Închide

Iulius Mall Cluj are încă un proprietar. Iulian Dascălu şi-a vândut jumătate din „imperiul” de mall-uri din România

EconomieTop News by Actual de Cluj - iun. 16, 2017 0 1701

Un grup înfiinţat în Africa de Sud a preluat jumătate din afacerea cu mall-uri creată de grupul ieşean Iulius. Mişcarea s-a făcut printr-o asociere de tip joint venture 50/50, încheiată între Iulius şi Atterbury Europe, anunţă azi reprezentanţii Iulius Group.

IULIUS şi Atterbury Europe au înființat un fond financiar comun, cu cote egale de participare (50/50), pentru dezvoltarea ansamblului mixt Openville Timişoara, precum şi a altor proiecte care urmează a fi demarate. „Totodată, parteneriatul cu Atterbury Europe va contribui la susţinerea strategiei de consolidare la nivel regional a reţelei de mall-uri creată sub brandul IULIUS MALL, prin deţinerea în comun, în proporţie de 50% fiecare, a părţilor sociale aferente Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Timişoara, Iulius Mall Cluj şi Iulius Mall Suceava”, se precizează într-un comunicat al companiei.

Atterbury Europe este o companie europeană de investiţii imobiliare, ce pune accent pe co-investirea alături de parteneri locali care sunt lideri în jurisdicţiile lor, cu acces la un portofoliu de dezvoltare a cărui evoluţie poate fi accelerată, spun reprezententanţii companiilor. România reprezintă cea de-a treia jurisdicţie de investiţii pentru Atterbury Europe, după achiziţii în Serbia şi Cipru.  

„Asocierea noastră combină know-how-ul şi poziţia dominantă pe care o avem pe piaţa din România, cu puterea financiară şi experienţa în property management ale acestui prestigios grup internaţional”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele companiei IULIUS. „Strategia de investiții a Atterbury Europe urmărește să lucreze cu jucătorii de prim rang din țările în care alegem să investim. Suntem încântaţi de faptul că prezenţa noastră în Europa, alături de legăturile pe care le avem cu Africa de Sud, a condus la asocierea cu grupul Iulius din România”, a declarat Henk Deist, CEO al Atterbury Europe.

Portofoliul companiei Iulius va fi administrat în continuare de aceeaşi echipă

 

Înfiinţat în anul 1991, Iulius a ajuns să deţină un portofoliu operaţional care cuprinde peste 260.000 mp de spaţii de retail şi 106.000 mp de spaţii office. Compania a creat reţeaua naţională Iulius Mall, cu patru shopping mall-uri regionale (în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava) şi ansamblul mixt Palas Iaşi. Cu un trafic anual de peste 66 milioane de vizitatori, proiectele companiei sunt lidere de piaţă la nivel regional. Pe segmentul office, Iulius se numără printre cei mai mari dezvoltatori și operatori de spații de birouri, având nouă clădiri clasa A integrate în proiecte mixte și construite conform normelor LEED, sub brandul United Business Center. În prezent, Iulius dezvoltă proiectul Openville, în proximitatea Iulius Mall Timişoara. Acesta reprezintă cel de-al doilea proiect de tip „mixed-use” din portofoliul companiei, după Palas Iași.

 

Atterbury Europe este deţinută în comun de compania de investiții cu capital privat Atterbury Property Holdings din Africa de Sud și de către Steinhoff International Holdings, prin filiala sa, Hemisphere International Properties. Atterbury Property Holdings a fost înfiinţată în 1994, în Pretoria, Africa de Sud. Aceasta a dezvoltat proprietăți comerciale, de retail și rezidențiale cu o suprafață totală de peste 1,5 milioane mp, iar divizia de property management administrează o suprafață închiriabilă de peste 800.000 mp. În 2014, Atterbury Property Holdings a decis să investească împreună cu Steinhoff International în Atterbury Europe, pentru a se concentra asupra investiţiilor în centre comerciale şi asupra oportunităţilor de dezvoltare pe segmentul de retail, în special în regiunea de est a Europei, aflată în plină dezvoltare. Până în prezent, compania a investit în Cipru, Serbia, iar acum în România. Steinhoff International este un retailer care produce, distribuie şi comercializează bunuri de uz casnic şi mărfuri generale în Marea Britanie, Europa, Statele Unite ale Americii, Africa și Australasia. Steinhoff International are o cotație principală la Bursa de Valori din Frankfurt și o cotație secundară la Bursa de Valori din Johannesburg, având în prezent o capitalizare de piață ce depășește 20 de miliarde de Euro.

Profitabilele mall-uri

Celălalt mare centru comercial operaţiunal la Cluj – complexul VIVO! (ex-Polus) din Floreşti e deţinut de austriecii de la Immofinanz. Acesta a înregistrat anul trecut un profit de 55,1 milioane de lei (12,2 milioane de euro), triplu faţă de 2015, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe și citate de Ziarul Financiar. Compania care administrează mallul apare cu zero angajaţi, afaceri de 74 mil. lei şi marjă de profit de 75%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare