Închide

Jazz in The Street. Când niște băieți deștepți și jazz-ul lor ne leagă la circuitul pietonal întrerupt al Clujului. Și ne așază, din nou, pe iarbă

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 24, 2016 0 1133

Autobuzele pleacă şi vin în piaţa-staţie de autobuz, cu posibilă oprire de cinema şi traficul înconjoară în triunghi mica piaţă vegheată de domnitor. E o zi obişnuită de sâmbătă în Piaţa Mihai Viteazu, loc de tranzit sau, cel mult, de popas cu film. Dar nu, nu e tocmai o zi obişnuită. E lume. Sunt oameni în piaţă, destul de mulţi oameni. Se aud nişte acorduri de muzică – probe de concert şi lumea e aşezată pe iarba în care stau împrăştiate mici margarete. O doamnă vine încoace cu o panseluţă în ghiveci şi oamenii stau pe iarbă! În Piaţa Mihai Viteazul.

DSC_1368

Festivalul care a confirmat că regula cu „Nu călcaţi iarba” poate să dispară din parcul cel mare al Clujului (Parcul Central) şi-a trimis o extensie prin oraş. E ziua cu Jazz in The Street, plănuită de echipa Jazz in the Park, iar unul dintre locurile din agenda zilei e şi piaţa centrală în care altfel nu prea ai multe motive de popas. Piaţă pentru care s-a promis cândva şi un concurs de soluţii pentru reamenajare. Îţi aminteşti de asta când vezi că oamenii s-au adunat chiar şi-aşa, fără prea mare reamenajare, dacă cineva le-a oferit un motiv.

DSC_1377

Pe zi, jazz-ul a conectat piețele și pietonalele frânte ale orașului

S-a adus şi un stand mic de unde poţi să îţi potoleşti setea, pe ritmuri muzicale. În publicul neobişnuit pentru acest loc vezi mai ales tineri: stau în iarbă, câte doi ori în grupuri sau pe scaunele de plastic aduse de organizatori; un domn cu plasă a nimerit în zonă, fiind în trecere, şi se miră de mulţime, familiile tinere au venit cu tot cu juniorii în cărucioare, o tânără îi împleteşte o şuviţă de păr prietenei care stă alături şi, alături de ei, un om al străzii doarme în piaţa acum populată de spectatori de concert.

Se aude „Take five”, live, în piaţă, unde formaţia şi instrumentele s-au aşezat la baza statuii ecvestre a domnitorului Unirii.

Te îndepărtezi de piaţă şi în continuare auzi note muzicale care zboară dinspre zona statuii, dar acum sunt tot mai mult estompate de traficul care înconjoară din toate laturile mica oază. Traversezi şi te intersectezi cu alţi oameni care aduc panseluţe. Şi câţiva paşi mai încolo e altă adunare neobişnuită.

DSC_1383

Pe strada Andrei Şaguna, stradă a Canalului uitat al Morii, s-au pus nişte mese şi locuri de şezut, se bea bere şi vin din pahare de plastic (cu formă respectabilă de pahare de vin, desigur) şi se ascultă muzică de chitară.

DSC_1385

Şi aici e Jazz in the Street.

Un grup de agitatori trece vertiginos prin mulţimea paşnică de oameni care poposesc acum pe Canalul Morii şi agitatorii sunt însoţiţi de priviri dezaprobatoare. Apoi calmul e rapid reinstaurat.

DSC_1386

Un saxofon, o harpă, o chitară, un violoncel plutesc alături, în basorelief, într-un decor al sponsorului cu bere.

DSC_1390

Primeşti o hartă, mergi mai departe, încerci să te menţii pe un traseu cât de cât ferit de maşini, ca să mai constaţi o dată că nu e Clujul cel mai prietenos oraş pentru pietoni. Iarăşi apar oameni cu panseluţe. Te apropii de străduţa care te scoate spre Bulevardul 21 Decembrie şi găseşti, în sfârşit, sursa! Pe strada David Ferenc sunt mimi şi tot aici dai de un covor de panseluţe. „Vă oferim cadou o floare” 🙂

DSC_1394

DSC_1395

Deci de aici pornesc deci panseluţele care se plimbă prin tot centrul…

DSC_1399

Primeşti panseluţa şi mergi mai departe. În drum spre Eroilor mai faci o oprire. E muzică ţigănească, sunt chiote care aduc a sălbăticie indiană şi aplauze,  pe altă străduţă de centru.

Şi aici sunt oameni cu panseluţe.

DSC_1402

Apuci să te intersectezi cu câte un cunoscut şi ai impresia că tot oraşul e plin. Jumătatea pietonală a Eroilor, loc obişnuit de popas de week-end, e acum mai aglomerată ca altă dată. Dincolo de terase, aproape de „Clopot” s-a instalat o mică scenă. Publicul stă pe trepte sau s-a tolănit pe pouf-urile aduse de organizatori. Şi aici e muzică.

DSC_1405 DSC_1406 DSC_1409

„E foarte faină atmosfera! E un eveniment care face muzica mai accesibilă. Şi totuşi e jazz, care tocmai că nu e o muzică accesibilă. Chiar bună ideea! Trebuie să urmărim ce se mai întâmplă cu evenimentul ăsta şi în anii următori”, ne împărtăşeşte un spectator de ocazie.

Şi aici e muzică şi parcă tot centrul s-a transformat în loc de adunat un grup mare de prieteni. Şi, desigur, ai primit şi o panseluţă.

DSC_1412

Spre seară, oamenii cu panseluțe sunt încă prin oraș

La poarta mănăstirii fraciscane, vizavi de o terasă unde oamenii beu vin, privitori au format, în picioare un semicerc în fața unui cort unde artiștii făceau probe de instrumente. Așteptau, fotografiau, își atenționau câinii sau copiii să stea cuminți. Și în completarea lor tot soseau oameni cu panseluțe în mână. „Asta nu e muzică pretențioasă, jazz greu. E accesibilă. Pentru oameni. O să vă placă”, era explicația unui cunoscător pentru un grup de curioși postați în poarta mănăstirii.

IMG_2028

jazz

O bloggăriță celebră din oraș, make up artist, e întâmpinată cu o lalea de „jumătatea” sa, iar punctul de întâlnire e colțul cu jazz instalat pe piatră cubică, aproape de o stradă cu asfalt încă plină și circulată de mașini care mărginește parcul I.L. Caragiale. Cei doi se amestecă printe publicul adunat în poarta mănăstirii și „colorează” mulțimea. S-au asortat cu jazz-ul și clădirile monument printre care acesta răsună.

IMG_2033

Și muzica știe ce să le spună: ” I Keep on fallin in love wiht you”. Prima piesă a celor de la Les Nuages e din repertoriul Alicia Keys, „Fallin” și îți amintește chiar de o postare de pe Facebook a celor doi în care își serbează cei mulți-mulți ani împreună.

Lăsând povestea de dragoste la poarta mănăstirii, mai trecem curioși o dată, să vedem cum e pietonala cu vedere la apă și ariile promise de tenorii Operei. Jazz-ul a fost aici, pe Andrei Saguna, atent cu riveranii pe care i-a anunțat în scris că va veni la ei pe stradă ca să folosească acesta spațiu de canal redat de primărie în circuitul pietonal, dar nefolosit. Mesajul e lipit lângă o ferestră în care e afișată adevărata imagine a unui canal care străbate un oraș.

IMG_2066

IMG_2048

Pe prima bucată a pietonalei, câteva mașini erau parcate pe malul Canalului Morii. Pe a doua bucată de pietonală, tenorii au reușit să scotă pe la balcoanele clădirilor câțiva riverani curioși să privescă muzica. Jos, pe canal, se scriu poezii cu rimă și numele sponsorului, la mașina de scris de pe terasa cu basorelief din  instrumente muzicale sau se cumpără tricourile brand ale Jazz-ului ieșit pe străzi.

IMG_2059

IMG_2064

Victor Miron Victor, clujeanul cunoscut pentru că încurajează lectura prin variate acțiuni popularizate pentru ineditul lor – acces gratuit în grădina botanică din Cluj pentru posesorii de cărți ori călătorii gratuite în transportul în comun pentru clujenii care citesc în autobuz, a venit cu o poezie special scrisă pe telefonul mobil ca să testeze mașina de scris care-ți oferă un pahar cu care să te delectezi alături de muzica. „E foarte frumos în oraș. Ne place. Multă lume. Și la grădina botanică, anul acesta, cu programul de intrare gratuită dacă ai la tine o carte, au fost 3000 de vizitatori”, ne mărturisește Miron. Are la el geanta cu vedere la carte care l-a făcut celebru în Cluj.

IMG_2056

Seara, dacă ții drumul jazz-ului, spre un alt loc pietonal din Cluj, la fel de frumos și la fel de neintegrat în oraș, rupt de celelalte zone cu piatră cubică de tradiționalul astafalt, tot mai găsești urme de panseluțe. Lângă o cârciumă celebră pentru expozițiile foto pe care le organizează, pe colțul dintre I.Rațiu și I. Bob, artere pietonale, e o expoziție cu imagini din oraș. Nu se mai cântă, dar cineva își face poze cu saxofonul. Vizavi, pe piatra cubică, mașinile stau parcate ca și cum aici ar fi casa lor.

IMG_2073

IMG_2077

IMG_2074

La plecare, tot pe circuitul Jazz-ului, cu harta în față, pe piatra cubică, spre Piața Unirii, o bătrână îl conduce într-o poartă pe un bărbat cadorisit cu un buchet de liliac. Și-i explică că jazz-ul a venit la ei pe stradă.

IMG_2084

Noaptea. Jazz-ul n-a plecat acasă

Din Piața Unirii, o mare de oameni ți se prezintă adunați pe Bulevardul Eroilor, în noaptea care deja s-a lăsat peste oraș. Un grup de cunoscuți se îndreaptă către Muzeul de Artă unde începuse concertul Dominic Miller – „Shape of my heart”.

sursa foto: Florin Moroșanu (Facebook)

sursa foto: Florin Moroșanu (Facebook)

„E o atmosferă incredibilă în oraș. Chiar vorbeam despre asta, că e noapte, lumea stă în oraș, pe străzi, bea o bere și nimeni nu e luat pe sus sau trimis acasă. E prima dată când poți bea în oraș și asculta muzică în stradă”, ne mărturisec acestea în graba de a nu rata concertul de la Muzeu.

Pe pietonal, e încă lume. Doar artiștii sunt îngrijorați că va veni ploaie. Acoperă instrumentele cu folie de plastic. Dar publicul nu se mișcă de pe Bulevard. Până la urmă, dezvelesc scena de folii impermeabile și saxofonul scoate primele sunete. Un om al străzii dansează.

IMG_2105

IMG_2103

 

IMG_2111

13054941_1095610300506454_1553330044_o

Opera răsună în noapte la poarta Universității Sapientia de pe strada Matei

E ora 22.00 deja și bezna s-a lăsat peste cicuitul pietonal de pe harta cu Jazz in The Street. Dar „muzica” n-a plecat acasă. În poarta univesității Sapientia, vizavi de un celebru bistro și de Casa Matei, se cânta…Carmen. Aria florii din Carmen pentru micuța Irina.

 Text: Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare