Închide

Joaca „de-a Dumnezeu” versus „meseria de vecin” în imobiliarele de Cluj. Cetățeni în zona de dezvoltare a orașului: „Soare nu ne putem cumpăra”

ActualitateAdministrațieTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - mart. 25, 2016 0 2589

Șantierul care pregătește „cel mai exclusivist loc din Cluj-Napoca” (potrivit anunțului dezvoltatorului imobiliar) afectează casele din vecinătate, reclamă riveranii. Dacă până acum oamenii spun că au închis ochii, deși li s-au crăpat pereții sau li s-a infundat canalul, anul acesta se declară disperați pentru că viitorul complex Platinia, cu termen de finalizare finalul lui 2016, le-a luat tot soarele. În replică, dezvoltatorii susțin că întreaga construcție respectă un proiect autorizat, care are în spate studii și avize, că investiția crește valoarea zonei și e în acord cu strategia de dezvoltare a orașului.

Ce a autorizat primăria în locul fostului Ursus

Proiectul gândit pentru bucata de teren de pe Calea Mănăştur 2-4 a fost unul dintre ultimele aprobate înainte de intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, pentru care CL şi-a dat votul în aceeaşi şedinţă de final de 2014. Terenul de aproximativ 12.000 mp, parte a fostei platforme a fabricii de bere, a fost achiziționat în același an de Vasile Pușcaș, om de afaceri cu activitate în domeniul salubrității, dar și cu două proiecte imobiliare de mari dimensiuni deja lansate în Cluj-Napoca, ginerele fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus. Proiectul cu indici generoși de construire (Procent de Ocupare a Terenului maxim de 60% și Coeficient de Utilizare a Terenului de 3, conform PUZ), prevede un ansamblu de aproximativ 300 de apartamente, un spațiu comercial de mari dimensiuni, cu terasă și un regim de înălțime de până la șapte etaje, potrivit prezentării din şedinţa Comisiei de Urbanism unde a fost susţinut proiectul. În referatul prezentat în şedinţa de Consiliu Local în care s-a aprobat proiectul se mai precizează şi că zona intersecţiei „va fi marcată” printr-un accent cu regim de înălţime de 11 etaje. În vederea eliberării autorizaţiei de construire, beneficiarul s-a angajat să cedeze terenul pe care s-a angajat să îl rezerve pentru realizarea unei străzi nou propuse. Ansamblul va aduce un mall înspre Calea Mănăștur, include 187 de apartamente în componenta sa rezidențială și încă 120 de apartamente de închiriat (în regim hotelier). Menționăm că proiectul s-a bucurat deja de mare succes pe piață – 87% dintre apartamente sunt vândute, potrivit dezvoltatorilor – cu toate că prețurile nu sunt deloc mici: un apartament de două camere (63,93mp) a costat 75.500 euro, iar unul de 3 camere ajunge la 112.000 de euro.

12735684_939335329455102_441008316_n

Vecinii marelui proiect: „nu avem deloc soare”

„Soțul meu are casa de pe strada Oțetului de 35 de ani. Locuim de mult în ea. Ne învecinam cu Fabrica de Bere, iar acum cu șantierul viitorul complex Platinia. Porcăria mare este că, anul trecut, șantierul nu ne afecta. În decembrie s-a oprit, dar din ianuarie s-au reluat lucrările și s-au pus etaj peste etaj. Noi ne-am dus la arhitecții de la județ și ei ne-au asigurat că nu vom fi afectați. Anul acesta, n-avem deloc soare. Avem în spatele casei un geam cu cărămidă de sticlă amenajat cu acordul vecinului prin care mai intră niște lumină, dar doar într-o cameră. Din câte ne-am interesat pe latura noastră nu s-a făcut niciun studiu de însorire. Primăria ne-a spus că, atunci când era fabrica de bere, eram în aceeași situație. Dar nu este așa. Atunci n-avem probleme, n-am făcut nicio sesizare”, a spus Maria Horvath, unul dintre vecinii de pe strada Oțetului afectați de șantierul complexului Platinia.

12659718_935676706487631_662956065_n

Aceasta a adăugat că blocul care se face este enorm de mare și că nu i se pare normal ca acesta să afecteze în rău vecinătățile. „Au crăpat pereții, a crăpat gresia și la noi și la alții. Astea se mai pot repara și mai închidem ochii. Nu suntem oameni răi. De Crăciun s-a înfundat canalul. Am zis, în regulă, am chemat vidanja, am plătit. Dezvoltatorul, ulterios și-a asmat vina și ne-a dat banii.  Dar, acum, soare nu ne putem cumpăra. Nici el (dezvoltatorul ansamblului – n.red.) nu e Dumnezeu să poată să ne ia soarele. Acum nu avem deloc lumină. Noi putem să rezistăm un an s-au doi în condițiile astea. Pentru un hotel merge, plecăm dimineața la serviciu și ne întoarcem seara. Dar să trăiești acolo toată ziua, nu e sănătos. L-am chemat la noi, să vadă cu ochii lui că nu spunem prostii. A venit și ne-a spus că, dacă vrem soare să mergem să ne plimbăm în parcul central. Acum, ce ne rămâne să facem, să cerem demolarea blocului? Noi nu vrem răul nimănui, dar nici nu putem trăi așa”, a mai spus vecina.

12746310_939335326121769_1733099076_n

Ce spune Primăria

Arhitectul șef al orașului, Ligia Subțirică, spune că documentația de urbanism avizată de primărie conține un studiu de însorire care are avizul favorabil al Direcției de Sănătate Publică. „Studiul de însorire nu se face pe o stradă sau pe alta, ci se face pe toată zona afectată de umbrele viitoarei clădiri. Nu cunoaștem situațiile particulare ale vecinilor, însă având în vedere că DSP-ul a acordat aviz favorabil proiectului, totul pare în regulă”, spune Subțirică.

Cum răspund dezvoltatorii de la Platinia supărărilor din vecini

Constructorii s-au mișcat rapid pe șantierul Platinia, iar în acest an dezvoltatorii se pregătesc să închidă lucrările pentru ansamblul de pe fosta platformă industrială. Și chiar se grăbesc. „Nu e plăcut să ai un șantier de lungă durată în vecinătate, suntem conștienți de asta. Ne mișcăm repede, vrem să terminăm proiectul și zona să arate bine. Înțelegem că un șantier creează deranj. Dar, pe de altă parte, asta face parte din evoluția firească a unui oraș. Această zonă (Calea Mănăștur – Ursus, n.red.) e în dezvoltare. Nu noi am hotărât asta, evoluția e în acord cu ceea ce prevede documentațiile de urbanism. Orice șantier afectează vecinătățile o perioadă de timp, dar apoi zona va arăta foarte bine”,  spune Oana Bănuț, reprezentanta Platinia. În fața plângerilor vecinilor că noua construcție de mari dimensiuni „le ia” soarele, dezvoltatorii menționează că imobilele se ridică cu respectarea unui proiect care are toate avizele necesare. Inclusiv studiul de însorire. „Studiul de însorire e făcut, e un studiu avizat de cei de la Mediu. Normal că pentru vecini situația de acum nu e la fel cu cea de dinaintea începerii șantierului. Înainte aveau un teren gol alături. Au scăpat de Fabrica de Bere, apoi o perioadă au locuit lângă un teren viran. Să se ridice regimul de înălțime e o schimbare. Totuși, suntem în centrul Clujului, sunt zone care trebuie valorificate. Prin această investiție le creștem valoarea proprietăților, aducem o galerie comercială, facem drumul”, a menționat Bănuț. „Vrem să minimizăm impactul șantierului pe cât posibil. S-au făcut studii și s-a documentat zona înainte de începerea lucrărilor. Singura problemă de care știm este că un gard al unui vecin a crăpat. L-am remediat. O parte dintre case erau afectate dinainte să începem noi șantierul, dar dacă se demonstrează că sunt situații în care noi am creat probleme suntem desigur dispuși să le remediem. Să vină să ne semnaleze problema, trimitem și noi specialiștii noștri să vadă despre ce e vorba. Nu vrem să le facem probleme vecinilor”, subliniază Bănuț.

DSC_7257

Vasile Pușcaș: „Meseria de vecin e fantastică la Cluj”

Vasile Pușcaș e însă ceva mai tranșant. În acest caz ar fi vorba de fapt de „șicanare” din partea vecinilor nemulțumiți, care vor să își vândă proprietățile, spune omul de afaceri. „Meseria de vecin e extrem de bine cotată la Cluj. E o meserie fantastică. De când am început lucrările, vecinii ne-au făcut un număr foarte mare de plângeri. Să nu zic sute, dar zeci. Au venit toate organele abilitate să ne verifice și totul e în regulă. Nu am făcut nimic fără documentații bine studiate și suntem în regulă. Ei (vecinii) vor să vândă, să le cumpărăm terenul. Dar noi nu suntem interesați de astfel de imobile, noi cumpărăm proprietăți mari. Dar am zis că îi ajutăm, o să pună Oana pe OLX anunțuri. Cât despre crăpături, acelea existau și înainte să începem noi lucrările, fiind vorba de case vechi. Dar ne-am oferit să intervenim, să dăm cu glet, când începem și noi cu finisajele. Suntem dispuși să facem reparații”, spune Pușcaș. „Cei care se plâng acum că nu au lumină nu au avut nici înainte, din cauza gardului fabricii. Asta nu s-a schimbat cu nimic, ei vor să își vândă casa. Din punct de vedere imobiliar, valoarea proprietăților nu scade. Noi aducem servicii în zonă. Am vorbit cu vecinii, ne întâlnim, discutăm civilizat și apoi ei fac plângeri. Nu prea înțeleg abordarea aceasta. Au venit în control toate instituțiile; ceea ce, desigur, e normal. Dar noi respectăm proiectul. Am respectat la milimetru până și poziția macaralei pe șantier”, susține Pușcaș.

12659635_935676773154291_310026807_n

Verificări pentru o acțiune în instanță

Situația nefericită reclamată de vecinii ansamblului Platinia a ajuns și la Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului care a spus că va analiza posibilitatea pornirii unei acțiuni în instanță. „Vecinii au reclamat faptul că le-au au crăpat pereții caselor din cauza lucrărilor la noul proiect, iar unii dintre ei au rămas complet fără lumina soarelui. Oamenii au adresat sesizări și primăriei, însă răspunsul a fost că se respectă autorizația și că există studiu de însorire, în caz de nemulțumiri vecinii sunt îndemnați să se adreseze instanțelor de judecată. Dezvoltatorul proiectului a promis inițial că va remedia toate pagubele produse la casele vecinilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. La solicitarea unei familii afectate, a vizitat chiar și casa acestora și a constatat că soarele nu mai ajunge deloc acolo, sugerând că, dacă au nevoie de soare, să mearga în parcul central, pentru că acolo este soare pentru toată lumea. Din verificările făcute până acum, constatăm că există studiu de însorire doar pentru o parte din imobilele afectate, iar cele care sunt cel mai grav afectate au fost omise .Cazul este in atenția asociației și vom reveni cu detalii”, au informat reprezentanții Asociației.

Vecinii s-au plâns de construcția „mamut” încă dinainte de autorizare

Firmele Drusal și Florisal și-au asumat, printr-o declarație, un agajament pentru respectarea a 3 obiective: dezlipirea și realizarea drumului de legătură între strada Oțetului și Calea Mănăștur, la stadiul de strat de uzură, concomitent cu donarea sa primăriei clujene, după realizare, la un profil de 14 metri. Înainte de a fi avizat proiectul de către Consiliul Local (la ședința din 22 decembrie 2014), proiectul a fost supus consultării publicului, cu dată de dezbatere 30 septembrie. Potrivit raportului de consultare a publicului, au fost notificați 35 de vecini de pe străzile Calea Moților, În jurul lacului și Berăriei, plus Direcția de Patrimoniu a primăriei. De pe strada Oțetului n-au existat vecini pe lista de consultare. Printre obiecțiile vecinilor a fost și cea legată de înălțimea viitorului complex. „Prin înălțimea medie și accente înalte, niciun om de bună credință nu poate înțelege că ar fi vorba despre o construcție mamut cu 9 niveluri supraterane, practic 10 niveluri, numai parterul și mezinul însumând 10 metri pe înălțime, dar și cu o desfășurare în plan pe o lungime de aproximativ 60-70 de metri, ocupând tot frontul sudic al prelungirii străzii În Jurul Lacului”, arătau unii dintre vecinii consultați. De asemenea, se semnala faptul că construcția este mult prea înaltă și nu respectă distanțele și retragerile față de vecinătăți, că va genera trafic și probleme în zonă. Chiar un alt vecin a menționat că, pe viitor, la demararea șantierului, vor crăpa pereții caselor din vecinătate. Proiectanții au răspuns fiecărei obiecții în parte, menționând că respectă distanțele, că nu este vorba despre o construcție „mamut”, ci de una cu accente înalte, potrivit normativelor, că s-au mai făcut ajustări pe planșe și că propunerea are în spate studii serioase din care rezultă că nu va prejudicia vecinătățile și nici nu va aglomera zona.

TEXT: Kristina REȘTEA, Luminița SILEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare