasta fiind și motivul pentru care oficialii primăriei au spus public că totul va fi transparent și corect.

Claudius-Daniel Pop are 35 de ani și a candidat singur pentru postul de arhitect-șef la Direcția de Urbanism a primăriei Cluj. Cu toate acestea a reușit să obțină la proba scrisă doar 54,4 puncte din 100 și a fost respins. Așa că proba de interviu nici măcar nu s-a mai ținut.

În plus, trebuie precizat că pentru poziția de arhitect-șef Primăria din Cluj a cerut doar 3 ani de experiență pe o funcție publică.

Întrebat de Actualdecluj.ro despre concurs, Claudius-Daniel Pop s-a făcut că nu pricepe întrebarea și a mormăit, „nu acuma”, ferindu-și privirea.

În schimb, viceprimarul Dan Tarcea a menționat că i s-a dat o șansă, însă, deși avea potențial, nu a pus mâna pe carte, n-a învățat și a picat. „Va învăța data următoare mai mult și poate va lua concursul. Noi, ce să-i facem daca n-a promovat?!”, a spus Tarcea.

sursa: anfp.ro

Pățania de la primăria Cluj unde Claudius-Daniel Pop, descris drept un “băiat tânăr, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul” nu a reușit decât să obțină nota 5 la concursul pentru ocuparea postului de arhitect-șef mai are un corespondent la nivel local.

Un caz celebru de director care a reușit performanța să pice de două ori un concurs, deși candida singur pe post, a fost cel a fostului consilier local PSD Ovidiu Chifor. El a reușit abia din a treia încercare să ocupe postul de șef al Direcției de Tineret și Sport din Cluj, rezervat politic.

Mai trebuie spus că ordonanța de urgență nr. 100/2016 (care a modificat  Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, precum și a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dar și cea care a adus modificările noi privind arhitecții-șefi) a fost abrogată. Aceasta a fost în vigoare  de la 27 decembrie 2016 până la 04 mai 2017.

Așa, primăria este salvată și poate să-l păstreze pe Claudiul-Daniel Pop ca arhitect-șef chiar dacă este de nota 5. Oricum, legea privind funcționarii publici dă dreptul prelungirii mandatului acestuia de interimar în fruntea Direcției de Urbanism a Primăriei Cluj, ca arhitect-șef. Acesta poate sta și 9 luni ca arhitect-șef fără concurs.

Oricum, după cum au spus oficialii primăriei, în perioada următoare va mai fi lansat un concurs pentru ocuparea postului de arhitect-șef. Analizând situația din județ, prea puțini arhitecți se înghesuiesc să preia frâiele Direcțiilor de Urbanism din primării. La Câmpia Turzii, spre exemplu, s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului de arhitect-șef la începutul acestui an. O arhitectă a luat concursul, însă apoi a plecat din Primăriei.

VEZI ȘI:

Vin schimbările în Urbanism: arhitect-șef nou, Comisie de Urbanism nouă, PUG “corectat”

Cine va fi noul arhitect-șef al orașului – “un băiat tânăr, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul”

 

5 comentarii

  1. Voi nu inteegeti de ce nu a luat examenul , este f f simplu daca il intreba

    Cum se ia spaga pentru o autorizatie de construire
    SAU
    cat se ia spaga pentru un duplex de 6 apartamente si in acte sa fie 10 apartamente

    lua NOTA 10 cu steluta

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.