Închide

Invitaţie în culisele Teatrului Naţional: întâlniri cu actori, ateliere şi o campanie caritabilă

Cultură by Actual de Cluj - nov. 28, 2017 0 383

Clujenii sunt invitaţi, din nou, în culisele Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, săptămâna viitoare. Instituţia aşteaptă oaspeţi de Noaptea Porţilor Deschise, în 9 decembrie. Publicul va avea ocazia să se întâlnească cu actori ai teatrului, să danseze pe scenă sau să participe la diverse ateliere și evenimente, de-a lungul a şapte ore de program. Evenimentul include o campanie caritabilă dedicată Fundației Estuar, organizaţie care a creat o reţea de servicii de îngrijiri pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală. La ediţia în care susţine această asociaţie, Teatrul a programat un recital de poezie de Cristian Popescu, poet care a suferit de schizofrenie. De asemenea, va avea loc şi un târg de Crăciun cu obiecte realizate de copii și adulți cu dizabilități. Programul întregii „Nopţi de porţi deschise” e variat: de la cursuri de machiaj şi pictat pe globuri la întâlniri cu actori şi spectacole.

„În acest an, gândurile și susținerea noastră se îndreaptă către Fundația Estuar. Fondată în 1993, este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare de zi şi locative acreditate şi recunoscute la nivel local, naţional şi internaţional”, precizează reprezentanţii Teatrului. Fundația Estuar este activă în patru orașe din țară, București, Ploiești, Giurgiu și Cluj și deservește anual peste 2000 de beneficiari.

 

Vezi cum arată o astfel de Noapte de Porţi Deschise:

Reportaj. FOTO/VIDEO Making Of de spectacole: ce găseşti la Teatru când nu mergi la teatru

 

 

Programul Nopţii Porţilor Deschise şi invitaţia de la teatru, în 2017

 

SALA MARE

18:00-19:40
CURS DE INIȚIERE ÎN SALSA
susținut de Mario Dance Atelier și Latin Beat

Instructori experimentați vă vor învăța cum să dansati că niște adevărați salseros profesioniști. Lecție deschisă.

19:50-20:10
DEMONSTRAȚIE cu participanții la atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu

Atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, în incinta Teatrului Național Cluj-Napoca și va dura aproximativ 5 ore. Participarea este gratuită, în limita a 20 de locuri disponibile, pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro Atelierul este deschis pentru neprofesioniști în artele spectacolului și dansului, cu vârsta minimă de 16 ani. Rezultatele atelierului vor fi prezentate pe scena mare a teatrului.

20:20-20:50
CABINA DE FILM
proiecție de film cu și despre spectatori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

CABINA DE FILM se află, în acest an, la a treia ediție. Este un proiect început în 2015, prin care spectatorii participanți la ZIUA PORȚILOR DESCHISE sunt invitaţi să intre în cabina de film și să răspundă la câteva întrebări. Pe baza răspunsurilor lor, se realizează un film de mediu-metraj, intitulat CABINA DE FILM, proiectat la NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE. „Ne-am dorit, ca prin acest demers, să ne cunoaștem mai bine spectatorii și, de asemenea, prin proiectarea filmului, să dăruim înapoi, spectatorilor, gândurile pe care le-au împărtășit cu noi”, spun organizatorii.

21:00-21:40
SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
cu artiștii Teatrului Național Cluj-Napoca: Diana Buluga, Andrea Gavriliu, Ioan Isaiu, Dragoș Pop

21:50-22:20
CONCERT DE COLINDE
susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE”

22:30-23: 00
„FAMILIA POPESCU” de CRISTIAN POPESCU
Recital de poezie susținut de actorii Alexandra Tarce, Narcisa Pintea, Cornel Răileanu, Dan Chiorean, Radu Lărgeanu

„Cristian Popescu este unul dintre cei mai interesanți poeți români, născut în 1959 și plecat din această lume în 1995, la doar 35 de ani. Publică doar trei volume, „Familia Popescu”, „Cuvânt înainte” și „Arta Popescu”, și rămâne mai degrabă necunoscut. Cei care îi citesc, însă, poemele, se întrec în reacții entuziaste și îl compară pe poet cu Mircea Cărtărescu sau chiar și cu Mihai Eminescu. Bolnav de schizofrenie, ceea ce ne-a făcut să alegem poemele sale pentru această ediție a Nopții Porților Deschise, în care ne propunem să susținem Fundația Estuar și activitatea sa dedicată persoanelor cu probleme de sănătate mintală, Cristian Popescu scria despre boala de care suferă în „Adevărul literar și artistic”, asumându-și-o.
Hăituit de vocile din capul său, Popescu a ticluit poate cea mai comprehensibilă definiţie a pierderii minţilor: nebunia e atunci când te crezi mai important decât un meci de la Campionatul Mondial de fotbal. Cei 36 de ani, trăiţi cu naivitate şi grabă, ar putea fi o capodoperă a literaturii. În urâtul zilelor de după Revoluţie, el ţinea predici în faţa aurolacilor, scria poeme despre vatmanii arşi de soare în cabinele tramvaielor şi murea puţin câte puţin, în fiecare zi, pentru ca morţii adevărate să nu-i mai rămână mare lucru de făcut, scrie Cristian Delcea într-un articol numit „Marele Popescu. Poet, paznic de noapte, schior pe pantele disperării”
Îl rememorăm și noi, astăzi, invitându-vă să ne bucurăm împreună de câteva dintre poemele sale din ciclul Familia Popescu, recitate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca”.

23:10-23:35
RECITAL SUSȚINUT DE NUCU PANDREA
la frunză și muzicuță

Eugen Aloisiu „Nucu” Pandrea este considerat un adevărat fenomen al muzicii contemporane. Inițiat în tainele cântatului la frunză de către bunicul său în copilărie, artistul și-a perfecționat tehnica de-a lungul anilor: în prezent, interpretează cu măiestrie bucăți muzicale din genuri variate – de la cântece populare la lucrări clasice, piese rock și jazz. A concertat pe scene locale și internaționale, alături de artiști celebri precum Gheorghe Zamfir și Nightloosers. Visul lui Nucu Pandrea este să creeze o şcoală de cântăreţi din frunză.

23:45-01:00
JUST PUSH PLAY – show de improvizație
cu Bogdan „Bob” Rădulescu, Dragoș Muscalu, Robert Pavicsits, Matei Rotaru, Vlad Pasencu (pian)

Just Push Play este o invitație… la spectacol. Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu și fără decor. Nimic prestabilit, totul… spontan. Orice sugestie venită din partea publicului se poate transforma într-o scena de teatru, într-o poveste, într-un discurs sau, de ce nu, într-un cântec. Cuvintele cheie sunt: umor, interactivitate și improvizație, iar telecomanda este în mâna publicului.

SALA MARE, LOJI, RANG I
18:30 – 19:30
FAȚĂ ÎN FAȚĂ
întâlniri individuale cu actorii Anca Hanu, Angelica Nicoară, Sânziana Tarța, Ionuț Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu

Noaptea Porților Deschise vă oferă ocazia să îi cunoșteți pe câțiva dintre actorii Teatrului Național, în scurte momente de întâlniri individuale.

FOAIER, RANG II
18:00-21:00
ATELIER DE MACHIAJ TEATRAL
susținut de Camelia Curuțiu – Zoicaș

Machiajul este acea tehnică prin care chipul unui actor este remodelat și transformat, este acea tehnică care modifică și subliniază prin intermediul umbrelor, a luminii și a culorii o varietate mare de sentimente și tipuri umane. Machiajul în teatru folosește tehnici complexe care au la bază farduri și accesorii speciale care îl vor ajuta pe „pictorul machior” să inventeze și să creeze personaje fictive ‘ nu pe planuri simple ca in celalalte arte, ci pe un obraz viu, omenesc cu suprafețe plane, concave sau convexe”. Acesta va încerca să sugereze prin culoare, umbre și lumini ‘un tip de om cu chip deosebit, cu paliditatea sau uscăciunea bolnavului sau a bătrânului, ori cu pulsația sau transparența tinerească a pielii și a sângelui”.

Acest workshop se adresează tuturor celor care își doresc să intre și să experimenteze pentru câteva clipe, această lume efemeră vie, fantastică, această lume ficțională plină de umbre și culoare, încărcată de psihologie și intuiție artistică.

18:00-21:00
ATELIER DE PICTURĂ PE GLOBURI
susținut de Ilinca și Dora Baba

18:00 – 21:00
ATELIER DE BIJUTERII CONFECȚIONATE DIN CIOCOLATĂ ȘI MARȚIPAN
susținut de Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 2

Miniatelierul propus pentru evenimentul Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca va exemplifica cum poate să devina bijuterie… ciocolata. Modelată, sculptată, în combinație cu dantelă sau accesorizată cu mărgele, clasica ciocolată poate să se metamorfozeze în delicate podoabe.

FOAIER RANG III

18:00-01:00
Cafeneaua DOAMNA T

19:00-20:00
RECITAL DE MUZICĂ ȘI POEZIE
prezentat de persoane cu deficiențe de vedere

20:30-21:00
Lansare de carte
Împotriva uitării de Alexa Visarion, Editura Ideea Europeană (în parteneriat cu ICR), în prezența autorului

PE TOATĂ DURATA EVENIMENTULUI:

FOAIER (PARTER, RANG II ȘI RANG III)

TÂRG DE CRĂCIUN cu obiecte realizate de copii și adulți cu dizabilități prin Asociația Derzelas, Fundația Estuar, Asociația Handicope, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, alături de Floarea Ta, Friandise, Peyo, Ronna Art, Chiramó, Lionbox, Bruiaj Arts, LIBRĂRIA Teatrului Național Cluj-Napoca, Casa Boian

Nici un comentariu

Scrie un comentariu