Închide

Infuzie de bani nordici pentru piața culturală: viitori manageri de festivaluri, școliți într-un parteneriat Cluj-Islanda

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 19, 2014 0 314

 

Profesioniștii care știu management evită domeniul cultural, iar oamenii de cultură au nevoie de manageri, au stabilit organizatorii unui festival de film din Cluj. Urmarea concluziei: promotorii Comedy Cluj s-au asociat cu două organizații din Islanda și iau bani nordici pentru un proiect care se va derula chiar în „anul festivalurilor” de Cluj (Capitală Europeană a Tineretului în 2015). Programul ar urma să aducă o secțiune de film european în cadrul Comedy Cluj, o secțiune de dans contemporan în cadrul STEPS și un „training” pentru 10 posibili viitori manageri.

Botezat “Legături Europene realizate prin Cinematografie și Dans”, proiectul este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European. Programul va fi derulat în parteneriat de trei operatori culturali: Festivalului Internaţional de Film Reykjavik, Centrului Cultural Edinborg și al Fundației Europene Pentru Cultură Urbană. Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni (decembrie 2014 – martie 2016), iar bugetul acestuia se ridică la aproximativ 1 milion de lei, din care finanțarea prin mecanismul SEE este de aproape 860.000 de lei. „Partenerii din Islanda erau interesați să își extindă vizibilitatea spre Europa, așa că au fost foarte rapid atrași de acest proiect”, a explicat „naștereacooperării Cristina Irimie, director Executiv, Fundația Europeană Pentru Cultură Urbană.

Ce obiective declarate are proiectul:

– Creşterea gradului de cunoaştere a culturii şi diversităţii cinematografice europene în România prin realizarea unei secțiuni dedicate filmului european în cadrul Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, în octombrie 2015.

– Creşterea gradului de cunoaştere a culturii şi diversităţii europene în România printr-o secțiune de dans contemporan european în cadrul Festivalului Internațional de Dans Contemporan STEPS.

– Dezvoltarea competenţelor de management cultural pentru 10 tineri profesionişti prin participarea activă la organizarea a 4 evenimente culturale în anul 2015 alături de mentori din România şi Islanda.

– Creşterea vizibilităţii artiştilor prin sprijinirea mobilităţii în România pentru minim 30 de profesionişti şi care activează în domeniul dansului contemporan european în luna iunie 2015 şi pentru minim 30 de profesionişti care activează în domeniul filmului de comedie european în luna octombrie 2015

Tinerii profesionişti cu aptitudini manageriale nu aleg să activeze în domeniul cultural, apărând astfel o carenţă a specialiştilor pentru promovarea proiectelor interculturale. Am sesizat că e o nevoie reală în piață. Cei care știu să facă lucrurile foarte bine, ca manageri, nu sunt dispuși să intre în domeniu sau consideră că nu au destulă expertiză în zona culturală”, explică Ștefana Giurgiu, membră în echipa de organizare Comedy Cluj.

Echipa de mentori care îi vor pregăti pe tineri, dar și selecția candidaților se vor întâmpla abia anul viitor. „Printre activitățile pe care le vom derula pe parcursul celor 16 luni de proiect se numără: stabilirea echipei de management de proiect și rolurile fiecărui membru, activități de informare și publicitate, dezvoltarea competenţelor în management cultural pentru tineri profesionişti, realizarea secţiunii dedicate dansului contemporan european în cadrul Festivalului Internațional de Dans Contemporan STEPS din anul 2015, realizarea secţiunii dedicate filmului de comedie european în cadrul festivalului Comedy Cluj din anul 2015 și auditarea proiectului. Programul de mentorat îl vom lansa la începutul anului viitor. În primă fază se vor stabilii mentorii, criteriile de selecție a celor 10 tineri care vor beneficia de programul de mentorat iar mai apoi selectia efectivă a acestora. Se vor selecta 10 participanţii la programul de aprofundare a competenţelor în management cultural în baza criteriilor de selecţie stabilite anterior. Grupul va avea următoarea componenţă: 6 tineri din România, incluzând şi reprezentanţi ai minorităţilor şi 4 tineri din Islanda”, spun inițiatorii proiectului. Participanții în cadrul programului ar urma să fie implicați direct și în pregătirea festivalurilor organizate de inițiatorii proiectului.

Minim 5 producţii de dans contemporan european vor fi promovate in România în cadrul Festivalului STEPS și minim 60 de producții cinematografice europene vor fi incluse în secțiunea specială dedicată filmului european din cadrul Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. 30 de artiști și 30 de personalități din industria filmului vor participa la cele două festivaluri cu scopul de a se promova internațional. De asemenea, s-a stabilit ca target un public spectator de minim 2000 de persoane la Festivalul STEPS și minim 5000 de persoane la Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, la secțiunile europene. Noua secțiune de film european din cadrul Comedy Cluj va fi pregătită cu participarea unor specialiști implicați în organizarea festivalului de la Reykjavik.

Organizarea activităţilor principale ale proiectului se desfăşoară în Cluj-Napoca în anul 2015, an în care oraşul a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului. „Cu această ocazie oraşul va fi mai intens vizitat decât de obicei şi activităţile culturale, artistice, recreative sau care implică tineret vor fi intens mediatizate. Includerea secţiunilor dedicate filmului de comedie european şi a dansului contemporan european în cadrul unor festivaluri existente, va constitui de asemenea un plus de vizibilitate”, consideră inițiatorii proiectului.

 

Cine sunt partenerii

 

Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană este o organizaţie non – profit înfiinţată în 2006. Cel mai cunoscut proiect dezvoltat seste Festivalul Internaţional de Film „Comedy Cluj”.

 

Festivalul Internaţional de Film Reykjavik” a fost constituit în 2004 de un mic număr de profesionişti şi iubitori ai filmului sub conducerea directorului Hrönn Marinósdóttir sub forma de societate non-profit cu răspundere limitata. Aceasta are ca principale activităţi: prezentarea de filme noi și inovative de calitate, sprijinirea producţiei cinematografice, crearea unei reţele de profesionişti din diferite părţi ale lumii și promovarea dialogului social și cultural. Festivalul are loc în fiecare an la finalul lunii septembrie și durează 11 zile. În aceasta perioadă producţii cinematografice selectate din peste 40 de ţări sunt împărţite pe categorii, difuzate, vizionate şi evaluate. In cadrul festivalului se pune mare accent şi pe promovarea producţiilor independente fiind cunoscut pentru încrederea acordată profesioniştilor debutanţi. Datorită activităţilor societăţii cunoscuta sub denumirea de “Festivalul Internaţional de Film Reykjavik”, publicul larg din Islanda poate lua contact cu producţia cinematografică autohtonă şi internaţională, având astfel acces la reprezentaţii culturale diverse exprimate prin intermediul filmului. De la înfiinţare, mai mult de 1200 de filme din întreaga lume au fost difuzate in cadrul festivalului şi peste 900 de profesionişti din domeniul filmului, sute de jurnalişti şi reporteri şi mii de cinefili au putut să se întâlnească să se cunoască şi să exprime idei cu privire la cultură, tradiţii, valori şi traiul cotidian din diverse părţi ale lumii. În acest context această societate non profit contribuie semnificativ la asigurarea vizibilităţii Islandei pe plan internaţional şi la conştientizarea diversităţii culturale pentru publicul spectator.

 

Centrul Cultural Edinborg activează din anul 2002 în localitatea Ísafjörður din Islanda cu scopul de a promova cultura şi arta autohtonă şi de a prezenta comunităţii locale reprezentaţii cultural – artistice din alte zone sau regiuni. Centrul urmăreşte să sprijine dezvoltarea tinerilor artişti oferindu-le acestora ocazia să îşi prezinte munca, să interacţioneze şi să relaţioneze într-un mediu cultural. Printre activităţile principale ale centrului se numără organizarea de spectacole, festivaluri, galerii de artă şi concerte. Centrul Cultural Edinborg colaborează cu trupa locală de teatru, şcoala de arta (muzică şi dans) şi clubul artiştilor locali iar pentru viitor urmăreşte să dezvolte şi să şi menţină parteneriate naţionale şi internaţionale pentru a asigura desfăşurarea unor activităţi variate din domeniul cultural artistic. Anual în cadrul Centrului Cultural Edinborg se organizează o serie de proiecte culturale precum festivalul “Copiii şi cărţile”, spectacole de dans, şase concerte distincte şi zece galerii de artă. În anul 2014 s-a desfășurat pentru prima dată Festivalul de Artă pentru Tineret, care a cuprins diverse reprezentaţii artistice susţinute de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani. Centrul Cultural Edinborg contribuie la dezvoltarea relaţiilor între operatorii culturali din zonă şi contribuie semnificativ la promovarea culturii şi artei pentru publicul larg.

 

Spațiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994, ca o zonă de Liber Schimb între Comunitatea Europeană (CE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). SEE reunește Statele Membre ale Uniunii Europene și 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), într-o piață internă bazată pe libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor. În iulie 2010, a fost semnat Acordul între Uniunea Europeană și Statele Donatoare (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), pentru Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 cu privire la asistența nerambursabilă acordată de acesta în perioada 2009-2014. Prin acest mecanism, România urmează să beneficieze de o asistență financiară totală de 190,75 milioane Euro. Mecanismul Financiar SEE 2009 — 2014 își propune să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor de cooperare între Statele Donatoare și statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse.

Sursa foto: Comedy Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.