Închide

Kazahstanul și-a deschis Consulatul onorific la Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 23, 2017 0 1514

La Cluj a fost deschis, astăzi, un nou Consulat, cel al Republicii Kazahstan. Omul de afaceri clujean Ștefan Gadola a preluat mandatul de Consul onorific în prezența ambasadorului Kazahstanului în România, Excelența Sa Daulet Batrashev. Primarul Clujului Emil Boc a apreciat că indiferent de distanțe, Clujul își extinde colaborarea cu țări importante din Europa și nu numai, pentru derularea unor parteneriate strategice, în domeniile IT&C, energie, logistică, produse agroalimentare, servicii medicale, educație, culură și nu numai. Ștefan Gadola a precizat că va depune un efort considerabil pentru ca relațiile României cu Kazahstan să se îmbunătățească semnificativ,  mai ales că această țară are în acest moment un potențial imens de dezvoltare. La ceremonia de înmânare a titlului de Consul Onorific a participat și rectorul Universității Babeș Bolyai Cluj, Ioan Aurel Pop, care a relatat că are o strânsă colaborare cu Universitatea din Astana, și că tot mai mulți studenți kazahi vin să studieze la Cluj, prin intermediul unor programe universitare.

Primăria Cluj Napoca a semnat și un protocol de înfrățire cu orașul Karaganda, capitala administrativă a provinciei cu același nume, considerată drept cel mai mare centru industrial, științific și cultural al țării.

„Kazahstanul nu înseamnă doar bogăţii naturale sau stepa, ci şi o mare moştenire lăsată umanităţii, de la provenienţa banalului măr până la zborurile cosmice lansate de la Baikonur. Lumea modernă beneficiază astăzi din plin de pe urma Kazahstanului fără să ştie. Dacă petrolul sau uraniul sunt văzute drept principalele lucruri pe care Kazahstanul le oferă lumii, există şi surprize. De pildă, cred că puțină lume știe că în Kazahstan sunt, oficial, 21.000 de români. Neoficial ar fi chiar 40.000 de mii. Kazahstanul este cel mai mare producător mondial de uraniu. Statul asiatic deţine 12% din rezervele mondiale şi 36% din producţia planetară”, a comentat Gadola (foto jos). Omul de afaceri este asociat în echipa care a pus bazele Energobit, una dintre celei mai importante companii producătoare de sisteme de energie din România.

Kazahstanul nu se oprește aici, spune ambasadorul Daulet Batrashev

Kazahii se află în plină dezvoltare, se reformează politic și își modernizează economia – a relatat ambasadorul  Daulet Batrashev. ”Pe termen mediu și lung, Kazahstanul vrea să devine o putere mondială, să intre în top 30 în lume. Procesul de modernizare are obiective clare. Avem definite și sarcinile, prioritățile, respectiv metodele de realizare aferente. În luna aprilie a anului trecut, președintele Nazarbayev a demarat Programul de modernizare a identității Kazahstanului, menit nu să completeze modernizarea politică și economică, ci să-i asigure nucleul.  În discursul său, președintele a subliniat următoarele șase aspecte ale acestui proces de modernizare, atât pentru societate în ansamblul ei, cât și pentru fiecare persoană din Kazahstan care se află în căutarea identității naționale în secolul XXI – competitivitate, pragmatism, păstrarea identității naționale, cultul cunoașterii, dezvoltare evoluționistă și atitudine deschisă”, a spus demnitarul. 

Daulet Batrashev, programul pe care statul asiatic îl propune:

”Competitivitatea

În prezent, nu doar o singură persoană, ci o națiune în general, poate reuși doar prin dezvoltarea propriei competitivități.

Aceasta înseamnă că, din punct de vedere prețuri și calitate, națiunea are ceva de valoare de oferit pe piețele regionale și globale. Nu vorbim doar despre bunuri materiale, ci și despre cunoștințe, servicii, produse intelectuale și, în cele din urmă, calitatea resurselor umane.

Un element unic cu privire la viitor este faptul că succesul unei națiuni se va baza nu pe bogăția sa minerală, ci pe capacitatea fiecărei persoane de a concura cu succes.

Acesta este motivul pentru care fiecare persoană din Kazahstan, dar și națiunea în ansamblu, ar trebui să posede un set de calități care să se potrivească cerințelor secolului XXI. Printre acestea se numără competențele informatice, cunoașterea limbilor străine și deschiderea culturală.

Programul Kazahstanul Digital, programul trilingv, precum și inițiativa culturală și religioasă reprezintă părți din procesul de pregătire a națiunii (și a întregului popor din Kazahstan) pentru viața în secolul XXI. Este cheia competitivității noastre.ț

Pragmatismul

Modernizarea este imposibilă fără capacitatea de a schimba obiceiuri și stereotipuri. De-a lungul istoriei noastre există multe exemple de abordare pragmatică autentică și de succes.

Timp de secole întregi, strămoșii noștri au avut un mod ecologic de viață, care a conservat mediul și resursele sale naturale, folosindu-le într-un mod foarte pragmatic și corect din punct de vedere economic.

Cu toate acestea, doar în câțiva ani la mijlocul secolului trecut, utilizarea irațională a resurselor a dus la dispariția Mării Aral și transformarea a mii de hectare de teren fertil în zone de dezastru ecologic.

În cursul modernizării, ar trebui să ne amintim de abilitățile strămoșilor noștri. Pragmatismul înseamnă cunoașterea exactă a resurselor noastre naționale și personale, utilizarea eficientă a costurilor și capacitatea de a ne planifica viitorul.

Pragmatismul este opusul risipei, aroganței și a unui stil de viață ostentativ. Cultura societății moderne este o cultură a moderației, a prosperității, nu a luxului. Este o cultură a raționalității.

Abilitatea de a trăi rațional, cu accent pe atingerea obiectivelor reale, pe educație, pe un stil de viață sănătos și pe succesul profesional demonstrează pragmatismul din comportamentul nostru.

Acesta este singurul model de succes în lumea modernă. Atunci când o națiune sau un individ nu se concentrează pe obiective practice și concrete, apar ideologii populiste nerealiste, care duc la catastrofă.

Conservarea identității naționale

Conceptul de modernizare spirituală implică schimbări în ceea ce privește comunitatea și cultura colectivă. Există două aspecte.

În primul rând, schimbări în identitatea noastră colectivă.

În al doilea rând, păstrarea nucleului interior al identității noastre naționale, permițând în același timp schimbarea anumitor caracteristici.

Tradițiile și obiceiurile noastre naționale, limba, muzica și literatura, într-un singur cuvânt, spiritul nostru național, ar trebui să rămână cu noi pentru totdeauna.

În același timp însă, modernizarea înseamnă și că anumite obiceiuri învechite ar trebui lăsate în urmă.

Construim o societate meritocratică, în care valoarea fiecărui individ ar trebui să se bazeze pe contribuția sa personală, precum și pe calitățile personale și profesionale. Nepotismul nu-și are loc într-un astfel de sistem, deoarece acesta este modul de a construi o carieră doar într-o societate ratată și subdezvoltată.

Trebuie să înțelegem două reguli de nestrămutat.

Prima. Modernizarea este imposibilă fără păstrarea culturii naționale.

A doua. Pentru a avansa, o națiune trebuie să lase în urmă elementele din trecut care-i împiedică dezvoltarea.

Cultul cunoașterii

Națiunea noastră a fost întotdeauna cunoscută pentru setea ei de cunoaștere.

Am avut multe realizări de la obținerea independenței. Am pregătit zeci de mii de tineri specialiști la cele mai bune universități din lume. La începutul anilor 1990, am pus baza prin Programul de Burse Bolashak și apoi am creat o serie de universități de top, o rețea de școli intelectuale și multe altele.

Cu toate acestea, cultul educației ar trebui să fie universal. Există un motiv foarte clar pentru acest lucru. Datorită revoluției tehnologice, jumătate din profesiile existente vor înceta să existe în deceniile următoare.

Numai persoanele cu studii superioare, care au capacitatea de a-și schimba cariera, vor putea trăi cu succes în astfel de condiții.

Acesta este motivul pentru care, azi, Kazahstan se numără printre țările dezvoltate care investesc masiv în educație.

Dezvoltarea evoluționistă, nu revoluționară a Kazahstanului

Anul acesta se împlinesc 100 de ani din octombrie 1917, când au avut loc schimbări radicale în zone extinse ale Eurasiei. Întreg secolul XX a fost marcat de revolte.

Cea mai mare parte a lecțiilor secolului al XX-lea au fost tragice pentru poporul nostru.

În primul rând, calea naturală a dezvoltării națiunii a fost întreruptă și au fost impuse forme străine de organizare socială.

În al doilea rând, demografia noastră a suferit un prejudiciu teribil, iar consecințele acestui fapt au afectat națiunea de-a lungul întregului secol.

În al treilea rând, limba și cultura kazahă au fost aproape pierdute.

În al patrulea rând, suprafețe mari din multe regiuni au fost transformate în zone de dezastru ecologic.

Desigur, istoria nu este doar în alb și negru. Secolul al XX-lea a adus, de asemenea, evoluții în dezvoltarea Kazahstanului. Am fost martorii industrializării, creării unei infrastructuri sociale și industriale, precum și formării unei noi intelectualități.

Lecțiile istoriei trebuie înțelese într-o manieră foarte clară. Epoca revoluțiilor nu s-a terminat. Deși acestea au suferit schimbări mari de formă și conținut, istoria recentă ne spune, direct și fără echivoc, că doar dezvoltarea evoluționistă oferă națiunilor o șansă la prosperitate. În caz contrar, ne vom regăsi din nou în capcana istoriei.

Dezvoltarea evoluționistă, ca principiu ideologic, ar trebui să fie unul dintre obiectivele de referință la nivel individual pentru fiecare persoană din Kazahstan.

Atitudinea deschisă

Întâmpinăm multe probleme deoarece, în timp ce lumea largă se schimbă rapid, soluțiile găsite rămân limitate în interiorul granițelor noastre.

A avea o atitudine deschisă presupune trei aspecte principale.

În primul rând, înțelegerea a ceea ce se întâmplă în lume, în jurul țării noastre și în partea de planetă în care locuim.

În al doilea rând, înseamnă să fim deschiși la schimbările aduse de revoluția tehnologică. În zece ani, aceasta va transforma multe aspecte ale vieții noastre – munca, timpul liber, căminele noastre și căile de comunicare. Trebuie să fim pregătiți pentru asta.

În al treilea rând, abilitatea de a accepta și de a învăța din experiența altor persoane și țări. Cele două mari națiuni asiatice, Japonia și China, sunt cele mai bune exemple ale acestei abordări.

A fi deschis celor mai bune practici este cheia succesului și una dintre caracteristicile unei atitudini deschise.

Președintele Nazarbayev a descris planurile de viitor ale națiunii, menționând câteva proiecte concrete care urmează a fi demarate în anii ce vin.

În primul rând, este necesar să începem să lucrăm la o tranziție treptată a limbii kazahe spre alfabetul latin. Acest aspect trebuie tratat cu mare atenție și delicatețe, necesitând o abordare constantă și etapizată. Ne pregătim cu grijă de acest lucru încă de la independență.

În decembrie 2012, în discursul său anual privind starea națiunii, intitulat „Kazahstan – 2050”, președintele Nazarbayev a spus că trebuie să începem modificarea alfabetului nostru în cel latin, începând cu anul 2025.

Aceasta înseamnă că trebuie să facem trecerea la alfabetul latin în toate sferele.

Cu alte cuvinte, din 2025, vom începe să publicăm fluxuri de lucru, reviste, manuale și orice altceva în alfabetul latin.

Iar pregătirea pentru această tranziție, care își are propria logică extrem de puternică, trebuie să înceapă de acum.

Este o schimbare determinată de cerințele specifice ale mediului tehnologic modern, ale comunicațiilor, științelor și educației din secolul XXI.

Până la sfârșitul anului 2017, cu ajutorul oamenilor de știință și al publicului larg, este necesară adoptarea unei singure versiuni standard a noului alfabet kazah. În 2018, ar trebui să începem instruirea pentru predarea noului alfabet și pregătirea manualelor pentru ciclul gimnazial.

În următorii doi ani, vom efectua munca organizatorică și metodologică necesară.

În cursul perioadei de adaptare, alfabetul chirilic va fi de asemenea aplicabil pentru o anumită perioadă de timp.

Cel de-al doilea proiect concret constă în traducerea în limba kazahă, în anii următori, a celor mai bune 100 de manuale din lume despre științe umane, pentru a permite tinerilor noștri să acceseze cu ușurință cunoștințele. Aceste manuale ar trebui folosite pentru a educa studenții noștri în anul școlar 2018/2019.

În aceste scop, pe baza structurilor de traducere deja existente, a fost înființat un Birou Național de Traduceri neguvernamental.

Realizarea acestor obiective va oferi un nivel de educație de o calitate diferită pentru sute de mii de studenți și-i va pregăti să concureze la nivel mondial în sfera cunoștințelor.

În al treilea rând, patriotismul începe cu dragostea pentru pământ, sat, oraș, regiune, cu dragostea pentru o mică patrie. Prin urmare, președintele Nazarbayev a propus programul „Tugan Zher” („Patria”), care poate fi ușor tradus într-un cadru mai larg – „Tugan El” („Țara natală”).

Programul va acoperi următoarele aspecte:

  • Studierea aprofundată a înțelepciunii tradiționale locale în domeniul educației, ecologie și amenajarea siturilor, studiul istoriei regionale, restaurarea monumentelor culturale și istorice și a siturilor culturale de importanță locală.

  • În al doilea rând, va ajuta oamenii de afaceri, persoanele oficiale, reprezentanții intelectualității și tinerii care, după ce s-au mutat în alte regiuni ale țării, vor dori să-și sprijine mica patrie.

  • În al treilea rând, autoritățile locale trebuie să abordeze în mod sistematic și organizat programul Tugan Zher. Se impune o abordare echilibrată și o înțelegere atentă. Ar trebui să găsim forme diferite de sprijin și respect social, care să contribuie la mica patrie, inclusiv un mecanism de susținere prin sponsori.

Pe scurt, programul Tugan Zher va servi drept un fundament adevărat pentru patriotismul nostru național.

În al patrulea rând, împreună cu proiectul Tugan Zher, care vizează căminele, facilitățile și așezările locale, ar trebui să consolidăm inițiativele de protejare a locurilor noastre naționale sfinte, un alt domeniu prioritar pentru cetățenii noștri.

Acest lucru se poate realiza printr-un proiect intitulat „Locuri sfinte ale Kazahstanului” sau „Geografia sacră a Kazahstanului”, așa cum îl numesc oamenii de știință. Nu este vorba doar despre restaurarea monumentelor, clădirilor și construcțiilor.

Scopul este de a uni, în conștiința națională, monumentele care înconjoară Ulytau și Mausoleul lui Khoja Ahmed Yassawi, monumentele vechi ale mormintelor Taraz și Beket Ata, componentele antice ale Kazahstanului de Est și locurile sacre ale Zhetysu (Semirechye), precum și multe alte locuri. Toate acestea contribuie la formarea identității noastre naționale.

Centura culturală și geografică a locurilor sfinte din Kazahstan reprezintă o protecție simbolică a națiunii și este o sursă de mândrie care ne leagă, într-un mod invizibil, de-a lungul secolelor.

Este un element cheie al identității noastre naționale, motiv pentru care ar trebui să dezvoltăm și să implementăm un astfel de proiect, pentru prima dată în istoria noastră.

Guvernul Kazahstanului urmează să dezvolte acest proiect în decurs de un an.

În al cincilea rând, competitivitatea în lumea modernă și competitivitatea culturilor. Hollywoodul a jucat un rol major în asigurarea succesului S.U.A. în timpul „războiului rece”. Dacă vrem să fim o națiune cu un loc unic pe harta lumii în secolul 21, ar trebui să punem în aplicare încă un proiect – Cultura modernă kazahă la nivel global.

Avem nevoie ca lumea să știe despre noi, nu doar ca urmare a resurselor petroliere și a inițiativelor principale de politică externă, ci și datorită realizărilor noastre culturale.

Acest proiect se va concentra pe următoarele:

  • o abordare țintită, pentru a face mai cunoscută cultura noastră internă în cele șase limbi ale ONU: engleză, rusă, chineză, spaniolă, arabă și franceză.

  • trebuie să folosim metode moderne de prezentare, care depășesc cărțile, folosind cele mai recente canale și tehnici multimedia.

  • ar trebui să existe un sprijin serios din partea statului și o susținere consecventă din partea mediului științific și a cercurilor academice.

Programul va necesita un efort serios și temeinic în vederea selectării celor mai bune contribuții culturale naționale și a le prezenta în mod eficient la nivel internațional.

Aceasta va include lucrări de traducere importante și promovarea realizărilor noastre culturale, inclusiv cărți, spectacole, sculpturi, picturi, compoziții muzicale și descoperiri științifice.

Pentru prima dată, cultura noastră va fi cunoscută pe toate continentele și în cele mai importante limbi.

În al șaselea rând, președintele a propus proiectul „100 de fețe noi ale Kazahstanului”, care va spune povestea celor 25 de ani de independență văzuți prin viața personală a 100 de cetățeni, din regiuni diferite, din grupe de vârstă diferite, cu etnii diferite, fiecare dintre ei având realizări de succes în ultimii 25 de ani. Aceste povești adevărate ale unor oameni obișnuiți vor zugrăvi imaginea Kazahstanului modern. Ele vor aduce în atenția lumii realizările noastre mai mult decât orice statistică.

Un stat și o națiune nu sunt o structură statică, ci un organism viu, în dezvoltare. Pentru a trăi, este nevoie de o capacitate de adaptare semnificativă.

În zorii unei noi ere, Kazahstanul are o șansă istorică unică de a-și construi un viitor mai bun, prin reînnoire și idei noi.

Oamenii din Kazahstan, în special generația tânără, înțeleg importanța modernizării noastre.

În noua realitate, aspirația interioară pentru reînnoire este principiul cheie al dezvoltării noastre. Pentru a supraviețui trebuie sa ne schimbăm.

Cluj-Napoca se va înfrăți cu orașul Karaganda, din Kazahstan, iar ceremonia oficială va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Prilej cu care, la Cluj sosește și ambasadorul Daulet Batrashev.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu