Închide

Internații dintr-un centru clujean de îngrijire, bătaia de joc a conducerii Consiliului Județean

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 27, 2017 0 359

Sunt ani de zile de când blocul alimentar din Centrul de Îngrijire și Asistență Luna de Jos funcționează într-un subsol complet neiginenizat. 90 de adulți cu handicap sunt internați în acest centru, iar săptămâna trecută câțiva dintre ei au acuzat dureri abdominale severe, astfel că a fost solicitat un medic de familie care le-a pus diagnosticul de toxiinfecție alimentară. A fost trimis imediat un control din partea Direcției de Sănătate Publică și al Direcției Sanitar Veterinare. În urma controlului s-a stabilit că în în incinta Centrului din Luna nu sunt respectate condiții minimale de igienă. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) – sub autoritatea căreia funcționează acest Centru – a fost amendată cu 10.000 de lei. De asemenea, a fost suspendată activitatea blocului alimentar.

Lui Tișe îi convine să arunce vina pe conducerea DGASPC

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a transmis un comunicat de presă, acuzându-l de această situație pe șeful DGASPC, Dan Tămaș, pe care l-a demis recent din funcție, în urma disputelor pe care le-a avut cu acesta.  „Cei 89 de vârstnici au fost puși în pericol pentru că nu au fost prioritizate corespunzător investițiile, astfel încât să fie asigurate condițiile minimale de igienă pentru beneficiari și angajați. O asemenea stare de fapt a lucrurilor care nu corespunde standardelor minime de igienă s-a produs, cu siguranță, de-a lungul timpului, ceea ce denotă lipsa măsurilor manageriale, respectiv un management defectuos, în ultimii ani”, a transmis liderul Consiliului Județean. El mai arată că o echipă tehnică din cadrul DGASPC ar fi început, în regie proprie, dezinfectarea și igienizarea blocului – confom recomandării Direcției de Sănătate, dar că Tămaș ar fi dat ordin să înceteze lucrările. În realitate, Directorul DGASPC, Daniel Tămaș, susține că a demarat o procedură mai amplă pentru modernizarea Centrului de la Luna, dar că administrația județeană nu i-a acordat niciun leu în sensul acesta. Mai mult, Tămaș spune că din momentul în care s-a întors Tișe la Consiliul Județean, a primit o notificare care îi intrezicea să contracteze orice tip de lucrare, atâta timp cât instituția sa nu elaborează documentații de autorizare a lucrărilor de intervenții. „Păi de unde să elaborăm noi așa ceva? Când am avut noi personal specializat să elaboreze astfel de documentații?  Documentațiile de achiziții au fost întocmite de 17 ani încoace de inginerul instituției noastre. 17 ani a fost bine, apoi a reveni Tișe la Consiliul Județean și dintr-o dată n-a mai fost bine. Mi-au dat notificare semnată că n-am voie să mai construiasc nimic. Inginerul se teme să mai facă vreo documentație, nu cumva să fie acuzat că prejudiciază statul. Așa că am stat pe loc. Mi se pare complet deplasat să vină Tișe cu astfel de acuzații, pentru că de când s-a întors la Consiliul Județean tot ce a făcut a fost să ne saboteze activitatea”, a comentat Tămaș.

Cum justifică Tișe lucrările pe care voia să le facă Tămaș, lucrări pe care le-a interzis, de fapt

Tișe este de părere că procedura de achiziție pe care a început-o Tămaș pentru Centrul din Luna era doar pentru, cităm: „să-i arate cum are de zugrăvit”. Tișe continuă să-l acuze pe Tămaș că nu „voia decât să mai scurgă niște bani publici către firme de casă, întârziind astfel igienizarea spațiului, care nu e finalizată nici în ziua de azi, punând astfel în pericol viața atât a celor 89 de vârstnici cât și a personalului angajat al instituției”.
„Având în vedere că sunt puse în pericol atât viețile celor 89 de beneficiari, persoane cu grad ridicat de risc din cauza vârstei, cât și ale angajaților centrului, precum și realizarea de prejudicii prin ridicarea costului cu hrana și prin lipsa igienizării, dar, nu în ultimul rând, pentru faptul că amenzile instituționale se suportă de la bugetul județului, instituția Consiliului Județean Cluj va formula și plângere penală pentru nerespectarea procedurilor legale și stoparea cu rea credință a implementării deciziilor organelor de control” – a continuat liderul Consiliului Județean.

Tămaș îl contrazice, arătând că în momentul în care a venit în fruntea DGASPC, după primul mandat pe care Alin Tișe l-a avut la Consiliul Județean (2012), a constatat că la Centrul din Luna este o mizerie de nedescris. Persoanele internate nu aveau spații suficiente, dar permanent i s-au pus bețe în roate în privința reabilitării clădirii din Luna, pe pricinipiul că acest imobil ar fi considerat monument istoric.  „Am reușit, touși, să contruiesc un pavilion nou în incinta Centrului, astfel încât persoanele internate să aibă condiții decente, pentru că înainte dormeau claie peste grămadă. Intenția mea era să modernizez întreaga clădire, cu tot cu acest bloc alimentar. Inițial nu ni s-au dat avize necesare, apoi a venit Tișe și a stopat tot”, arată Tămaș.

În timp ce Tișe își poartă războaiele cu Tămaș, DGASPC are numai de suferit. În acest moment nu mai există nicio persoană care să-și asume semnarea documentelor care vizează funcționarea acestei instituții. După ce l-a demis din funcție, Dan Tămaș a intrat în concediu medical, iar la nivelul conducerii DGASPC bate  vântul. Tămaș are, mâine, termen în instanță, în privința deciziei lui Tișe de a-l demite. El are mari șanse să câștige procesul, lucru care nu înseamnă decât o prelungirea războiului personal, dintre cei doi lideri.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu