Închide

Jazz in the Park iese din parcul în care s-a „născut”. Ce aduce nou în 2015 festivalul din Clujul festivalurilor

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 30, 2015 1 1346

 

Abia s-a terminat Electric Castle la domeniul Banffy din Bonțida și începe un alt festival în Cluj: în oraș, de data asta, cu scene în Parcul Central și în încă câteva locuri, cu jazz (plus altele): a început Jazz in the Park, festival care e la ediția a III-a și pune muzică în oraș, în aer liber și înăuntru, pe un buget de 915.000 de lei.Bugetul e mai mare în acest an, muzica ajunge și pe plaja din Grigorescu, în Parcul Central apare pian pe scenă, jazz-ul se ascultă și într-un local partener și s-au lansat proiecte pentru scena locală: un fond al festivalului prin care se vor sprijini inițiative culturale și un concurs pentru trupele tinere. Acestea sunt câteva dintre noutățile tânărului festival Jazz in the Park, în desfășurare la Cluj în această săptămână. Vor mai fi salon de carte, expoziții de pictură, sculptură și instalații, dar și târgul din parc. Programul poate fi consultat AICI. 

Bugetul festivalului ajuns abia la a treia ediție e în acest an de 915.000 de lei, din care o treime adus de sponsori privați, restul din fonduri nordice și bani de la administrația locală. „A fost mai ușor să atragem fonduri, după cele două ediții în care s-a văzut ce se poate face”, spune Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

Concurs pentru tinerii din muzică și fond pentru proiecte culturale, la ediția III

Dacă e vorba de bugete și fonduri, la ediția de 2015 mai sunt și alte idei ramificate, unde se adună fonduri. Clujenii sunt chemați să susțină proiecte culturale și să sprijine fondul Jazz in the Park, ce încurajează proiecte culturale și tineri muzicieni, conform planurilor anunțate de organizatori. Publicul festivalului este invitat să doneze pentru Fondul Jazz in the Park prin SMS la numărul 8842 sau prin achiziționarea brățărilor de susținere a proiectului, iar, ca încurajare, se dau și premii de tombolă pentru susținători.

Proiectele pot fi înscrise de grupuri de inițiativă sau ONG-uri, trebuie să respecte tema concursului (o intervenție artistică în spațiul public), să fie prietenoase cu mediul și să nu afecteze cadrul natural, să se desfășoare în Cluj-Napoca și să aibă o echipă de proiect formată din minim trei persoane. Data limită de primire a înscrierilor este 20 iulie 2015, iar în urma jurizării, vor fi finanțate cel puțin trei proiecte, valoarea fiind de până la 9.000 de lei pentru un proiect. Rezultatele vor fi anunțate la sfârșitul lunii iulie. Pe lângă proiectele dedicate comunității, organizatorii Jazz in the Park lansează și programul de burse de excelență, destinat susținerii tinerilor talente muzicale. Prin Fondul Jazz in the Park vor fi acordate cel puțin trei burse a câte 2.000 de lei fiecare, beneficiarii fiind tineri cu rezultate deosebite în în muzică, dar cu resurse financiare limitate.

Se pot înscrie în programul de bursieri tinerii cu domiciliul în județul Cluj și cu vârsta maximă de 19 ani. Documentele sunt disponibile tot pe site-ul proiectului, iar data limită de primire a înscrierilor este 20 iulie 2015, ora 18.00. Bursele vor fi atribuite prin concurs, iar selecția va ține cont de nevoia financiară, motivație și mediile ultimilor trei ani de studii. Câștigătorii vor fi anunțați la sfârșitul lunii iulie.

Conform target-ului asumat, fondul Jazz in the Park ar trebui să ajungă la cel puțin 8.000 de euro. O parte din sumă e deja asigurată: de la lansarea oficială din 1 mai, fondul a strâns peste 1.500 de euro, spun organizatorii, care mizează pe mobilizarea publicului în timpul festivalului. De asemenea, 20 de trupe tinere (cu membrii de sub 20 de ani) participă la un concurs Jazz in the Park în anul în care Clujul e Capitala Europeană a Tineretului. Majoritatea sunt din Cluj, dar vin și alții din Timișoara, București sau Moldova. Câștigătorul va deschide ediția de anul viitor a festivalului.

 

Sursa foto: Jazz in the Park

Sursa foto: Jazz in the Park

Harta nouă

Inițiatorii festivalului care a apărut în Parcul Central au anunțat încă de anul trecut planul de a extinde harta evenimentului, așa că în acest an a apărut plaja Grigorescu.

Anul acesta nu am ajuns doar în Grigorescu, ci am extins și activitățile din Parcul Central („scena” principală a festivalului, n.red.). Ne interesează să stabilizăm ceea ce funcționează, dar ne adaptăm și la alte idei de locații, pe care le testăm. Anul acesta suntem pe plaja din Grigorescu, vrem să vedem cum merg lucrurile acolo și în funcție de asta vom vedea dacă revenim. Există un potențial foarte mare în alte parcuri, există și alte spații care s-ar preta foarte bine la evenimente din sfera culturală, ne interesează să fim mai prezenți și în localuri, cu muzică și concerte”, spune Vaida în anul în care festivalul a făcut un prim pas în aceasă direcție: Colin’s e integrat în harta evenimentului.

 

DSC_4895

 

Ce faci și când la Jazz in the Park

Startul oficial al celei de-a treia ediții a Jazz in the Park a fost dat aseară, printr-un concert susținut de Peter Tarosi și Nora Tasi la Colin’s Gastro Pub, care s-a transformat pentru această săptămână în casa jazz-ului la Cluj. Diseară, pianistul Bogdan Vaida susține concertul „When Classic Meets Jazz” la Opera Maghiară, iar noaptea continuă în Colin’s cu trupa Soul Serenade. Miercuri și joi plaja Grigorescu găzduiește scena de pe malul Someșului, unde vor cânta Mice on the Run, Nuages Quartet, Jazú (miercuri), The Rank & Fashion, Koszika & The Hotshot și Lucia (joi). În seara de joi Opera Maghiară găzduiește concertul invitatului special al festivalului: violonistul de jazz manouche Florin Niculescu, cu ”Tribute to Stephane Grappelli”. Concertele de la Opera Maghiară sunt singurele evenimentele Jazz in the Park la care accesul se realizează pe bază de bilet. De vineri festivalul se mută în Parcul Central, cu concerte și activități pentru întreaga familie, atât pe timpul zilei, cât și seara. Vor cânta aici Exit Oz, Barabas Lorinc Quartet, Jazzybirds, Hilde Louise Asbjornsen, Blajazz, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako, Tiptil, EYOT, Tango with Lions, N.O.H.A.. Vineri, sâmbătă și duminică în Parcul Central se va desfășura și concursul internațional dedicat tinerilor artiști, iar Colin’s Gastro Pub va găzdui în fiecare seară de festival sesiuni de jam cu artiștii invitați la Jazz in the Park. Așa că nu e doar jazz la Jazz in the Park. „Ideea de improvizație leagă concertul meu de muzica de jazz”, sintetizează pianistul Bogdan Vaida.

Muzică și extra-muzică

Pe lângă concerte, Jazz in the Park are în agendă în perioada 3-5 iulie și alte activități.

Salonul de carte Bookfest Estival aduce la Cluj ofertele speciale a 30 de edituri, British Council propune un Reading Lounge cu sute de cărți gratuite și cu reduceri la abonamente, Universitatea de Artă și Design deschide The Art House – expoziții de pictură, sculptură și instalații la Clădirea UAD din Parcul Central, iar Fundația AltArt deschide pavilionul Future Fabulators – un oraș al viitorului și un loc de întâlnire pentru clujeni. Week-end-ul final al Jazz in the Park găzduiește și târgul de artizanat Târguțu’ Vintage, o zonă de joacă și un proiect de educație muzicală pentru copii, o zonă de activități sportive pentru întreaga familie, un spațiu dedicat educației participative, o zonă de întâlnire pentru bicicliști, cu un showroom de biciclete Pegas și Bosch eBike, o zonă de hamace și relaxare, un food-court și 8 terase.

Jazz in the Park este organizat de Fapte. Ediția 2015 este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechteinstein și Guvernul României, precum și de FDSC, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.