Închide

Jocurile lui Șulea, la fel de murdare precum e și situația gunoiului pe care nu e în stare s-o gestioneze

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 17, 2016 2 1654

Primarul din cea mai mare comună a țării, Florești, Horea Șulea, încearcă un joc politic murdar. De luni de zile el nu reușește să gestioneze problema gunoiului menajer, dând vina inițial pe Prefectură – instituția care a refuzat să-i aprobe propunerile ilegale. Acum aruncă responsabilitatea pe seama consilierilor locali din opoziție (ALDE, PSD, PMP și UDMR).  Șulea i-a acuzat pe consilieri că din pricina lor nu poate fi pusă pe picioare firma de salubritate Quatro Eco Salub, pentru că au refuzat să voteze în favoarea majorării capitalului social. Consilierii locali arată că și ei sunt la fel de afectați de situația gunoiului, dar că nu-și pot permite să voteze fără acte și planuri de management, mai ales că și în anii trecuți au fost forțați să ia decizii dubioase, pentru salvarea firmei de salubritate Quatro Eco Salub, decizii care nu au rezolvat deloc problemele financiare ale firmei, și care nici nu i-au eficientizat activitatea.

Primarul Horia Șulea n-are majoritate în Consiliul Local Florești, iar atitudinea sa nesimțită nu l-a ajutat niciodată să ajungă la un consens/colaborare cu liderii partidelor din opoziție, așa cum s-a întâmplat adesea la Consiliul Județean, de pildă, sau în cadrul altor consilii locale clujene, în care primarii nu dețin majorități, fiind nevoiți să cadă la înțelegeri politice cu cei din opoziție. A trecut anul 2016, dar Șulea n-a găsit o soluție legală și viabilă pentru a rezolva cea mai mare problemă a comunității: deșeurile menajere. În plină campanie electorală a venit cu propunerea majorării capitalului social al firmei de salubritate Quatro Eco Salub (înființată în 2009 cu bani europeni și deținută în coproprietate cu primăriile din Gilău, Căpușu Mare și Măguri Răcătău). Majorarea capitalului social ar fi dus – potivit declarațiilor primarului – la deblocare crizei gunoielor din comună.

Nu este prima oară când Șulea încearcă să forțeze mâna politicienilor, folosindu-se de tensiunea creată în jurul crizei gunoiului. Prin vară, el îl acuza în spațiul public pe prefectul Gheorghe Vușcan de faptul că floreștenii sunt nevoiți să stea săptămâni în șir cu gunoiul neridicat. Miza lui Șulea? Prefectura să se simtă presată și să instituie stare de urgență la nivelul comunei Florești. O astfel de procedură i-ar fi permis primarului să acționeze după bunul plac în procesul de ridicare a gunoiului, fără să mai fie nevoit să respecte normativele de mediu privind colectarea și transportul deșeurilor. Numai că pentru declanșarea stării de urgență sunt prevăzute niște condiții stricte, care nu se pliau pe situația din Florești, motiv pentru care Comitetul pentru Situații de Urgență i-a respins cererea lui Șulea. Acesta, în loc să caute și să aplice soluții legale, a continuat să se joace cu declarații în spațiul public. Mai mult, a trecut la acțiuni diabolice. Locuitorii din comună au semnalat că o parte din camioanele firmei de salubritate Quatro Eco Salub erau descărcate în Someș. Primăria Florești și-a imaginat că în felul acesta ar putea forța mâna prefectului. Nu a mers, însă. Primăria din Florești a fost și amendată de Agenția de Mediu și somată de Autoritatea de Sănătate Publică să rezolve problema gunoielor care reprezintă un focat de infecție pentru floreșteni.

Din vară și până acum, primarul a adus un director nou la firma de salubritate, pe jurnalistul Florin Otrocol. Șulea i-a legitimat planul lui Otrocol:  transformarea firmei de salubritate din SRL în SA prin capitalizarea acesteia (majorare de capital social). Consiliile locale din Gilău, Căpuș și Măguri Răcătău au fost de acord să aloce bani în acest sens, pe argumentul forțat ca oamenii să nu rămână cu gunoiul neridicat. La Florești, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, consilierii locali din opoziție s-au opus, însă. Iar în prezent, cantități masive de gunoi menajer zac pe străduțele din Florești.

Trei ședințe de Consiliu Local s-au convocat în Florești: una în 6 decembrie (cu Otrocol invitat), una în 9 decembrie (cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare, ședință despre care sursele Actual de Cluj spun că a fost impusă de conducerea PNL Cluj, după un scandal imens la partid în care Șulea a fost somat să rezolve problema ridicării gunoiului din Florești) și una în 13 decembrie, după alegerile parlamentare (tocmai pentru a nu bate la ochi).

La prima ședință, consilierii locali din PSD, ALDE, PMP sau chiar UDMR au refuzat să voteze pentru capitalizare și au cerut acte justificative. A doua ședință nu s-a mai ținut din lipsă de cvorum. La ultima ședință, rezultatul a fost același ca la începutul lunii decembrie.

Prima ședință privind gunoaiele din Florești. Otrocol a vorbit de planuri, primarul a zapat pe telefonul mobil…

Ultima ședință a Consiliul Local Florești: consilierii din opoziție au cerut rapoarte și audit. Primarul i-a acuzat că n-au venit ei cu acte, soluții și un proiect de hotărâre, imputându-le că ei sunt, de fapt, proprietarii firmei. 

După această ultimă ședință, primarul a postat pe Facebook un mesaj prin care i-a acuzat pe consilierii din opoziție că fac jocuri politice și că sunt vinovați pentru că nu se ridică gunoiul din comună.

„Așadar, dragi floreșteni, voi, prin aleșii dvs din Consiliul Local dețineți o firmă. Eu, ca primar, alături de aparatul primarului și de funcționarii publici din cadrul Executivului, am venit cu o soluție de redresare pe termen lung și pe moment a firmei. Soluție viabilă (acceptată de Curtea de Conturi) concretă (proiect de HCL) legală (cu viza de specialitate) și imediată (cerută în 3 rânduri). Soluția a fost respinsă de o parte din ASOCIAȚII FIRMEI (CL Florești, în speța noastră consilierii PSD, ALDE, PMP și 2 consilieri UDMR). Aceștia până acum nu au venit cu altă soluție. Așadar, pentru nelămuriri legate de Quatro Eco Salub, de motivele respingerii soluției Executivului sau legat de alte soluții (viabile, concrete, legale și imediate) vă rog a lua legătura cu aleșii dvs, consilierii locali din Consiliul Local Florești, în special cei care au considerat, din motive știute de ei, că soluția propusă de executiv nu este bună. Probabil ei au alte soluții viabile, concrete, legale și imediate, soluții pe care apoi să le pună în aplicare administratorul firmei și directorul firmei. Care soluții le au ?! Eu nu știu! Poate le aflați voi ! Poate aflați si ce au ei de gând cu firma la care sunt asociați. Firmă care prestează la nivelul comunei Florești serviciile de salubritate. Cum să aflați ? Via Facebook, via telefon, via o vizită la sediul lor de partid, via o discuție face to face. Executivul Comunei Florești, adică Primăria și primarul, va continua mai departe, în limitele LEGII, să asigure o funcționare cât mai propice a firmei unde asociat este și CONSILIUL LOCAL FLOREȘTI”, e mesajul lui Șulea.

Contactați de Actualdecluj.ro, consilierii locali indicați de primar spun că ceea ce face primarul este inadmisibil în condițiile în care ei au cerut de fiecare dată acte justificative, raport de audit, plan de management privind trecutul și viitorul firmei de salubritate, fără să le primească. Când vor sosi respectivele acte și după ce le vor studia, consilierii locali spun că sunt pregătiți să ia o decizie.

„Eu stau la bloc în Florești și sunt direct afectată. Gunoiul la noi este ieșit din ghenă, imediat va ocupa o bandă și trebuie să-l ocolim. Probabil mie nici în 2017 nu mi se va ridica gunoiul deși până la mijlocul străzii a mai intrat mașina. Cât despre activitatea firmei de salubritate sau de măsurile pe care vrea să le ia primarul și ne-a chemat să le votăm, niciodată nu ni s-au pus în față acte, raport de audit, planul acesta secret de management de care ne-a vorbit directorul Florin Otrocol ca să se redreze activitatea. N-am văzut niciun document. Eu sunt la al doilea mandat în Consiliul Local. Și în trecut am mai fost chemați să votăm ca să salvăm această societatea. De atunci tot prost a mers. N-a interesat pe nimeni de recuperarea datoriilor de la asociețiile de proprietari, pe nimeni să plătească datoriile cu depozitatea la Salprest Rampă. Nu este normal ca noi să ni se ceară să votăm acum, iar la anul să ajungem din nou în aceeași situație sau să ajungem noi să fim trași la răspundere legal. Am tot discutat între noi și am venit și noi cu soluții. Am propus să se cumpere mașini noi de către primărie, iar apoi să se dea în gestiune firmei. Am fost refuzați. Firma aceasta, deși este a noastră, nu-și respectă contractul. A primit exclusivitate, dar nu se achită de obligațiile legale față de floreșteni și față de primărie. Nimeni n-a chemat asociațiile restante de proprietari la negocieri, nimeni n-a negociat cu cei de la Salprest. A veni și domnul Otrocol, noul director, și ne-a tot povestit. Noi am spus că suntem de acord să facem firma SA, dar să știm care e viitorul, care e planul secret de management și să-l vedem pe hârtie. Nu e niciun conflict politic, noi ne dorim doar transparență. Eu am fost chiar amenințară și probabil o să mai fiu șantajată ca să mi se forțeze mâna să votez. Chiar cu dosar penal, că aș fi răspunzătoare pentru cazul incendierii gunoiului. Dacă și la noi ar fi concurență la strâns gunoiul, dacă faceam o licitație sau ne îngrijeam de firma asta, nu se ajungeam în această situație. Noi am vorbit și cu primarul Sfîrlea. El a reușit să treacă hotărârea prin Consiliul Local, dar nici el nu este convins că lucrurile sunt în regulă. Ne-a spus că nu va da oricum banii, până nu va fi convins sau până nu vom da și noi”, a atras atenția consilierul local Luisa Oprea de la PSD.

Florentina Vaida de la ALDE a menționat că este la primul mandat în Consiliul Local și că vrea să voteze în cunoștință de cauză în chestiunea legată de transformarea firmei de salubritate în SA, și privind majorarea capitalului social al acesteia. „Ei politizează situația. Noi vrem doar acte, rapoarte cu viză de la specialiști. Asumate pe hârtie, semnate. Firma aceasta a mai avut probleme și anul trecut și vara aceasta și acum. Este simplu, nu ne dorim decât ca lucrurile să funcționeze pe viitor”, a adăugat aceasta.

Consilierul UDMR Szekely Istan a spus că el nu își dorește decât ca problema gunoaielor să fie rezolvată, dar că nu crede că votul său va rezolva problema pe termen mediu și lung. „Firma nu este una serioasă. Nouă ne-ar trebui o firmă seriosă care să ne ofere cel mai bun serviciu și cel mai ieftin. O firmă cum are Clujul, unde nu sunt probleme cu gunoiul ca la noi. Nu știu de ce numai la noi e plin de gunoi. La Gilău nu este gunoi pe stradă. La Căpus s-au luat mașini. Eu nu-s competent pe aceste chestiuni legate de managementul gunoiul însă problema trebuie să se rezolve. Noi, ambii Szekely am fost de acord să capitalizăm firma, dar nu credem că este asta o soluție pe teremen lung. Nu e normal să stăm cu gunoiul în stadă. Ce ne făceam dacă era vară? Era un dezastru”, a spus consilierul UDMR.

Directorul firmei de salubritatea, jurnalistul Florin Otrocol a anunțat că urmează o acțiune de ridicarea gunoiului din Florești (care ar rezolva pe termen scurt situația gunoiului care zace pe stradă) după ce firma a închiriat niște camioane în care să se depoziteze acest gunoi.

Firma Quatro Eco Salub duce în prezent gunoiul din cele patru comune la Oradea, are puține mașini și aproape depășite dar și dificultăți financiare. Are de recuperat datorii de peste 1 milioan de lei de la asociațiile de locatari pentru gunoiul ridicat și are la rândul său datorii, în principal către Salprest Rampă (platforma temporară de stocare din Cluj-Napoca), de peste 600.000 de lei, datorii din pricina cărora cei de aici au refuzat să mai stocheze gunoiul celor din Florești.

 

2 comentarii

  1. ca ce culoare au banii?! Raspuns: nu au ! Sa vina fara numar ! Sa traiasca primarul ca doar pe el nu l-ati intrebat nimic desi l-ati terfelit jegos. Si o mica minciunica. Firma aia de trei lei e detinuta de CONSILIILE LOCALE, nu de PRIMARII ! Si cu PNL, mic amanunt. Dar ce nu conteaza. Cu tot cu gunoaie, nesimtitul de Sulea a spulberat PSD ALDE PMP si vreo 6% peste USR. Banii vorbeste, banii vorbeste ! Sa traiasca nea Jenucu! Amandoi. Unul ca da si voua si lui, unul ca spune.

  2. @Johny good: Sulea l-a numit pe Otrocol director. E direct responsabil. In plus e reprezentantul Primariei Floresti in consiliul de administratie al firmei. Din nou, responsabil. Consiliile locale sunt doar actionari, nu administratori ai firmei.

    Primarul este intrebat, dar nu vorbeste decat cu presa care ii este aservita si pe pagina de Facebook unde sterge toate comentariile care nu ii plac. Unde putem avea un dialog cu el?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare